用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道話自己唔係Happy school?
樓主: luckybaby2011
go

真道話自己唔係Happy school?   [複製鏈接]

magnitique 發表於 19-3-22 11:10
但你無讀過果啲學校,就係咁插人間學校,難免人哋話你得個講字,我相信任何學校家長都唔會想未讀過嘅人係 ...

你好似做左代言人~~~

flyda    發表於 19-4-7 10:18

magnitique 發表於 19-3-22 11:41
今日放假,又太得閒~~

咁趁機會更新下呢拾幾廿年D升學研究,唔多精準呀!~~

magnitique 發表於 19-3-22 11:46
講過喇,數字從來唔係我最重視嘅,要睇數字,好易研究啫

不如你試下睇番#135,同你呢拾幾廿年既升學資料參詳下先啦~~~

MrBeast 發表於 19-3-22 12:50
咁其實好易搵合適的學校,只要父母在portfo n interview 照樣咁講,肯收的便是good match.
曾幾何時,我們i ...

似乎唔少家長唔多去校網睇下vision and mission, principal message,將自己既想法去assume學校如是,從而認為good match~~~

回覆樓主

我有無睇錯到,定部分家長刻意忽略別人既睇法?

似乎,論成績既網友從來無表達成績係唯一選校既條件,只係提到成績對將來升學既重要性,提供數據參考,亦無否定多元培育學生既重要性。現實上亦唔少中學係可以同時兼顧成績和平衡壓力兩方面既,~~~

另一邊支持者或粉絲,就以理念為首要,排除左成績既重要性。但有趣地又文字間保留對升學既關注,咁即係點?又唔係happy school,又讀得輕鬆,成績又唔重要,又要顧住入大學,又唔睇番中學網頁既辦學理念,其實想表達什麼結論?~~~

hkpapa852 發表於 19-3-22 17:32
教學年資, 同對本地學制/學校既瞭解係咪成正比呢?

自從當年真道創校校長發公開教人雙修DSE同IBDP課程, 話 ...

弊在某D幾廿年老師都活在自己既認知世界,停留係原地鼓勵別人往外闖呢,可悲!~~~

littlefaith 發表於 19-3-22 16:45
有好多時覺得某啲家長好好笑,乜都成績掛帥,然後又以為成績好係同學校軟件、硬件有莫大關係。

我教咗都 ...

見到老師你形容貴校學生為失敗者,感覺頗震撼,小學生啫,又話唔應該單專注成績,但,失敗者~~~

littlefaith 發表於 19-3-22 19:51
你誤會咗我嘅意思喇,我係指佢哋响名校係「失敗者」(否則就已經成功升返原校啦),佢哋响原校備受忽視、歧 ...

始終,作為老師,唔應該用失敗者去形容任何學生,不論係自己或他校學生,教育制度既成功失敗,老師係有一個重要角色,並非路人可以隨意手指指~~~

littlefaith 發表於 19-3-22 20:10
那改為「失意者」會好一點嗎?
始終,他們在原校經歷太多「失敗」,卻沒有在原校得到適切的扶持,所以形成 ...

老師,你似乎用左成績去衡量學生係失敗或後稱既失意喎,是否背離你對真道既教學看法,求學不是求成績~~~
‹ 上一主題|下一主題