用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
樓主: kapocarol
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

miriam 發表於 17-4-3 08:56
我囡 S.1 時幾時 quiz 我都唔知

佢搞得掂成績都 ok, 今年 S.2 所有野再深, 修讀科目有變, 1st ter ...

有D中學可以食吓小學D老本,亦有D一上中學係近乎洗牌黎過,所以學習態度勝於一切。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-4 13:35
greentea000  中學係新階段,可能係大塘大魚,又可能係小塘小魚

但現實係係小學階段是否真係可以完全判斷小朋友既能力?? 係小塘以為自己係大魚,但去到大塘原來係小魚。咁唔去大塘又點知自己係小魚呢?? 係小魚塘以為自己只可以係小魚,原來去到大塘大咗,自己可以成長又大D?? 大塘小魚,咁能活於大塘,去到小塘又是否一定更適合,反
為塘細左,原來又限制咗自己成長。無絕對既答案,只可以講唔試唔知成功與否,但唔試就一定唔會成功,都係回歸家長學生取態,揀自己認為適合既中學。何謂B1生,已經有存在既差異,況且,有幾多B1生係完全無催谷下既B1生。又係咪谷盡真係可以成為B1生,本身係能力未及,太多變數了。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-4 14:16
我同意小學階段或許未能完全反映小朋友能力,所以上面我亦有提及要考慮小朋友能力及性格,有孩子性格遇強越 ...

我只係想講,若係B3生,谷到盡可以成為B1生,係咪真係可以確定本身屬能力有限? 若真係B3變B1,要做B1生真係可以靠谷? ~

little_yolky 發表於 17-4-5 10:53
有幾多B1生係完全無催谷下既B1生=======> 呢度有一個, 雖則係B1B-C。我依家做緊實驗, 睇下谷一下可唔可以上 ...

我哋就無乜理佢學術上成績,佢自己搞掂,反為佢係一星期6-7日忙於課餘活動,P6忙到3月中,D時間要左就右就,到呈分試前幾日先停咗部份活動,要預留3兩日溫書。呈分階段谷唔谷,要睇番小朋友性格及狀況,但回顧係對呈分試係有D影響,成績係跌左D既,始終太忙於學界比賽。

little_yolky 發表於 17-4-6 13:08
你阿仔好似P4喎, 仲可以仲漏卷咁大鑊?!

D小朋友有時真係唔明白。好似阿女, 成日以為自己全科成績好, 名次 ...

所以要教佢派卷果陣要四圍望吓,比較比較形勢 :wahaha:

Yanamami 發表於 17-4-8 09:17
好厲害……唔知精英班同学多数升去边d中学?禁搏命睇怕唔係有得直升或联系? ...

我小朋友果間前直小,前列都好多學生經常110分滿分㗎,佢地仲要係正式果份係每隻字扣5分, unseen +2分,所以成績表100分係好多學生,所以呈分都係唔計,但獨立出現於成績表,成績表上從來無名次 ~~

Yanamami  我地呈唔呈分都唔計~  發表於 17-4-8 12:44
‹ 上一主題|下一主題