用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小升小二跳船能力最強?
樓主: sissysze
go

邊間私小升小二跳船能力最強?   [複製鏈接]

longlokma 發表於 14-8-7 13:25
「咁你如果己經入到DGS, DBS, SPCC, 我諗你跳去邊都得啦!」

未必, 你相信DGS, DBS, SPCC 入面真是个个都 ...
咁又真係好多家長咁認為...聽唔少
"就算係我地最_果個...都會叻過人地最_果個"...

好有興趣想知SFA P6其實會教d乜??....去到中學Form幾?

朋友俾左一大叠練習習作...全部係P6...仲未見到任何一本F1/2/3 ~~~

longlokma 發表於 14-8-7 23:30
"個個皆上品" ????
品牌效應...."聽聞" ~~~

見好多家長不停追求品牌效應...不停讓其子女去插一綫傳統小學
個人認為...好多傳統小學不單只係專注於學術上...係兼顧埋多元化培育
若家長只認同在學術上深與淺...去衡量一間學校成功與否...不停轉轉轉
似乎...係未能完全暸解部份傳統小學多年來既成功之處...學術上只係其中一部份
有點浪費了得來不易既機會~~~

有時...呢d就係矛盾...一方面就認定學術強...個個精英
另一方面又擔心精英 升中果陣有點煩
現實上...又用高半級程度去入間程度較一般既學校
理論上...精英升中既難度 係如何決定讀邊間中學...唔係擔心有無好中學收~~~

longlokma  講中哂!勁!  發表於 14-8-8 11:41

anglelala 發表於 14-8-8 11:56
MCS係边間?
Maryknoll Convent~~~

sissysze 發表於 14-8-8 11:58
大家唔知了解咗升中遊戲有幾難玩未,好似smc, 佢自行 + 抽獎只係收廿零個街外人,就算比我係sfa 考頭十,我 ...

如果SMCC係唯一選擇...咁想法可以理解既

插班只係多幾次機會...假設係由P1-P4年年去申請插班...即係多4次...每年會收幾多個?...去申請插班佢地接唔接受?
就算係申請插班...都係要同全港既叻女去爭幾個位...只係同升中比較...心理上多左幾次機會...都係要成績好+運氣

個人認為...讀SFA有佢好處...讀得好既 升中可以全攻型...無中學煩惱...可選擇合適小朋友程度既學校
讀龍校亦有佢既煩惱...讀唔上既 學校是否會當小朋友係包伏...由佢自由升中...讀得上既又可能心思思想試DGS/SPCC...但又要顧住倏龍
係唔同處境都可能心理上一樣有變化...每個想法都有好/不足處

Argyle 發表於 14-8-9 10:37
理論上我完全同意,不過何為小一、二程度呢?對一些有良好閱謮習慣的孩子,可能那些考題叫淺。學校選取準則 ...

K階段要去補中英數...數學要懂乘數...是否已達P1-2程度呢?...上到P1-2...學校可以再教乜東東俾小朋友?...現况係頗多家長樂於此遊戲中

培養閱謮習慣...個人理解...並不等於有助答考題...小朋友用考試模式去衡量其水平不達標...並不等於閱謮習慣欠佳, 除非...所有書本都係中英數
我小朋友老師就曾經講過...睇得書多係好...你小朋友肯定係一個好既閱謮者...並不等於佢能做一個好作家

全人發展係為攞獎揚威?...我相信全人發展係為左均衡/培育/啟發小朋友有多方面視野/能力...不要只專注於課本...往更闊既方向走...頗多傳統學校已朝着這方向走...只係部份家長只着重中英數常而宜...其他既並不樂於参與~~~

mk3288  上堂搗亂,操行響警報囉。   發表於 14-8-9 16:30

Argyle 發表於 14-8-9 17:25
邊間私、直小一入學考乘數呀?
我似乎....無講過考私、直小一入學考乘數....好在我都係段段分開黎講

Argyle 發表於 14-8-9 17:43
小一入學唔考乘數,家長又谷佢學,呢啲咪就葯石亂投囉。
似乎...風氣如此...為方便將來係各P階段名列前茅...又可以去插班
係某些家長來看...係有價值的...並非葯石亂投...只可以講各有睇法...各施各法~~

sissysze 發表於 14-8-9 18:16
就算唔領先好耐,起碼人地已經唔使為揾中學煩惱,係學業上唔使去到甘盡,可能留返啲時間做小朋友自己like  ...
現實會否係咁....可能留返啲時間做小朋友自己like 做嘅嘢?...定抑或...仍要確保穩佔龍頭地位?

bubuG 發表於 14-8-9 18:16
人地插班入咗去第二間小學,就是由新果間小學去教呢個小朋友啦,你唔係諗住佢仲食舊校老本,食上中學呀!笑 ...

咁米好快d本食晒?....讀高半至一年乍喎...新校理應程度較淺...儲唔到老本

又或者...d本係兼職儲番黎...新舊校都唔關樹~~~

handh 發表於 14-8-9 18:46
靠家長谷而考入嘅,唔算真叻仔叻女 。。。。
當然,唔少家長喜歡自己欺騙自己 。。。。
...
嘩...第一句好震憾......

mk3288 發表於 14-8-9 19:12
事實而已,有幾震撼呢?
令人難以置信.....

CMFun 發表於 14-8-9 19:22
給某位百年神校家長,就返您出簡體字。

晋惠帝执政时期,有一年发生饥荒,百姓没有粮食吃,只有挖 ...
你會唔會引用錯例子...無米食好大件事嫁喎!!!

yuenkw  你可以選擇話睇唔明!  發表於 14-8-9 20:15

mk3288 發表於 14-8-9 19:26
真正擅長讀書的,都是自動型的,邊使父母催呢?旨意父母催谷或者靠補習的,同這類自覺型的比,先天後天都存 ...
哈哈....講下笑先...會唔會係風涼話...呢句野幾好用...

yuenkw  你可以選擇話睇唔明!  發表於 10 分鐘前

為乜我要選擇話睇唔明???

分享/討論....應可以用乜位置去分享/討論?
幸運者...講風涼話?
失敗者...講誨氣話?
中立者...道聽途說?
仲有無呢??

serinac 發表於 14-8-9 20:33
你用「運氣」一詞來講插班,實在太抽象。抽獎同插班根本唔同,抽獎靠隨機號碼,是運氣;考插班要先過筆試一 ...

都要運氣嫁...要帶啱支筆好好寫...早餐唔好食錯野...心情唔好俾激親...着套衫要舒服...讀果d出果d...所以咁多家長話失手....仲要有眼緣...都好難全控!!!

mk3288 發表於 14-8-9 21:21
咁叻人始終都是少數的,這是共識吧。

曾試過同小朋友老師傾談...老師就講到反對補習...教學就放心俾佢地處理...無須要就唔好做...會令佢地上堂無心機
將同一番說話轉述與多年家長朋友...佢帶點怒氣話...補中英數常是一般吧...佢小朋友若未能升中...是否由老師負責
奈何!!!

btw...我唔反對補習...只係認為小朋友真有須要...就要去做...但唔係一定要做...唔做好蝕底~~~

‹ 上一主題|下一主題