用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
樓主: 2kidspa
go

心淡   [複製鏈接]

我反為想知...咁搏命走後門...果幾間龍校係边幾間咁姐??...

Soundervolt 發表於 15-7-26 13:21
我已經講得好淺白.....如果有證有據應先向有關部門投訴而唔係開名喺EK作不負責任嘅公審!有時人情、偏愛或 ...

又多咀一下...唔一定有利益嫁....好鬼大份....求其見到D吹吹水....因我都曾聽過某人士提及過類似利申

就算商業機構...印象中曾有一人士向朋友買物料...無收取任何利益....亦被告過...話幫襯前無向僱主利申

PS....吹下水姐...完全唔關樓主所構既話題

34. 簡 而 言 之 , 該 罪 主要針對公職人員用他以公職身分獲賦予為公

益而可使的權、酌情權或職責而作出的失當為。此外,

公職人員的失當為即使並涉及受賄, 又或他最終沒有獲得任何

益, 亦可能構成公職人員為失當罪。

http://www.icac.org.hk/filemanager/tc/Content_1031/cc-members.pdf

MrBeast 發表於 15-7-26 13:29
不是間間是這樣,身邊有位朋友,好心e一間傳統名校,當年20分有幾個位,我問佢小孩有冇洗禮,佢竟然話冇( ...
成日聽人講識人好過識字....講到香港黑暗到如此明目張胆
若我有一間名校offer....可以吹到全港名校都有offer...最終去番果間咪得囉...鬼知我作大
識人乜乜...聽完算啦...

jlbb1 發表於 15-7-27 10:55
以禾睇到既,唔識學校最大既渣fit人, 靠關係都幾微. 如佢識到,都冇計. 樣樣都係講關係.你有兩間收已好好. 有 ...

其實有乜好勞氣吖!!!

如你所講...識人唔識到大大粒...有乜鬼用....話唔到事
識親都係大大粒....仲要唔好係friend既friend既friend...話到事啦...D大大粒佢會唔會係人都賣帳先...咁唔識避忌...唔使睇住份工咩...尤其係政府工

我反為懷疑樓主朋友既友情網絡...係咪叩乜得叩....咁明目張胆...人地吹水下化...作大小小姐

上年都有人係EK大大声話親眼見某校D叩門黑暗....校務處係边又唔知...無主任位又唔知...權不在老師手上又唔知

Ryan_baba  心水清  發表於 15-7-27 12:45

bbforever 發表於 15-7-27 12:46
我仔考小一時,有d同學聲稱考到某私校或叩到某校,但實質有無考/叩到,邊個知…到最後都讀咗其他校…有d人 ...
只要有是旦一間....如....SPCC / DGJS / DBS....可以講成大地已掌握係你手上....間間都考到....唔揀佢姐

Ryan_baba 發表於 15-7-27 12:59
而我最諗唔通嘅係樓主點可以咁清楚知道個走後門嘅小朋友面試表現。
這個............嗎........

MASAYA 發表於 15-7-27 19:18
「每個成功抽到學位嘅學生」

就算唔係全部學生,退一步講即係乙部份派位既所有學生,你真係明白?
唔公平...假地址都可以出現係 直私/自行 和 甲部....要統一全核

ylmanhk 發表於 15-7-27 19:25
核對地址有咩問題,可笑??
無吖...我係偷笑班報假地址友姐...C味 ~~~

為保清白....呢次拉平佢先

karen55407 發表於 15-7-28 11:11
自己緊係最佳人選啦!仲要問?
自己仔女總係覺得最靚仔靚女的....人品好....條件佳

hkpapa852 發表於 15-7-28 11:43
指引, 只係大機構/集團既員工用作失職卸責既救生捲.

大家還記得2008年明愛醫院門外心臟人家屬要求入急症室 ...
我理解係....指引 可以唔跟....政策 先係一定要跟
指引....係留位俾人依情况執生
但往往....指引 係比人用黎卸膊....呃人唔明 指引 既用法

hkpapa852  Bingo!   發表於 15-7-28 11:49

Ryan_baba 發表於 15-7-28 11:50
同埋呢個世界仲有樣嘢叫酙情權。
雖然現實生活肯定有不少走後門事件...但係興幸香港人仲知果D叫"走後門"...係違法
我曾吹水咁認為...若有一天...係大街大巷公然販毒就真係香港玩完日

我又分享少少...坊間成日吹捧成為 識人好過識字 既故事
某年...我小朋友係無人識...無期望...無宗教...無比賽證書...不同區...又000既情况下去某名津叩門interview
閒談中...校長已表示自己身為工務員...要按工務員程序辦事
又年年係相約時段...都會有收到電話....不可能如人所願...自己得幾個位...唯一收生可以自己揀...所以要按程序辦事

所以....現實係咪真係咁黑暗....真係要自己諗清楚....

‹ 上一主題|下一主題