用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開始計劃暑期活動, 怎樣善用暑假? (升小五) ...
樓主: ahnew
go

開始計劃暑期活動, 怎樣善用暑假? (升小五)   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-24 13:12
如果小朋友唔係咁presentable,如果佢個性格唔係咁,而家長去幫佢表現出係咁既人,咁樣做啱唔啱呢?會唔會 ...
若小學係6年中會有培訓presentation skill, 咁你會否認為會係扭曲小朋友性格呢 ?? 相信只有極少數會係存負面反應吧 ~~~

IloveJJ 發表於 17-4-24 14:36
即係咁,如果我6年來,做facial,護膚,打扮,睇書,聽音樂,到今日,我成為一個內外兼備既淑女。

同我一 ...

自行決定 ~

cmchang0927 發表於 17-4-24 14:46
回覆 IloveJJ 的帖子

唔駛太擔心,盡力而為,我上年和阿女interview前預備吓的答案佢到時完全不理會我所教 ...

我只係提吓佢可能會現身既問題,要避免既答法/行為,答案佢自己諗,因臨場既變化,教定點講都無用 ~

ahnew  因臨場既變化,教定點講都無用 ~.....非常認同!  發表於 17-4-24 17:21

cmchang0927 發表於 17-4-24 15:48
回覆 mcl203 的帖子

我就係提佢如果問佢最like or擅長邊ㄧ科千萬不要答英文科。因為既是中小又平日沒有tra ...

最like or擅長....唔等於唔會錯噃...有自信既叻女 ~~~

我有朋友分享當年見HYS...校長問中意玩乜...佢囡答排球...校長非常哈皮去介紹排球隊
但佢父母 ....從未聽過佢玩排球....

cmchang0927 發表於 17-4-24 16:32
回覆 mcl203 的帖子

女係誤會左自己“叻”但唔係真“叻”囉係我眼中。

位小朋友可能覺得若係11-15,行咗過隔離街,唔使要搭車去咁遠瓜 ~~~

little_yolky 發表於 17-4-25 12:36
真係好多謝你, 估唔到你咁後生, 但係有咁重要既嘢點醒咗我哋班阿毛。我一直只仲諗住暑假操佢卷添。 ...
玩埋鬼佬大戲...更掂 ~~~
‹ 上一主題|下一主題