用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中派位的實況
樓主: stanleysham
go

升中派位的實況   [複製鏈接]

b3410 發表於 17-1-4 10:58
我都覺得政府做法可以改善。家長在不知情(不能肯定banding)的情況之下揀學校,的確有問題。

就算學校唔想 ...
提供真正Banding....係要家長好有理性先得
學校提供校內名次已可以評估成績...但現實各校水平參差頗大
會否令强校越強....弱校收檔既局面....中小學如是
我估教協都唔同意公開真正Banding....我估吓乍 ~~~

little_yolky  唔係村校都無名次,有D衰到乜band都唔講。  發表於 17-1-4 16:20
王家爸爸  問題係有啲村校捉蟲到連校內名次都無    發表於 17-1-4 11:20

王家爸爸  問題係有啲村校捉蟲到連校內名次都無    發表於 1 分鐘前

所以現實好難搞....學校唔公佈名次...EDB代勞若話60%係Band 3
D客唔夠都面臨殺校....教協實嘈到拆天 ~~~

hkpapa852 發表於 17-1-4 11:32
其實分banding目的, 係希望按學生"學術能力", 分配去水平較合適既學校.

令教學資源集中, 提升效能, 減少資 ...
唔公開Banding...我估....原意只係做到按學生"學術能力"....提供優先選校既機會
做唔到"分配去水平較合適既學校"既目的 ~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-4+11:58+唔公開B

原帖由 王家爸爸 於 17-01-04 發表
其實增加自行階段既比例,已經可以做到按照學術能力,將學生分配去水平較合適既學校呢個目的。 ...
但又帶出本區學學生派位喎 ~~~

hkpapa852 發表於 17-1-4 18:15
荒謬之處, 又豈止於此呢?

學生既banding係根據前人Pre-S1成績嚟決定, 咪仲荒謬

呢D咪又回歸一試定生死....三試可以拉平均D但又痛苦D
咪由他人決定你前途....你又去決定他人既前途...唔關自己事考得輕鬆D瓜 ~~~

hkpapa852 發表於 17-1-4 18:25
你都知, 呢個問題我近兩年成日都提出..... 雖然對我無乜影響

唔關自己事考得輕鬆D瓜..... 只怕有人認真考, ...
所以好睇學校本身....我都講過我小朋友間小學係唔會理Pre-S1
但大家都係hea既情况下...佢地派位從來都唔係差
學校學術水平係好難有劃一評估標準....所以用學校成績去估banding可以偏差始好大....尤其係學校唔想講真野...
‹ 上一主題|下一主題