用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一名校收生分數如何計 花3000萬置業有無機? ...
樓主: elbar
go

小一名校收生分數如何計 花3000萬置業有無機? [複製鏈接]

引用:阿李生係咪排錯隊,+一個月可以用1萬培養個

原帖由 alyk 於 15-09-22 發表
阿李生係咪排錯隊, 一個月可以用1萬培養個仔係咪要去拔拔唔係沙沙
有不少名津生每月洗費係過萬嫁,(未計飯錢+車費),要補中英數常+幾樣興趣班,讀津校都可以洗得好精采

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-22+發表有不

原帖由 Soundervolt 於 15-09-22 發表
呢啲額外使費跟讀乜野學校全冇關係,學校係唔會要求家長為子女報讀任何興趣班或補習,呢啲只係個人需要及決 ...
呢個當然,只係回應下D網友,讀津校一樣可以洗成皮野一個月

又咁講,部份學校興趣班都係要自己俾錢既,午餐未必係免費

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-22+發表呢個

原帖由 Soundervolt 於 15-09-22 發表
好心就唔好亂咁嚇其他新手家長啦!

講真喎,眼見既事例,8成人補習+每人起碼3兩樣活動,入門級既價錢

當然豐儉由人,自己OK可以唔使理人

alyk 發表於 15-9-23 15:01
你誤會我的意思了, 既然用到咁多錢, 照計個小朋友都曉飛啦, 係咪要去考D直/私先? 起碼大家鬥本事.
津校; 自 ...
唔使咁深究箇中原因....太多因素...我都只係口多多....分享下所見所聞姐
又事實係....有D受熱捧既津校學生...不少係放棄直/私位入讀津校
直私未必一定係家長最有優勢既選擇.....尢其係有直屬B1A中學果幾間
使幾多$去為去考某某小學...報紙佬刻意吹大姐...唔通佢地唔去考直私咩...只為沙沙一間

Soundervolt 發表於 15-9-23 15:09
個人認為用幾多錢去投資落小朋友嗰道同會唔會曉飛係冇直接關係,我識人揾咗個據說城中好出名補習英文,成千 ...
又係事實噃....俾左水都未必飛得起

Soundervolt 發表於 15-9-23 15:34
我冇話唔用使錢投資落小朋友,使錢用資源當然要使得其所。但有好多家長以為使得愈多對小朋友嘅培養就會愈好 ...
心態係...唔使一定會輸...使左心安理得

我都曾分享過...曾跟一好友家長談及..."老師建議唔好補習"
回應係...帶怒地 "我會質問佢...個個都係咁補中英數常...佢叫唔補...我小朋友上唔到中學係咪佢負責"

所以...補習 同 資質 係無關係既

Soundervolt    發表於 15-9-24 10:39
‹ 上一主題|下一主題