用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排?? ...
樓主: Befong123
go

德望小學並沒有一條龍、直屬或聯繫中學的升中安排??   [複製鏈接]

WinnieCatCat 發表於 18-1-6 13:25
德望程度的確高,但在派位制度下必然有學生被評為是b2甚至b3,呢批學生中學部唔收真係幾慘。自行時rank or ...

好似,有少少茅盾位,全港排位俾其他學生後,但能力又俾其他學生高?

能力俾其他學生高,若經過面試,又是否存在機會反先而被接納?

德望生既成績和實力,我估,唔少中學唔會對佢地無認識~~~

WinnieCatCat 發表於 18-1-6 15:46
個問題係,當rank order排得後,例如排100以後,但自行得幾十個位,學校會唔會揀個排百幾既呢?特別係EMI ...

你講能力高嘛,能力高 同 Rank Order後,雖則有機會同時發生,但又可能係不可以。排100後但能力又高,仍然可以係B1生。自行階段,中學只知學生既Rank Order先後,根本唔知佢banding。況且,直資以面試表現去收生,機會係大過官津,尢其是津校~~~

WinnieCatCat 發表於 18-1-6 16:10
對啊,所以GH小學生考直資優勢可能大過津校。津校就係唔知學生banding,只有rank order,見排得後,點解仲 ...

我估,德望生考津校一樣存在優勢,一線津校應不可能對德望生有陌生感~~~

hkpapa852 發表於 18-1-12 15:07
教好。學生 還是 教。好學生

GH中學部自從轉咗新校長,方針已變了

呢幾年都見校監校長齊齊現身學界場合,看似非常緊張成績~~~
‹ 上一主題|下一主題