用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生
樓主: 豬大媽
go

中西區Band 1位夠吾夠本區b1學生   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-1-3 11:29
其實中西區同灣仔區都係細區, 多/少一百幾十人已經對大局有明顯影響
我覺得灣仔雖係細區...但升中情况有D特殊

若本區多99人...都係得33位B1生...頂得住既

又若本區多300人....都係得100位B1生
但有一點...本區強直联小學比例重
雖然會多左100位B1生...但假設當中既60%由本區強直联小學B2生補上B1生
都只係多左40位B1生...呢40位B1生亦只係取代原先可以偷到雞既B2生...對真B1生影向好細 ~~~

老周 發表於 18-1-3 11:56
請教王家爸爸,咁排正路嗎?乙1→Kc,乙2→Tsk,乙3→Rc,乙4→Sjc,乙5→Qc,乙6→SIs,乙7→聖吕 ...
正路...亦係太正路...唔少本區生採用既選校方式 ~~~

yianleen 發表於 18-1-3 16:12
路過, 想問聖心私小、跑馬地聖保祿小學邊間升中好D?
中西區VS灣仔區, 邊區對女仔有利D?
謝謝! ...

你指聖心私幼定私小,聖心私小和跑馬地聖保祿都有直屬中學,升中當然大比例升自己中學。論機會率,聖保祿直升機會率較高,只要係B2或以上,係近乎必收~~~

若比較中西區和灣仔,對B1生來講,灣仔較佳,始終有坑真中做保險線~~~

yianleen 發表於 18-1-3 16:28
Sorry, 我已更正, 想問聖心私小。中學我所知不多, 以為聖心出名D, 但又怕會好辛苦。
聖保祿就各方面評價正 ...

其實兩間都似乎差不多,都係傳統式教學。但聖私要和聖津爭位上中學部,B2生未必可以直升。 SPPCS 就相對位多,只要B2就絶大機會直升。兩間升中前列生都有外流取態,中學成績亦係相近~

Jade_BBB 發表於 18-1-3 21:33
但想問係,點先知自己係咪前列生?因為我地冇名次,實在是好難估計,雖然我囡有攞成績優異獎,但都未必敢試 ...
若果我無記錯...你囡對學習自持能力係高既
已身在SPPCS又可以穩升中學部...若意向升中選他校...自行當然可以搏盡港島各1A中學...根本無須理會校內排名
你可以考慮下MSS...或無自由度咁大既BPS...YWGS...甚或九龍既MCS (論活躍度應MSS仲自由D)
不過...MSS 既流失率都算高...要有心理準備 ~~~

Jade_BBB 發表於 18-1-3 22:08
MSS係Marymount 嗎?MCS是邊間呀?我對中學認識不多,另MSS流失率高係指入到中學部讀唔到掂而離開嗎? ...

MSS=Marymount Secondary School
MCS=Maryknoll Convent School

流失率指轉國際和放洋,你可以參考下近年MSS S6都係約~100人考DSE,對比S1約~140人

據我所知,MSS S1 和S2會讀得頗輕鬆既~~~

若有錯誤,留待MSS家長指正~~~

christy2011 發表於 18-1-3 22:53
回覆 mcl203 的帖子

見聖心私小有部分過港同,知不知她們主要係b1定b2生?

抱歉,我唔知呀~~~

mark2006 發表於 18-1-4 13:04
回覆 王家爸爸 的帖子

Most are top schools,will it be risky that the choices (because of quota full  ...

佢呢個係全票選校既方法,係B1位多於B1生既區,B1生係必入B1中學,只係可以派邊間。反為,填漏1-2間會有機會撞框唔入,所謂碌左去B2。但首要,家長要克服心魔。灣仔和中西區女生係近乎一樣~~~

王家爸爸    發表於 18-1-4 13:48

王家爸爸 發表於 18-1-9 21:25
2016年度中西區有小五學生1764人,即係有588個B1學生,當四成B1生係男仔,即係有235個B1男仔,當B1學生離場 ...

似乎,用聖彼得去參考中西區既離場率,原區升中率好高,30-40%可能係高估,除左救恩既離場率就一定高~~~

王家爸爸 發表於 18-1-10 11:41
其實自行係三成學位(30%),加上直資,B1既離場率一定比B3高。所以對B1而言,30-40%唔會係高估。 ...

就係指參考聖彼得做例子,直資係極低,升中亦係本區為主,除非你認定本區自行位係主收本區B1生~~~

我靠估乍~~~

王家爸爸 發表於 18-1-10 12:09
以我所知,SJC、KC自行階段都唔會考慮你係本區定外區,一視同仁。外區既申請一定少過本區好多(面試時睇校 ...

你參考下先啦,若我無記錯~~~

呢D討論之前有網友講過,有本區B1中學仲乜要申請他區或直資~~~

mcl203 發表於 18-1-10 12:21
你參考下先啦,若我無記錯~~~

呢D討論之前有網友講過,有本區B1中學仲乜要申請他區或直資~~~:funny ...

都話左除非本區中學主收本區小學生,同申請人數睇唔到有太直接関係,SJC自行30%位都收左唔少SFA生~~~

artroboy 發表於 18-1-10 12:38
呢間長期少人㨂直資,主攻KC , 聖鄧。不過舊年KC 收少咗好多,近年派位最弱一次。以前中西區睇佢做火車頭 ...

我無一間間去睇了,睇左亦唔會記得,印象中救恩直資率係極高,但又未必全係B1生。中西區我唔熟,只睇表面野,唔計私小,除聖彼得或三兩間官津小外,有幾多間津小可以有30%離場率? 聖彼得都未必得,係低直資和本區升中條件下~~~

王家爸爸 發表於 18-1-10 12:57
從另一角度睇,如果你分析下,中西區啲B3學生來自邊度,你應該有答案。 ...

我哋係咪講緊B1男生30-40%自行離場率入B1中學? ~~~

王家爸爸 發表於 18-1-10 13:03
我都話咗,男仔唔會低過30%,但係都唔會高過40%。

就係想知有邊幾間中西區官津小B1男生有30-40%既自行離場率嘛~~~

王家爸爸 發表於 18-1-10 13:10
不如你講下有邊幾間官津小,你可以確定(注意係確定)B1男生無30-40%既自行離場率? ...

有懷疑如何可以去確定?咪玩我好噃~~~

mcl203 發表於 18-1-10 13:11
有懷疑如何可以去確定?咪玩我好噃~~~

可以確定仲去懷疑?~~~

王家爸爸 發表於 18-1-10 13:19
我既意思係大家都係估計

但係30-40%B1生自行離場率你估出黎嘛,呢個似乎係唔少小學都係好靚仔既百分率~~~

但但都係估既~~~
‹ 上一主題|下一主題