用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs TSL
樓主: kiov
go

DBS vs TSL   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-1-27 11:36
學生水平呢樣野好難講, 真係要知, 你只可以去問係QC入面讀緊既學生.

只係兩間軒小即使計埋入QC既人數, 小 ...
要考慮埋先天條件...灣仔區有幾多間一線中學...係無联繫/直屬小學??
講來講去...得間SKHTSK....佢又唔係一線...仲有其他揀??
港島區....理應比滬江好....同基灣/聖彼得水平差唔多吧~~~

hkpapa852  講親灣仔區你都咁肉緊嫁!   發表於 15-1-27 12:37

hkpapa852  講親灣仔區你都咁肉緊嫁!   發表於 23 秒前

無計...只熟呢個區

hkpapa852  你唔係應該關心升中多D咩?   發表於 15-1-27 12:41

hkpapa852  你唔係應該關心升中多D咩?   發表於 2 分鐘前

一時忘記左

hkpapa852  想生多個玩多次? :>  發表於 15-1-27 12:47

豐富人生 = DSE/入唔到大學....似乎又未去到咁極端瓜

正正等如...勿看金錢太重 =/= 荷包無氷

Soundervolt 發表於 15-1-27 21:18
我囝仔係LSPS用家。正確尐嚟講書院唔可以收得多過75%喇小學生,喇小有六班,書院有七班,上年收咗168人上書 ...
英文水平...個人睇法...不可能純睇書本去判斷既

中文小學....強中文....英文小學....强英文....應係大路方向
都係睇家長意向...揀適合英/中文小學俾自己小朋友啦~~~

d家長們太鐘意將乜乜ABC Vs DEF....總是要分出高下....

btw....乜標題唔係 DBS Vs TSL咩

Soundervolt 發表於 15-1-28 22:25
唔好講到咁有火藥味,只係各家長之間客觀地用唔同角度討論啫,大家互相交換下意見,並無贏輸之分。喺呢個題 ...
講真....係田徑場見到d DB仔係幾醒既....講小學乍....亦唔理佢地學術上如何~~~

Soundervolt 發表於 15-1-31 13:11
所以DBS都正在檢討學業成績跟課外活動成績失衡嘅問題,整體成績波動可能因為大量羅至嘅Sportsman所至。但點 ...
一日得24小時...好聽既就係..."可兼顧課外活動同學業成績嘅平衡"
另一講法係.....兩面都未最到最好最盡
睇家長/學生看重边樣多d....能做到學術上+課外活動皆有超卓成績...去到個人極限...有幾多%做得到??~~~

Soundervolt 發表於 15-1-31 13:40
唔好以為名校個個學生都文武雙全,有尐只係讀得、有尐只係玩得、有尐仲係乜都唔係好得。所以大量羅至只係玩 ...

所以....我會將整體學業成績放在較後位置...只要求一間好學校
整體學業成績好....每年出幾多狀元/榜眼...但跟自己個人成績扯不上關係...狀元/榜眼都唔係自己/子女...自恃學校叻咪又係虛名

個人睇法....好學校都唔係一定要訓練優質百姓地方文官既....去培訓d武將將軍亦無不可
岩自己睇法咪揀佢囉...唔岩睇法咪幫襯隔離....自由市場
其實DBS目前情况...坊間都已認識唔少...我又覺得OK喎...有人認為未達個人水平要求....咪去另一間囉...好簡單又快手達標...無謂期待學校要有乜改变去滿足自己既諗法~~~

‹ 上一主題|下一主題