用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私 vs St.Clare
go

聖心私 vs St.Clare [複製鏈接]

Carcar1123 發表於 21-8-5 10:11
請問大家
聖心私 vs 聖嘉勒(St.Clare)
人人都支持揀聖心私,何解呢?

聖私出名係好谷嘅小學,相對SC輕鬆DD~~~

不少香港家長對英文水平係做卷,所以評論係有點偏。只論英文水平,應該SC好D,始終係英小~~~

聖私和SC升中都多學生外闖,放棄直升。論保障,SC較好,聖私兩間小學爭一間中學,但用現行聖心收生方法,直升機會率又變成差唔多~~~

Carcar1123 發表於 21-8-9 07:01
想問吓,如果喺未了解小朋友算係谷唔谷得既情況底下,係咪應該聖心試一試先呢?還是應該揀間輕鬆一啲既SC  ...

當年見過嘅情況係,如果你受谷,成績位列前列,但家長想改變讀書模式,係有家長選擇插班,當年小朋友初小階段,係小二小三都各有一位來自聖私嘅前列生插入,佢哋形容係一天光晒。

又相對,聖私生係各水平去插返相若程度小學,機會係存在嘅,當然成績稍次嘅,要插入同級小學難度係存在嘅~~~

Carcar1123 發表於 21-8-13 10:38
如果想中途跳船,是否SC叩門能力較高呢,因為是英文小學?

聖私會好啲,始終聖私係港島出名谷嘅,而中文小學佔大多數,和插班係考筆試。不過,中途平插或上插可以有幾多選擇?平插目的為乜?自己評估一下~~~

Carcar1123 發表於 21-8-13 14:47
中途跳船,意思即係去考例如CKY 或 IS.因為我諗嗰啲IS學校應該都係考英文卷,所以S C英文應該比SH強吧?
...

我唔覺得分別會大,但並不等於讀SC英文無少許優勢~~~

Carcar1123 發表於 21-8-13 15:11
即你小朋友讀SC,有聖私插入SC,形容一天光哂?

唔係SC,SC都相對係谷,我哋當年係灣仔英小,坊評輕鬆小學~
‹ 上一主題|下一主題