用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀?
樓主: dionwong
go

大坑真光 vs 聖嘉勒, 大家會點揀? [複製鏈接]

我都投SCGS一票...但中學部係摩星嶺....唔知點去

hkpapa852  有巴士/小巴路經附近, 係咪可以由西島行上去?  發表於 15-9-29 12:11

DevilPig 發表於 15-9-29 19:09
記得有一個媽媽,囡囡 st Clare 中學唔收,但自己叩到其他 band 1 中學,佢話中學越來越 aggressive, 好多 ...
只要係Banding內又有位....係不可能不收....操行差都不能拒絕 ~~~

cpychung 發表於 15-9-29 12:59
兩間一間係英小,一間係普教中,剩係呢樣都有明顯個人取態,dse 方面兩間既成績唔係差好多,基本上係屬於同 ...

往績升中%係大家差不多....但要注意....始終係遊戲玩法 唔係玩法規則.....係可以藏有变數

無乜人敢肯定....高於联繫位既約總數16.5%(21個位)....即係果4X%....究竟坑真中係用自行位 或 統一抽入 或 各佔多少%

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Leaflet_SSPA1416_TC.pdf

經扣除重讀生及自行分配學位後,在統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學
保留餘額85%的學位,而聯繫中學可為其聯繫小學保留餘額25%的學位。

winnietingting  agree.  直屬 is more secure.  發表於 15-9-30 13:57
‹ 上一主題|下一主題