用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學開始接受申請 2018-19年
樓主: 小時了了
go

直資中學開始接受申請 2018-19年   [複製鏈接]

回覆樓主

都係美人廚房,報左先講~~~

報左未必得,唔報一定唔得~~~

小時了了 發表於 17-10-23 11:28
其實呢, 我有個好老友嘅教友老公曾係ICAC做最高級嘅調查員(傳媒口中嘅李寶蘭愛將), 因為對公義嘅堅持及執 ...

斷6親,要諗下母女情了~~~

2jkidsfather    發表於 17-10-23 12:20

hkpapa852 發表於 17-10-30 12:19
又要搵番D塵封資料.....
是否代表 新直屬政策...硬性規定必收85%...現時係過度期...要幾年後先必收85%
否則...循中不可能自訂"不少於50%" ~~~

小時了了 發表於 17-10-31 16:30
有啲好奇點解男女拔及協恩呢幾間神校佢哋唔洗驚收唔到 top 學生架, 呢幾間成日咁早面試 (12月前)嘅? :ques ...

坊間有傳,SPCC 年年都出船,令部分已註冊DGS學生轉船~~~

hkpapa852 發表於 17-10-31 16:34
可能係九龍區學校同香港區學校習慣問題

年年好似都有一D共通點:

未必係,用今年去睇,DGS 見遲左,HYS 又早左,可能真係打算係收生又比拼下~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-31 18:38
請教hkpapa852,見循道張通告上寫上"鑒於教育局對直屬學校政策的改變",請問有什麼改變?是針對全港有直屬 ...
以前係最多可用85%直屬位...宜家係一定要用85%直屬位...無左彈弓位...除非...學生人數少於85%直屬位 ~~~

● 一般情況下,經扣除重讀生及自行分配學位後,在統一派位階段,直屬中學須為其 直屬小學保留餘額85%的學位,而聯繫中學須為其聯繫小學保留餘額25%的學位。
● 直屬或聯繫學校的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別,而又以其直屬或 聯繫中學作為乙部的第一選擇,便有資格獲派保留學位。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-31 19:00
明白哂...唔該
咁以前"最多可用85%直屬位",有無規定最少要幾多?

我唔知最少可以用幾多,參考聖嘉勒做例子,以前3X畢業生,好似有2X直屬位,近年可能有61學生,因中學可用直屬位多於此數,變成有61個直屬位,又即係學生只要係B1/2,要必收晒。若某校唔想收太多B2生,唯有脫直~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-31 19:11
唔怪得之呢幾年協恩又脫、循道又脫、港華又話要脫.....其實教育局改嚟仲乜呢? ...

其實呢個現象都似乎出現係大部分津貼直屬上,只要有多D學生流失去直資,就會影響中學成績,只係仲有唔少津中堅持到辦學原則,拒絕轉直啫~~~

Eat_Sleep_Play    發表於 17-10-31 23:01

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-1 12:38
間接D嚟講係咪因為有直屬的津小成績差咗,中學驚保唔住英中嘅招牌? ...

英中資格,不少於85%全港頭40%學生~

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-1 12:52

hkpapa852 發表於 17-11-1 13:43
由龍小升中上中學部既學生, 只需要75%係屬於全港Top 40%既學生

街外收番嚟既, 就要有85%係屬於全港Top 40% ...

若,龍小升中計埋唔夠75%,點搞呢~~~
‹ 上一主題|下一主題