用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一派位-----失望!!!!(餘下18%)
樓主: timmywwc
go

小一派位-----失望!!!!(餘下18%) [複製鏈接]

原文章由 Chrisse 於 08-6-8 11:58 發表
唉...好煩...都唔知點好,事關我仲有一個細既,讀邊間都會影響埋佢~

me too.  headache ~~~

原文章由 bobo2001 於 08-6-8 12:00 發表
只係想係度同大家講派到的唔駛講都係開心啦, 派唔到的唔好失望呀. 好同意tongyimtong的講法, 只要有實力, 每間學校都會讀出成績來的. 每間學校都會有band one 生, 千萬不要灰心, 要注意係小朋友前的情緒. 我唔係講風 ...

嘩 , 上年你大女派第二志願都話有失望 ~ 如果派到頭三個志願我都不知幾開心.

同意讀書最主要睇小朋友本身, 但校風都好緊要. 而家小朋友好容易受影響.  讀唔讀到書 or 系咪讀書好叻反而其次 (我自己覺得).

今朝無帶埋阿女去睇結果, 結果系派第8志願, 哎~ 之前無諗過派甘後志願, 返到屋企反而系阿女主動問我系XXX (即第一志願, 因去過 Open Day, 阿女鍾意間學校), 我地同阿女講 ~ 唔系, 系另外一間, 到註冊時會帶埋佢去睇下, 都想佢知道第日佢會讀的學校系點樣. but 我都會試下去 1st 志願叩門, 盡最後努力, 希望成功啦. 如果唔得, 都要接受.

原文章由 chan888yan 於 08-6-9 02:00 發表

me 2 .........煩到個人 din 曬

明白, 甘夜未瞓都知物事 ~ 我瞓唔入眼, 好想快 d 星期二去叩門.  你呢 ?

原文章由 pandayumama 於 08-6-11 21:06 發表
叩門叩到亂晒籠,好多人叩門呀,聽講有D派得第一志願GE,無啦啦又話唔中意,又走去叩門,好累呀!

唔系嗎 ~ 物真系有人派 1st 都唔鍾意走去叩門 ?   甘真系玩死我地呢班派唔到頭三志願家長.

原文章由 wwinniew 於 08-6-13 09:37 發表

咁你就一定要去叩門,我同你一樣仲有個細,我都係派得唔理想,所以我去咗第一志願個間學校叩門,好好彩成功咗.你都唔好放棄呀

你就好啦甘快知道得左.  我重等緊通知見試

原文章由 doristse305 於 08-6-14 21:15 發表

當然有啦! 我叩左6間津小, 一間私小.  私小唔收, 今早去開平考試到中午就收到佢地電話話收左我個女啦!!

我而加個心定d, 不過我都會繼續見埋其他學校, 到時再決擇囉! 不過我始終都係想入瑪小, 如果瑪小不 ...

我而家都系等 interview (叩門), 希望最心儀果間見完快 d 通知收啦.

原文章由 doristse305 於 08-6-14 21:15 發表
當然有啦! 我叩左6間津小, 一間私小.  私小唔收, 今早去開平考試到中午就收到佢地電話話收左我個女啦!!
我而加個心定d, 不過我都會繼續見埋其他學校, 到時再決擇囉! 不過我始終都係想入瑪小, 如果瑪小不 ...

Doristse305, 請問瑪小系咪重未有通知 ?   我都叩左, 重未有聲氣.
另外, 我想問下你開平你個女收左, 甘佢有無叫你幾時去交書簿費, 做校服 and 交番小一註冊証 ?

原文章由 doristse305 於 08-6-18 17:13 發表
我都仍然未收到瑪小的通知, 而加好似隻長脛鹿咁.
在開平註册當日己經雖要交回註册證正本, 佢當日己經比張書簿費既入數紙我, 要我2日內交回學校. 至於校服要7月5日才要比錢, 如當時瑪小未有通知, 咁都要比架啦! ...

明白, 甘你小朋友今日去見基福 ? 點呀 ? 我無叩基福.  而家等瑪小复有無得見.

原文章由 lu-ka 於 08-6-18 16:17 發表
我都係其中之一個, 派到間無擇到ga學校... 叩咗10間, 已知6間無份, 重有4間有希望...我真係好累!!!! 係一種精神折磨.   有時好想放棄, 但一想起個仔前途, 真係迫住你要繼續去... 我相信每個父母都想望子成 ...

大家努力 !!!

原文章由 doristse305 於 08-6-18 18:15 發表
我剛剛見完, 個度d先生給我的感覺不太好, 而且4測2考對於小朋友的壓力不小, 當初我叩基福只係大包圍, 不放過任何機會啫. 去面試係想比我個女試多幾次面試, 等佢去見瑪小時不要胠場. ...

明白. 希望大家都入到心儀小學 !
‹ 上一主題|下一主題