用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校感想
樓主: hkpapa852
go

選校感想   [複製鏈接]

punlik 發表於 16-10-6 14:39
DGJS你估計有幾多%是全港BAND1呢?如果是70%,即是話一間Band1率33%既地區二線,有1/3 ...

你要注意餅仔原理....係高% B1小學多既地區...地區2線都未必有33% B1生

舉例...如得3間小學...B1..2...3各1...DGJS 若佔70%..B2 最多得30%...咁 B3 就 变成 0%~~~

punlik  講既是全港band1.  發表於 16-10-6 14:45

punlik  講既是全港band1.  發表於 1 分鐘前

基本上道理一樣....睇你係邊個區....2線又係乜程度
唔少地區一線...可能係全港B1只有25%(我舉例乍)...咁2線呢??
咁你估吓係咪差唔多既原理 ~~~

punlik  如果認為不同地區.地區二線難分程度.
如果認為不同地區.地區二線難分程度. 我改成33%是全Band1既某間小   發表於 16-10-6 15:31

回覆 retriever 的帖子

retriever 咪係囉... 之前話有學校鼓勵競爭, 你又覺得好正常! 發表於 10 分鐘前

係乜情况我講過D乜 ?? 突然整2句....難明

hkpapa852 發表於 17-9-15 08:40
其實家長應該自己諗清楚, 心目中咩先叫 "Happy School"

妳所講個兩間, MPS同港同, 的確係學校對學生功課同 ...

講少少我知既瑪利曼,對學生有要求應係每一間小學應有既目標,但都有分軟性和硬性。瑪小從P1會鼓勵學生閲讀,每日上課前等待中會鼓勵學生閲讀課外書。老師會係手冊用上紅筆通知家長,如無做/帶功課,無帶回條等等。每年有2次家長見面日,第2次係只邀請個別家長去傾談,多為成績存在問題既學生。瑪小無勸退既策略。P1既旅行已唔會邀請家長參與,鼓勵學生自立。每週好似只有一堂自修時段,係閲讀,非功課堂。高小多project and presentation,所以表達和交流係好唔錯。中文一向係家長頭痛既問題,但並非好差,只係相對較弱。瑪小對學生既壓力係細既,自由度算大,津校始終生源上有參差,學校對學生有要求,但都要視乎學生取態及行為,仍有少部分學生係唔太理會成績,亦唔覺會被學校放棄,可以講來自學校壓力不大,但普遍都係來自家長,對自己女女要求係高既,同學間競爭係存在既~

芝士BB 發表於 17-9-15 11:11
另,MPS瑪利曼考試沒有排名,分班是隨意random的,名津可以做到咁,我好欣賞!

...

6年都無分精英班係事實,無分名次亦係事實,每次呈分試後學校係會派張組別紙俾學生,亦會提供支援俾學生選校,只係直屬支援升中一定係有別於一般小學,但唔會干預家長意向。但,係咪random式分班,我就有D保留了~

‹ 上一主題|下一主題