用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔男仔band 1自行
樓主: bbccbbcc
go

灣仔男仔band 1自行   [複製鏈接]

cmchang0927 發表於 18-11-27 17:33
last yr
if u meant 中間那間
級廿內有得in qc

你又打破D甚麼級三內先有機會既傳說了~~~

王家爸爸 發表於 18-11-28 09:12
幾乎間間傳統男校都有壓力需要改善DSE中文成績,改善DSE中文成績既最簡明方法係揾啲中文勁既學生。 ...

有邊間有自己英小既中學唔使改善中文程度?~~~

王家爸爸    發表於 18-11-28 13:48

lcyesther 發表於 18-12-2 10:27
如果乙一qc,乙二聖鄧band 1仔安全嗎?

個人斷估,聖鄧有2仔派入~~~

lcyesther 發表於 18-12-2 11:53
即band 2生排乙一也入得晒嗎?

即係若推算無錯,B1生放任何位置係必入,派位係派完B1先到B2~~~

臻媽 發表於 18-12-2 12:05
但今年灣仔區, 淨係以聖雅各為例, 有 5班 小六, 比以往多了一班, around 30人, 咁假設以1/3 B1生計算, 即 ...

一班30人,咁視乎聖雅各本身既B1率,似乎唔算太高,假設35%,即係多左11人,中間又有D自行直資離場,實質參與統一既人數唔係咁大影響~~~

仲有,聖鄧本身係本區排位唔算高,可能會係自行盡量收B1生,變相令統一B1位更充裕~~~

YuiYeeMa 發表於 18-12-2 20:34
請教St jo 如果校內被評band 3, 那自行和大抽獎選band 2 什麼學校有機會?

St Joe校評B3生,我建議都係先問清楚老師,依老師指示選校,因要確定是否真係本區B3生,St Joe提供既B3或許並非真係本區真B3~~~

若真係B3生,坊間流傳鄧鏡波係St Joe仔既落腳校,或可試考直資中基,或試下能否偷雞港同(機會應係極微),B3生唯有把握可能有既機會,盡力找最好/最適合既中學~~~

YuiYeeMa 發表於 18-12-2 21:52
謝謝(emoji)(emoji)

依上年EK分享,似乎,同區直屬中學應有B3生派入鄧鏡坡,若已死心放棄再搏St Joe,可以考慮下放乙1,但當然往年並不等於今年一定得~~~

Raleigh 發表於 18-12-2 23:11
請教一下,聯繫位嘅方式係點樣分配?
如軒小有30個聯繫位,是否考頭30名的男仔就可以入到?
...

QC只有16個聯繋位俾2間軒小,所有B1組別既軒小生去抽呢16個位,並非睇校內排名~~~

hkpapa852 發表於 18-12-3 08:30
根據觀察,QC會係自行階段,邀請兩間軒小合共15-20人去面試,當中約收一半。

愛官多年嚟無人試過自行入到 ...

即係為防目標學生抽輸 ? ~~~
‹ 上一主題|下一主題