用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區升中
樓主: 小豬mama
go

中西區升中 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sum-yan+於+15-11-13+發表正

原帖由 Band5 於 15-11-15 發表
你女兒是否經自行入,自然你比我清楚,兼且外人對有連繫嘅學校更未必能了解,我更加唔敢質疑。

只係我唔相 ...
3個有2個咪係大半囉,300個就難D

引用:Quote:孺子牛+發表於+16-4-8+22:18+其實大

原帖由 王家爸爸 於 16-06-13 發表
聖提位少啲,但係申請人亦都少啲;英華位多啲,但係申請人亦都多啲。前兩年可能揀英華機會大啲,原因係有啲 ...
位多機會率大D係正常睇法,但世事往往,好似他區中學果3幾個位,往往就係低組別學生執到,只係边個少D分析填左都唔知機會細

pin 發表於 16-7-4 18:47
回覆 pin 的帖子

有睇,但不明白。

咁1061個B1位中.....有30%係自行收生嫁嗎
呢30% 係可以收全港既P6生
又呢1061個B1位中....又唔一定係收B1生....直屬中學可以收B2生
仲有....中學係無Banding...B1中學係坊間自己去分級

BTW...中西區點計都係B1位多過B1生~~~

Josephsit 發表於 16-7-6 01:03
點解唔係跌入B2
中西區無B2中學....B2生只可以 1係入本區B1....1係入本區B3
無包他區借位果部份~~~

annie126 發表於 16-7-6 00:31
我女讀中西區某女小,有直升,佢考得普通,因為中西區派唔到band1就跌落band3, 如果想跨返觀塘區會唔會好D, ...

我估估下既睇法:

你打算提早放棄返官塘??....數字上...中西區應該有幾大比例會分到俾B2生喎
我估你囡囡係聖心...只有聖心未必夠位派晒俾2間 B1+2生...但聖心考直資強吖
可以試下考港同...中基...羅氏...或其他直資

用近年升中人數1500人計...假設男女比例相若係50%....即係有500女生係B1+2
係咁以計計...本區B1女校位 + 他區聖心位 + 他區借B1+2女生位...統一階段本區都有接近400(已計埋直屬位)
仲未計...聖心可能用大比例自行位收直小生...和本區自行離場人數
數字上...B2女生入番 B1+2中學係唔細既....男仔就差好多

最後...我D數字係估估吓...唔好盡信....自己去分析下...選最岩自己既方法
當然最好係成績跑番前D...~~~
‹ 上一主題|下一主題