用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行上智/maryknoll
樓主: gordonccc
go

自行上智/maryknoll   [複製鏈接]

Poyau 發表於 20-12-20 11:52
近啲TKO仲有鰂魚涌嘉諾撒可考慮

樓主又未必想入1C中學呢~~~

tpmon 發表於 20-12-20 19:19

我覺得CABmama 選得St Mary,可能她連天主教的HTC、MSS 也未 ...

有無比較過DSE下嘅SPCS和MSS成績?似乎係非常近喎~~~

CABmama 發表於 20-12-20 20:41
回覆 tpmon 的帖子

因為剛才都有說,MSS收要偷笑又說頭十內都無機

MSS以往收生,我估,成績非一定因素,當然亦不能太弱,反為英文好係比較看重,面試要見家長亦似乎係想家校理念唔會有偏差。不過,都係要提一提,MSS方向係輕鬆自由嘅,走全人教育,傳統歷史如是,都係要家長認同會好啲~~~

cafeva 發表於 20-12-22 11:12
瑪利曼 係EK 係一間被低估既學校, 仲不時有人出來話下佢, 但係用腳投票又相反喎. 真係好奇怪!
...

始終港島嘅SPCS, BPS和YWGS,都係受看重家長歡迎。MSS偏向輕鬆,靠自律,唔係太受不少家長接受,學生當然哈皮,但現實又唔到佢哋話事。MSS收生亦唔算進取,亦會收國際學生~~~

曾經見EK有分享,有家長去完funfair day,已經明言唔岩心水~~~

bettyay 發表於 20-12-22 12:11
一路聽大多數分享都MSS要靠自律係Happy school ,但初中同高中有冇分別呢?會否到中三中四分科後,都有方法 ...

哈皮開會有型格㗎嘛,高中亦唔易改變。不過,似乎,啲學生亦會自動埋位,又其實,大部分傳統學校如是,只係,理解嘅係坊間感覺SPCS,BPS,甚或YWGS,係成績好好多~~~

cafeva 發表於 20-12-22 12:37
班妹一般唔輸得>> 是嗎? 佢地小學輸贏成日都發生應該唔當一回事.

鬥project鬥group presentation 係中小已經開始。所以想當年,有家長話某次直資interview,碰岩佢哋有三兩位同學同組group discussion,中途要老師叫停佢哋俾其他組員表達下意見。學校係升中簡介會老師都係話group discussion難唔到啲學生~~~

bettyay 發表於 20-12-22 12:42
唔係喎MSS一路成績都幾好喎!當年都係心水之一不過在我來説真係遠咗啲,而家讀緊的已經極限 ...

我無話MSS成績唔好,我係話一般家長感覺另外三間成績好啲。現實,我估亦係,始終收生取向係唔同,其中兩間亦係全收街外生,MSS放洋率太高,要睇吓佢哋果年邊啲學生放咗洋,成績會飄忽啲~~~

Ktfk 發表於 20-12-23 13:44
以我所知,眾名女校之中,MSS 中文科一向較弱。MSS囡囡叻英語出名好,較多放洋開拓眼界,同時也可避開死亡 ...

可以將MSS和SPCS或GHS比較一下,相信中文DSE都似乎都係咁上下~~~

jacknetpass    發表於 20-12-23 14:17

PTL_L 發表於 20-12-23 14:01
咁如果連中文都可以提升到成績,會唔會突圍而出?始終生源未必解決到,始終係津校,仍然靠收插班、升中收 ...

似乎仲未係瑪記嘅收生取向,始終呢個係佢哋辦學理念,將來改唔改就還看以後如何~~~

charlene媽媽 發表於 20-12-24 20:41
高手出現,可否分享下?mss從17年開始沒有公佈5+得成績 所以坊間普遍覺得1b或者更加假d,ssgc per香港爸爸 ...

MSS係一向無公佈5+, 17年亦只係家長絶密流出。 MSS放洋率咁高,收生取向非主睇成績,仍可以維持穩定DSE成績,應該有交待了。或者可以參考一下升大學嘅3大率,1A中學學生似乎都係目標3大~~~

charlene媽媽 發表於 20-12-24 22:31
謝謝妳,我有仔細睇過,根據現有的數據,mss 三大的數據甚至輕微高過ywgs和ssgc.. 我有考慮過去外國的原因 ...

MSS嘅傳統風格係輕鬆自由過SSGC嘅,應該咁講,係中和小學部都係~~~

charlene媽媽 發表於 20-12-24 22:42
謝謝你地,MSS的talk非常精彩,如果追求全人教育的,非常值得選擇。記得校長有講,讀書漫漫長,有排考有排 ...

MSS係放洋率極高嘅津校,由中一嘅144,可以去到中六嘅約90,當中仲有少量國際學生,成績有上落係可以理解嘅,始終都要睇返每一年度放洋和轉校走咗邊啲學生。所以若果只用DSE成績去衡量,係要好視乎家長和學生嘅個人睇法,有接受亦有懷疑~~~
‹ 上一主題|下一主題