用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學(12津)vs聖心(11津)
樓主: Prada118
go

聖保祿天主教小學(12津)vs聖心(11津) [複製鏈接]

lskstephen 發表於 21-7-11 10:41
問下你朋友,鐘意邊間中學
用中學去揀

似乎,兩間都係傳統式管理,分別不大~~~

Prada118 發表於 21-7-10 19:11
代友問,請多給意見,謝謝! 

SPPCS升中保障大於聖津~~~

Usagicat 發表於 21-7-11 18:15
聖津九成上 band 1 中學, 當然書院食咗好多 band 2.
band 3 生少過十個, 今年 138個升中。
...

你指138個直升中學,定係138個學生90%直升中學,聖心中學學位全部得198個位,已包括留班位,聖私已經公佈52位學生直升~~~

Usagicat 發表於 21-7-11 18:45
over 90% * 138 個 上band 1, 清楚未?

書院 over 75% 由二間小學上, 又係咪估到dd?

138x0.9 = 122, + 52=174
198-12-2-13-4=167
數字就係咁樣~~~

kala——baby 發表於 21-7-11 19:08
回覆 mcl203 的帖子

唔喺咁計,佢意思係至少九成上band 1中學,唔喺九成上聖心 ...

明白,解錯左~~~

kala——baby 發表於 21-7-11 19:29

聖津家長比較低調,學校都唔會公佈,但升中算好穩,好似真係好後好好後先要擔心,同事 ...

仍然都係,求最穩陣可以直升,SPPCS係一定夠位收到B2,稍勝於聖津~~~

kala——baby 發表於 21-7-11 19:43

唔計top20個,去女英華嘅一堆,再加上100個上中學,兩間呢方面真係不相伯仲,睇自己中 ...

完全同意,自己決定~~~

Usagicat 發表於 21-7-12 02:36
今年YWG 大戶應該係 St Peter 同聖津。 如果好似小學咁3x 人一班, 佢地二間可以開一班喇。
...

中西區非直小最好係SP,其他不少係人少,B1率低,所謂對手唔強。本區非直小B1生似乎唔係數量太多,根本係有B1位剩。本區強係4直小,所以抽YWGS/SSGC並非想像中機會細~~~

NNbaby 發表於 21-7-12 07:03
今年佢地10個張祝珊,家長覺得今年比上年易

華小入咗東區,會令他校B1生人數減少,影響最大係弱校,又變相,可能令強校生機會大咗~~~

Poyau 發表於 21-7-12 13:23
港華 直屬位仍在灣仔區(HK2)
直屬位跟直小(非直中)校網?
沙田SRL直屬位跟直小在九龍城(KL3)

早排有網友post過華小解釋,唔再提了,自己去搵返。基本上係,基於學生嘅校網選擇嘅比例,去分配該區直屬位,佢哋解釋咗可能出現嘅選東區可能升Banding。除非,有學生堅持認為選灣仔用直屬位/抽中學著數咗,用直屬位選邊個校網係基本上無分別~~~

Poyau 發表於 21-7-12 13:23
港華 直屬位仍在灣仔區(HK2)
直屬位跟直小(非直中)校網?
沙田SRL直屬位跟直小在九龍城(KL3)

SRL係完全兩樣野,和RC/SJ一樣~~~

華小舉咗幾個例子,識睇嘅就明,有機會出現,大致上咁嘅意思:
1. 多人選灣仔,可能出現分配灣仔嘅直屬位浪費左
2.多人選東區,可能出現分配東區嘅直屬位唔夠派
From Wah Yan ppt, part of one example:
按比例後,只有7個直屬學額供東區,但選東區的有10個第一組別學生,即有3個第一組別學生未能獲派直屬中學;而原本只要是第一組別的學生留在灣仔網,便必定能獲派直屬中學

回覆樓主:

亦顯示,華小入咗東區,已經成為咗區內強校。若網友提供嘅數字準確,又不出現外闖入他校英中為B2生,華小入東區本區B1 2率,已經提升>10%,當然假設華小東區B2生係已經全部可以入直中,無出現唔夠派嘅現象,否則提升更高~~~

中西區係可以抽YWGS,亦唔係機會細,不可能同有中學部嘅聖心比吧。數字上有波動,係正常抽簽嘅結果~~~

Usagicat 發表於 21-7-14 18:25

但有直中同冇直中玩法, 相信你都清楚啦.

中西區真B1女生係必入英中嘅,無論點填都一定有一間~~~

聖心108個位,加埋外闖,都可能有~140人,已經唔太考慮你指聖心係大戶係YWGS,大戶起碼1X位吧。咁可能放乙3都入得返聖心喎。當然,要睇風向~~~

聖心1仔永遠都派先過2仔,1仔係統一入唔到,2仔係仲無可能入到~~~

Usagicat 發表於 21-7-14 18:43

唔會囉, HK1 有人入YWG & SSG. 其他一間HK1中學都冇. 點乙3抽入? ...

我咪指出睇風向囉,成個中西區女生位多成咁,乙6都唔係無機會,不過,1仔應該乙6前派左了~~~

Prada118 發表於 21-7-14 20:38
但堅道,半山買唔起,有什麼提議?家長會全程接送,搬去邊好?thanks

個人睇法,揀SPPCS啦,水平唔會差過聖津。其他條件比較亦都較好,新校舍,位置佳,升中保障又好過聖津,中學又兩間差唔多,大家又係中小,模式又類似都係谷嘅,SPPCS前列過檔SPCS又機會大啲,小學階段體藝又差唔多~~~

b3410 發表於 21-7-14 21:23
聖心學術勁d,不過唔知係私還是津果邊。

津喎~~~點都好,睇到去第12年,兩間都係差唔多~~~
‹ 上一主題|下一主題