用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我校聯係位爭崩頭
樓主: saiwanho
go

我校聯係位爭崩頭   [複製鏈接]

回覆 saiwanho 的帖子

我反為覺得...老師極力推介並非單係想多d學生谷入联繫中學(當然亦係原因之一)
亦係...小學要交數俾联繫中學...少人肯揀...meet唔到quota...就有俾中學來年cut位
當然....小學亦有承諾要為联繫中學提供優質學生...都係搞联繫姐~~~

saiwanho  有否這個quota要meet, 不清楚。   發表於 15-4-30 17:33

saiwanho 發表於 15-4-30 21:38
不過該校吸收全港18區尖子,聯係位有quota,寧可收多些外界尖子。

联繫 算唔算 生意夥伴

少一個联繫位....就係多一個抽獎位....唔係自行位...信联繫小學 好過 搏抽入黎
做得生意夥伴....就自然要幫手推d校內尖子報嫁啦...唔係就有机被人cut單~~~

吹下水乍~~~

saiwanho  生動的描述!  發表於 15-4-30 21:57

yuengooluk 發表於 15-5-17 13:03
其實想問sanwaiho她的小學有無頭十名都派唔番聯繫中學.
若果係頭10名都係B1生...當然有學生派唔番聯繫中學....得少於10個联繫位....边夠位派晒B1生
睇下邊幾位好運下抽贏囉~~~

saiwanho  exactly, 如果目标是该所联系学   發表於 15-5-18 00:41

引用:Quote:原帖由+Sindy+於+15-05-17+發表你地

原帖由 熊牛不兩立 於 15-05-18 發表
又係這些學術深淺程度與學生能力一定會成正比的問題 對我來說,因為小學教得深,小朋友吸收到。但 ...
我又想講講我所知既,聖心我唔太知,軒小下午有朋友講係谷既

至於瑪利曼,從位好好既朋友所知,絕對唔係教得深,亦唔谷讀,係從多方位去教導學生,多聽多寫多講多project, presentation係成績唔錯,呢d資料坊間已提左好耐~~~

hkpapa852 發表於 15-5-18 14:25
唔好意思又講下題外話.

其實好多學校都強迫學校要"增擴視野", 仲記得我以前讀中學時, 中文科最令人增擴見 ...
你講呢d算"癀"...定"專" ??...

Sindy 發表於 15-5-18 15:46
教得廣,係同級應該/可以學既野,唔單單係教署規定果幾間英文書制定既野,除左果d書外,仲可以有其他野學, ...
小學2年級 ?? ~~~

熊牛不兩立 發表於 15-5-19 09:12
軒下85分以上就係A?但朋友曾經比左張軒上成績表我睇,要90-100呢個range 先係A.上下午校又會差咁遠?
  ...

我又回應吓d聽番黎既料....有一好友d小朋友就讀某SSP私小...佢太熟升中資訊
正當大家討論"A" Grade時...佢話佢小朋友間私小係85分就係A...但學校成績表寫係90以上
我即答唔係瓜...佢就表示其實好多家長都知係咁...對外張成績表靚好多

btw...聽番黎...我聽完算數...唔知真假...亦無話軒小係咁...只係口多多吹下水 ~~~

hkpapa852 發表於 15-5-20 12:36
或者又咁講, 樓主講既野都係基於有跟據既事實, 再加以舒發自己既諗法啫, 不過大家要點理解無人控制得到.

...

現實生活都係要自行分析架啦....我地識位多年家長+朋友...主動俾流料過我地天啦(全流既)
誇張到叫我到唔好升直屬中學....轉去其他中學仲好...誇到呢

www 發表於 15-5-20 14:08
點解你朋友要俾流料你呢?
唔敢問佢喎
‹ 上一主題|下一主題