用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs Raimondi
樓主: Isaacmommy
go

TSL vs Raimondi [複製鏈接]

Isaacmommy 發表於 18-4-4 17:41
謝謝意見!如有信心小朋友會係级頭 50內, 咁讀陳可以派去好過高記的中學。但如果只是中游,就讀高小穩陣啲 ...

似乎,RCPS學術水平唔會差過TSL,語境就可能TSL好D。RCPS升中進可攻退可守,若升中係RC係不可能做到,似乎TSL亦未必辦到,或許,回歸車程考慮仲實際~~~

retriever 發表於 18-4-6 08:33
你講級一既例子。。。

正正有版友覺得果天生叻人唔駛幫。

呀蟲有無放手,俾佢一個人去釣魚? ~~~

retriever 發表於 18-4-6 11:12
少少SIDE TRACK...

唔少人都發現, 而家最成功果幾個, 或搵得錢多果幾個, 都係當年讀唔到書果幾個....

當年最成功或搵到錢果幾位,佢哋有無安排同樣既路俾佢子孫一模一樣咁行?~~~

retriever 發表於 18-4-6 13:22
呢個係好問題...

唔少白手興家既富豪, 佢地信 "千今難買少年窮", 但到第二代確係難做到....

佢哋仲有無叫佢開膠花廠?~~~

可能已有啟示在其中~~~

mcl203 發表於 18-4-6 13:23
佢哋仲有無叫佢開膠花廠?~~~

可能已有啟示在其中~~~

一個反思既建議,培育小朋友,係佢或需要父母或長輩協助既情況下,刻意要鍛練佢自立能力,漠視小朋友自身既能力,究竟父母係行為思想上非常正確,或,已淪為超虎爸媽系列~~~

Carry_On 發表於 18-4-6 14:39
我個係女,Raimondi 會好啲?

TSL近年既優勢係有1X位女仔可以考入灣仔本區既SPCS和MSS, 兩間都係成績好好既女校~~~

但灣仔本區升中係有利女仔,就算升中唔打算係RC原校升中,只要升中係本區B1,升中仍有4間成績好既女子中學~~~

各有優勢~~~

lcyesther 發表於 18-4-6 16:36
灣仔spss,sfcc,坑真,mss四大女校全有直屬小學,留給外人的學位會否好少?
...
除左真光...其餘都係少架...約9-12個位...計埋真光+YWGS+SSGC+BPS...約共80個位
但區內直联小學升中流動率低...只要係B1女生...英中位仍然充裕
始終強女校比較多...女生成績又比男生稍好~~~

lcyesther 發表於 18-4-6 17:20
如果計埋轉去東區,哪一個網升band one 機會大D,東區多D band one 中學少連緊繫中學
...

只論港島,女生若能入到3間女津貼+2間私小,各有自己中學部,約70%可以直升,當然灣仔最穩陣。只係若非就讀呢5間直聯小學,升中果陣可能心理上會有D擔心,好似唔多街位俾外校生~~~

Carry_On 發表於 18-4-6 18:07
六年後,真係唔知考升中係點,龍年唔容易

所以直屬中學優點在此。兩間比較,RC只要係B2,直上仍然係大機會,只係要考慮男校女生問題,亦因為咁,女生成績亦易D搶係中前位置~~~
‹ 上一主題|下一主題