用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

引用:回覆+mcl203+的帖子 係後天令佢地有優勢,

原帖由 Vanadium 於 17-02-06 發表
回覆 mcl203 的帖子

係後天令佢地有優勢,唔係天生。
咁又明白多D,要支援,咁即係反映某D學校支援不足 ??

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-6+19:03+見你講

原帖由 MASAYA 於 17-02-07 發表
用Vanadium既講法,如果你唔識琴,小朋友考到級你都係唔知佢考試曲以外彈得好唔好,因為可以只係識要考個d ...
明唔明唔太重要,某網友理論係無須查找問題所在,只要有疑問,就加操,仲未能解決,就狂操,唯一解決既方法。教琴老師唔係問題,加操一定得 ~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-5+17:28+我估,

原帖由 hkpapa852 於 17-02-07 發表
其實如果學校確得無用, 吳得掂都俾咗個選擇權學校: 學校可決定是否參加BCA.

不過, 可能吳生真係太過唔掂,  ...

講到口水乾,自我要求條條題目都要識,又話反對操練,原來評核試係咁,一定要識晒~~~

我小朋友升中考某B1A中學, 佢都話有D唔識,話幾難又多題又要快,是旦啦,又收咗噃。去考分班試,話仲難,又深又未教過,又奧數(直情未學過),又分去幾唔錯既班喎。 評核真係要識晒 ??? ~~~

judy 發表於 17-2-7 11:47
基於好奇心,我就想阿仔水平去到邊。所以建議将TSA改成個人版。
係咪用黎谷上全港頭3%先...又变成來自TSA既壓力 ~~~

引用:回覆+Hillkymama+的帖子 Hillkymama+同埋,

原帖由 hkpapa852 於 17-02-07 發表
回覆 Hillkymama 的帖子

Hillkymama 同埋, 有這類試, 和現在成個課程跟住個試去教去考係唔同的.  
一句講晒,以前無,事代演變中,仍然係唔應該要變。可能,已經出現係現實中,我以前咁做,你要引入新要求,即係要加,我加左啦,你仲係唔滿意,我再加,真係下删千百字了,到若干年後,原來已經係加加加加加加加加 ~~~

引用:回覆+little_yolky+的帖子 有時真係為反對

原帖由 b3410 於 17-02-07 發表
回覆 little_yolky 的帖子

有時真係為反對而反對,TSA根本就是被標簽化,替罪羊一隻。 ...
原來係書商問題,出本練習删去3個字"TSA", 即刻解決爭議 ~~~

引用:Quote:little_yolky+發表於+17-2-7+16:00+

原帖由 MASAYA 於 17-02-07 發表
原因唔重要?小一就一味深深深,為乜?距離小六有六年時間,係為升中定為乜? ...
升中派位收生,有學生就有生意做~~~

MASAYA 發表於 17-2-7 17:08
小一教深for升中,派位係咪好勁?
咁你問吓點解谷谷谷家長由K1開始谷谷谷..有D又話減少課外/興趣活動重回學習模式
仲有D專家支持 "狂操可改变世界" 啦.....

shadeslayer 發表於 17-2-7 19:30
一時愛莫能助,非操不可,一時又要課程設計空間,一時話唔使做就好,跟住又話反話。幾時玩反話再反話?有 ...
立場...字我贏...公你輸 ~~~

Vanadium 發表於 17-2-8 00:28
回覆 shadeslayer 的帖子

學校做老師唔係淨係要交成績數,仲有好多數要出架,唔知點解你講到D老師咁得閒。 ...

其實...你係咪現/前小學生家長 ??...有無試過17:30 / 假期中 打電話去學校揾老師 ??....可否分享吓  ~~~

引用:+本帖最後由+Hillkymama+於+17-2-8+11:58+

原帖由 Hillkymama 於 17-02-08 發表
又係回歸無教過既題目,唔識係正常不過,你有無嘗試問過校長為何一定要答岩,否則會評為"水平以下" ~~~

同理,標準答案,一字不漏式既答案係來自教育局指引,或來自學校要求,結論可以好唔同~~~

引用:Quote:Hillkymama+發表於+17-2-8+11:56+同

原帖由 hkpapa852 於 17-02-08 發表
小朋友無做過會唔識, 要做多啲.

呢點我絕不認同的.
考DSE唔同喎,你會收到成績通知。

考TSA, 你考完算鬼數,從來無人會話你知幾多分,所以唔明仲有D可能係家長既話"1分都不能少"既分享 ~~~

Hillkymama 發表於 17-2-8 12:51
回mcl203 & hkpapa852:
我說的是功課,測,考,評也有時常有這些題目. 自己本身是不介意成績家長, 約見不同學 ...
功課,測,考....咁你有無問清楚校長...為何要將課程以外放入日常教學中...若係學生適中水平以外...為何要硬來??

B1生既壓力...你肯定係來自TSA...取消左TSA...他媽咪會任佢自由飛翔...甚至肥佬都唔介意?? ~~~

引用:Quote:Hillkymama+發表於+17-2-8+12:51+回m

原帖由 hkpapa852 於 17-02-08 發表
小朋友會否因為唔識而有挫敗感, 係家長同學校態度問題.

家長同學校唔Care, 小朋友又會有幾大挫敗感?

夠直接 ~~~

挫敗感係可以鍛錬...我小朋友從愛上某項運動後就挫敗越來越多...但又如何??
直至升中階段...我同佢分析...若留原校...你位置好穩陣
若轉校...你會無出場機會...甚至後備都無...但世界好大既...公開賽就知自己實力...最終佢選擇轉校
認識自己...認同目標...先係正確路向...輸係近乎一定...只係係边個位輸...輸多輸少...自我OK就得...勿失掉自信 ~~~

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-2-8+11:31+所以

原帖由 MASAYA 於 17-02-08 發表
先講第二點,又係用十幾歲同幾歲比,其實可以點比?就係唔同年齡,所以中六、小六既反應同小三大不同,當然 ...

你最後個"?", 是否應該係問學校? 這咪正正反映學校為求達到自己要求既定位,去行使一D手段。若學校唔去催谷自己既定位,學生生活是否會好一點? 又若弱校係已行使最適當既教學模式,教育局會因佢成績而去殺校? 再進一步去睇,自己教唔好而放手去讓更有能力去接手,是否更恰當? 或取消TSA, 成績就會重回正軌? ~~~

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-2-9+14:36+我講

原帖由 MASAYA 於 17-02-09 發表
其實都知成績有進步,如果唔係點得黎越黎越深,因為average向上嘛,問題係,點排除成績有進步係教學改善而 ...
咁你知唔知道貴校TSA水平,考完有成績有無同你地D家長交代下 ?? 如,我地學校好堅,今年升到最高組別, 或位置全港排XX (我唔係講你睇完學校報告,自己走去比較) ~~~

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-2-9+17:08+無TS

原帖由 simonwan 於 17-02-10 發表
都話高小同初小的分別囉!初小心智還未成熟,操卷系不人道的。

我唔知救恩會唔會操Pre S1, 但救恩三年級 ...

無一間官津學生鐘意返學????? 幾乎俾你嚇死,講D校名黎聽吓,睇吓幾有代表性?? 有80% 都當你岩, 咪又話摔數咁狠 ~~~

MASAYA 發表於 17-2-10 11:45
因為老師培訓著重教書,唔係教育,唔用成績就冇得評估,死局?
莫非學校/老師平常既例會...甚麽老師發展日...校外研討會...都係教如何操卷 ?? ~~~

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-10+13:22+莫非學

原帖由 MASAYA 於 17-02-10 發表
你認為教書=操卷?
認為就唔使有 ??? ......

引用:Quote:simonwan+發表於+17-2-10+04:02+都話

原帖由 hkpapa852 於 17-02-10 發表
教育局俾錢學校辦學,對學校係教學成效上有要求是合理。而且有要求之餘,有相應監察機制亦係正常。

小六只 ...
唔監察又嘈唔監察,總之對自己不利,乜都要反,做反對派係最易,要建設就最難 ~~~

Doray  乜都唔做最容易  發表於 17-2-10 23:11
‹ 上一主題|下一主題