用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問深水埗sfa考幾多名前先係B1
樓主: xyzroom
go

請問深水埗sfa考幾多名前先係B1   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 14-5-22 11:13
我覺得你需要客觀地分析數據:

首先,假設學校有4班,每個班有32個學生,共約128名學生,如果一間小學的1 ...
有朋友曾提及...SFA 小一有成18X人...去到小六得番13X人...叻既/頂唔住既轉左校
所以SFA 學生Banding高既可能因素之一.~~~

有d學校認受性強既學校...就算B2學生 都入到B1直資中學
所以純看入乜Banding中學 去依教統局Banding去估都有少許偏差 ~~~

youma 發表於 14-5-22 23:01
SFA 大約頭120 名都是band 1, 不用懷疑.
中途轉校的, 大多係尖子, 其他名小至愛.
...
都係從朋友口中得知...真與假都與我亳不相干~~~

另一事實...有另一朋友兒子轉往另一名小...當然小朋友係尖子
但佢父母亦曾講過...頂唔住d功課壓力...聽完就下年度轉走左...當然講完之後忘記左果隻
所以...我都仲有少少信轉校既不一定係往強走既~~~

王家爸爸 發表於 14-5-23 13:21
記得很多年前,明報教育版曾經說過,SFA有78%(或75%,不記得確切的數字)B1生。
我記得SFA因為報紙說, ...
我自細年年去對面拜年...都唔知係名小學~~~

現在從一多年朋友得知SFA少少資料...佢既資料都好合理
P1 頂到去 P6...學校又無插班生...P6學生成績唔會差~~~

王家爸爸 發表於 14-5-23 13:44
聽說深水埗禮賢好似都很不錯的,也有近70%B1生,不知道是否真的。

我無研究任何小學...只係係身邊朋友聽到果d就八掛吹幾咀...九龍更加唔知得多~~~

王家爸爸  我比較八掛,得閒會聽下入學講座同系人地開放日時參觀下學校。   發表於 14-5-23 13:55

曾有例子...港華小學生不能直升港華
入左St. Paul's Boys...B1生入 B1學校?...

mylee6 發表於 14-5-28 08:17
這樣計B1A, B1B, B1C, 請問全級是多少人?
今年P1接近180人,想請教前輩Band1比率是否照乘8成,大約144,有 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2806072&pid=38601566&fromuid=1443469

‹ 上一主題|下一主題