用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問band 3學生叩門有機會去港同?
樓主: wacha
go

想問band 3學生叩門有機會去港同?   [複製鏈接]

回覆:mcl203 的帖子

剛剛有網友分享咗港同面試模式,果然仲係以往得知既模式。須知中學係面試前係未有學生banding, 一經面試就甚麼都有機會可能發生,況且不同小學有不同模式既培訓。仲係唔明白是否一定用自己既視野,去決定一切曾經出現既事實,4-5年前有可能, 是否等於1-2年前?? 我只知及肯定,以往並不等於今年或將來同樣會發生~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+17-1-27+10:37+剛剛有

原帖由 王家爸爸 於 17-01-27 發表
我都估到你講緊4-5年前,嗰陣人哋係B2,有收啲唔差既B3唔出其。
現在人哋已係B1學校,而且出過狀元,唔好話 ...
都暗示咗唔係4-5年前啦,亦話左係學校有提議,亦亦係自己見到既先分享,當然係去到我小朋友升中既年份。若識既同學仔最終全放棄,可以無考慮點講多D。須知一個group discussion in English, 已可以成為唔少準學生既難題。

王家爸爸  「暗示」呢家野唔多可靠。   發表於 17-1-27 11:05

回覆:王家爸爸 的帖子

哎,暗示係指我呀,連呢D暗示都要明言~~~

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+17-1-30+12:44+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 17-01-30 發表
何謂墊底? 墊底論用係1A學校真係有D奇怪,可能,某D既底已高過某D既頂,除非用坊間喜愛既名次論去決定成功與否。況且,6年前去決定6年後是否係準確無誤,走前一D總是有機會吧~~~

王家爸爸    發表於 17-1-31 09:59

ok3 發表於 17-1-30 18:28
同意其實喺某啲學校考得較後嘅學生, 喺其它學校可能已經喺前列分子。始終最後都係同全港嘅中學生喺dse一起 ...
若學生係重視名次論...好受唔好受...又要回歸甚麽先係正確思維了
坊間咁多家長追求讀書不是求分數...但若又崇拜名次論...墊底論...是否又 ??
否定名次50既滿足感...去追求另類既頭5成功感...只可以講係各人喜好了~~~

‹ 上一主題|下一主題