用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學的真面貌
樓主: rainbowcov
go

英文中學的真面貌   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-2-27 17:45
小女間中學同小兒間小學,暫時都係全英呀!不過我知好多英中都未必係....

你囝小學高小階段係咪數學中英並存?~~~

forest104910 發表於 21-2-27 18:23
大部份資助英文中學都會用廣東話輔助,因為好多學生都係從資助小學上嚟用開中文上課,但直資英文中學大多數 ...

不少直資小學都係中小,亦部份英私小亦係漸進式採用英文教學~~~

b3410 發表於 21-2-28 11:13
男女校有女仔,男同學點都要保持一下男神形象,唔會太過分
同理,女校的女仔都可以玩到好癲,因為唔 ...

你用你大囡間中學去比較,似乎唔太適合,佢哋唔少行出嚟已經有個格~~~

至於你細囡嘅中學,將來落吓場,或許會有感覺,原來都好散文,包埋計男女校~~~

PTL_L 發表於 21-2-28 11:30
其實我自己成日都會諗,究竟有幾多老師可以專科專教又叻,又可以以流利英文表達,數一數香港band 1中學既數 ...

小學部已經近乎全英,無太大理由中學部要改返英搭中吧~~~

PTL_L 發表於 21-2-28 11:51
一言驚醒夢中人

傳統中/小學,好多老師都係來自果幾間嘅畢業生。多年前,某校校長講過,佢可以睇啲老師嘅英文書法,可以估到佢哋來自邊間中學,話各有自己個格,隨口講咗2個老師名和佢哋中學,當然,我唔知佢係咪吹水~~~

PTL_L 發表於 21-2-28 12:25
我唔係好清楚小學部係點?除中文外,是全部科目都是英文嗎?

簡單啲,除咗唔可以用英文教嘅老師,都係用英文。除咗中文,RE,一定中文。小一已經係全英,除咗頭三幾個月係適應期,中英並用。體育,老師搞得掂英文都可以用英文,因有啲本身係教中文~~~

LeeCC 發表於 21-2-28 12:55
有女校有自己學校style的寫法,要跟足,D寫法和一般copy book的唔同,學校話D女仔可以第日用字體與校友相 ...

就係咁,小二已經教D筆法撩來撩佢。當年,校長就係話呀A老師來自銅鑼灣女中,B老師來自中環女中,一睇就知,英文表達手法都唔同。至於佢,咪就係本校old girl~~~

b3410 發表於 21-2-28 12:52
佢哋果d屬於名校光環(包袱?),幾時真係放得低,內化咗自己的一部分,才真正叫做長大。
...

都唔知啲學校點教?有朋友兩個仔仔,大仔都唔算太靜,入咗你囡小學部,兩年後見佢,乜搞成咁,書卷咗。佢細仔仲活躍,又係幾年後見,乜宜家成個look都唔同咗。所以,係會有個格嘅~~~

b3410    發表於 21-2-28 13:36

LeeCC 發表於 21-2-28 13:22
好奇一問,有無男校都有甘要求呢?

還是男仔但求佢地寫到人地睇得到的字已經收貨,無特別要求

唔知喎,只知當年自己果間有 penmanship一個細項評分。校長咁講,即係幾間傳統女校都應該有相同要求~~~

02413124 發表於 21-3-2 13:03
回覆 cafeva 的帖子

我見WHATSAPP都係,不過我懷疑原係佢地打中文字太慢朋友話普教中既因識拼音反 ...

英小生打中文都可能係拚音~~~
‹ 上一主題|下一主題