用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: saetang
go

.   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-4-13 15:17
但係依樓主講, 級3同級1X, 中學自行時個ranking可能只係前後腳, 或差幾個位, 就就同校, 都無理由咁黑仔級4- ...

口齒伶俐與否,學校6年來既培訓係絕對有影響,可以改寫表面評核。跟以前同學家長分享經驗,係小組討論係擁有優勢,甚或曾經該校學生去考直資面試,碰巧多於1位同學被安排同1小組,被面試老師叫停,好讓其他同學表達吓意見,其實佢地唔係搶答,而係慣於類似培訓,但佢地只係校中成績中下既學生。

little_yolky  小組面試唔停咁講,真係自殺。  發表於 17-4-13 18:48

little_yolky  小組面試唔停咁講,真係自殺。  發表於 1 小時前

你誤會咗分享既意思, 點會係自殺, 我係話學校培訓係有小組討論, 佢地係正常討論去回應對方, 只係可能其他組員過於被動, 老師希望佢地減少回應, 去評核吓其他組員

學校係升中簡介會都有鼓勵邊緣生以後既學生去考直資, 去保障佢地一旦未能直升中學部, 強調面試係佢地學生既强項, 因多數係用英語

我小朋友早年考某直資, 我已提佢先留5秒去左右觀察有無組員先開波, 中間留位讓其他組員回應, 避免被扣分, 面試後, 佢話無人開波先, 全程除左一英小學生積極回應, 佢不時邀請其他組員回應, 但佢地一係"yes, I agree", 或 "Umumum.."左半分中先開口, 令佢無時間做closing

我只係想指出, 表達技巧係可以練和迫出黎, 除非你係學校係拒絕做功課 ~~~

greentea000 發表於 17-4-13 20:42
首先,我認為學校對白紙黑字既野係十分慎重的,寫得出黎就係一個立場。但係家長睇唔睇 / 有幾重視,學校控 ...

傾向小組討論既質數參差? 有中學連申請表格都無俾喎,填到正式表格多為全港前列學生,小組討論難度更高,要留放自如。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:34
睇下邊間啦,如果係旺角體藝男校就好難講,band 3都有機會收,但其他的就好難講,今年我囡學校入得男女拔 ...

我估你指以上咁多間,B3生體藝出色都唔係完全無機會,尤其係體出色,係基本上用好多時間去操練,對成績一定有影響,只係,當有埋成績就更理想~

Eat_Sleep_Play  Yes, bingo  發表於 17-4-14 03:07

AndyQ 發表於 17-4-13 23:55
邊間學校咁誇張?

九龍某直資,佢地睇完申請者交既資料,會覆你可以交"申請表"了, 但並非所有申請者可以交"申請表"而獲面試機會 ~~~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-14 03:31
嗱,即係咁講,呢一年嚟特別多政治嘢發生,梁游件事完咗之後又選特首,in中學的時事題特別多政治嘢問,今 ...

若果中學係面試出以上問題考申請者,我只會覺得問題在於學校~

Eat_Sleep_Play  真實情況,無呃你,兩間都係名校  發表於 17-4-14 21:52

ANChan59 發表於 17-4-14 10:47
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

而這些政治題的答案又永遠沒有對或錯,可能佢係睇你表達手法,又可能佢係睇你 ...

似乎問題方向係2碼子事喎,之前果2條肯定係政治敏感性問題。若係我小朋友答,佢可能會答,父母教我係學生階段,思想未完全成熟前,宜觀察思考,不宜表態 ~~~

ANChan59 發表於 17-4-14 11:04
Different people can have different views !

The parents just quoted the questions as example with h ...

問題唔係如何作答,而係問題根本唔適合出現於面試中。若我係面試人,我會認為面試者係拒答問題。

mcl203 發表於 17-4-14 11:07
問題唔係如何作答,而係問題根本唔適合出現於面試中。

我小朋友都被問過,香港咁多歷史尤久既建築物,你覺得應如何處理,但呢條唔係政治敏感性問題 ~

ar_mak 發表於 17-4-14 13:15
特首果條可唔可以試下咁:

"行政長官候選人分別係1號前大法官胡國興,2號前政務司長林鄭月娥,3號前財政司長 ...

不如你試下問下P6既同學仔, 1號係乜, 1194係乜。11歲既小朋友,咁積極去理解政治真係好叻仔女。若果教埋佢小圈子選舉,投暗票,女鍋補天,就完美答案。

Ktfk  唔係操過,—般P6點會識...  發表於 17-4-14 15:03

mcl203 發表於 17-4-14 14:58
不如你試下問下P6既同學仔, 1號係乜, 1194係乜。11歲既小朋友,咁積極去理解政治真係好叻仔女。若果教埋 ...

仲有一點,你係俾錯答案,1號係民意最高果位 ~~~

ar_mak 發表於 17-4-15 13:43
當有一個自行面試既機會,我就要問下,閣下係咪就因為不滿學校問既一條問題,而決定放棄學位,抽身而去?

去為 ...

你D思維幾特別,講緊係面試應否出政治性問題,你就討論緊家教。唔同意面試出政治問題 = 會令下一代去掟磚,明白晒

Yanamami    發表於 17-4-15 17:41

ar_mak 發表於 17-4-15 21:37
我試下再講清楚小小.

果條特首問題,你認為係帶有政治性,學校唔應該問,學生亦唔好答佢.

我真係堅認真答你,我幾時講過細路仔,你又會否持續偏離話題,想得太多 ~~~

55104035 發表於 17-4-19 11:01
老師偏心一定有, 有某些同學VA做工一般也取A, 中文作文也有99分, 都係果句, 喜歡就是喜歡.

我試過用同一 ...

我小朋友當年P1時,科VA都低分,原因可能係老師覺得佢唔認真,D顏色唔係填滿幅畫,但佢一向都有興趣畫畫,興趣班老師早已教佢上色要有層次感, 唔好密麻麻咁油上去。所以,校內評分係會針對一般學生水平去俾分,無計。又係初年級,音樂老師又係唔欣賞香兒學生唱法,話帶浮誇,分又係低既,都係無計。

littlecath 發表於 17-4-20 14:16
小學本應如此

去到高年級都會好高要求㗎,尤其是傳統女校,D女生好認真咁鬥到去音樂/VA ~~~
‹ 上一主題|下一主題