用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度 SFA 小一家長交流區
樓主: CCW
go

09-10年度 SFA 小一家長交流區 [複製鏈接]

我同亞仔温咗我的家咋!唔好要我再同佢温多一課呀, 我死得架喇!

GE Notes 聽講係English grammar嚟ga.

原帖由 AgnesHimMa 於 09-9-15 13:35 發表
第一課入面, 好似有2個單元, 同理佢哋都已經寫咗2個單元的詞語, 咁我咪以為要溫曬2課lor.乜唔洗咩?
wynma, GE 係咪general studies? 乜有notes 派咗咩?

應該要温埋D工作紙喎! 我諗Assessment的題目類似工作紙果D.

原帖由 WAI888 於 09-9-26 22:19 發表
請問中文Assessment係唔係剩係考課文

請問有冇人知校際音樂節的報名費要?$呀? 學校完全冇講過喎!!!

Hi chrwan,

唔該晒你呀! 點解唔可以交cheque呢?

原帖由 chrwan 於 09-9-28 08:53 發表
wynma:

$100, 交cash, 可上Music Festival Web check  下.
有Question 可打給Miss Wong

Hi yinsinmama,

我地仲未做過作文工作紙喎, 可能遲D先會有la.

原帖由 yinsinmama 於 09-9-28 12:32 發表
係呀! Assessment同考試都係用這個型式, 作文工作紙都要睇下因為可能都有作句架! 雖然我大仔在SFA無讀P1,但應該每級差不多.

我報piano solo呀, 你呢?

原帖由 chrwan 於 09-9-28 13:22 發表
yinsinmama :

請問Visual Art 是否不使用bring the big file?
就是否只是bring幅圖畫? Pls advice.

Wynma,

收CASH, maybe for admin convenience.
你報which category?

嘩!你報兩樣咪要花好多時間練習lor? 我報一樣都驚唔夠時間練習la!

原帖由 chrwan 於 09-9-29 14:33 發表
Piano solo, voilin solo..  Just try!

唔知今次數學評估多唔多小朋友拿100分呢? 我估可能都好多, 因為他們的水平都很高呢! 不過就算不是拿100分, 都已經很叻了, 因為覺得果份卷都好難吓喎!

原帖由 leungkit1005 於 09-9-29 15:57 發表
今天派了數學評估, 雖然不是100分,
但我欣賞他的努力! 繼續加油!:)

請問1D班係咪未收到放工作紙的file呀? 因為亞仔冇帶過翻來喎!

chrwan,

多謝你先, 仔仔比賽是Grade 1, Grade 2 的比賽書未啱用住。

原帖由 chrwan 於 09-9-30 08:58 發表
Wynma,

1D好像未收過file.

另Piano Solo, 彈Grade??, 我有些Grade2 書.  如合適, 可給你.

點解最緊要温Reading Corner呀? 它是課文的主旨嗎?

原帖由 yinsinmama 於 09-10-8 17:29 發表
每個charpter要明白D內容講乜! 好似睇故事咁温就易記, 邊有小朋友唔記得D故事內容架! 最緊要温"Reading Corner"

yinsinmama,

唔該晒你呀!

原帖由 yinsinmama 於 09-10-9 17:18 發表
全對! 等於summary囉!!

普通話聽力測試真係唔知温mud喎! 有冇人知呀?

亞仔話老師冇用中文解釋比佢地聽, 所以佢地都唔明D題目問mud!!! 亞仔話有兩題直情估都估唔到問mud, 漏空左冇答到添呀! 估唔到問咩, 撞都冇得撞! 死未!

原帖由 heic 於 09-10-15 17:20 發表
我個仔係1A班既﹗佢話老師話今次用中文同佢哋解題,下次先用英文,佢哋今日派咗卷啦﹗

冇講範圍, 冇得温, 要考天聰!

他們到現時為止敎過聲調(四聲), 單韻母及複韻母, 請問有冇家長估到會點考呢? 唔該指敎吓啦 please!

原帖由 chrwan 於 09-10-15 10:31 發表
1D話2-11-09, 沒說範圍

嘩! 99分呢個小朋友係超人嚟架! 佢好勁呀!

D時間都用晒嚟做功課同温習, 亞仔連睇課外書和練琴都冇時間了, 還有時間補習嗎?

原帖由 ISABELSIN 於 09-10-16 00:09 發表
1c

我覺得佢地喊表示好大壓力, 如果佢今次成績不好千其唔好罵佢呀, 鼓勵佢下次取好d啦, 我問亞女有沒有人100分, 佢話唔知, 只知道有位男同學99分。

我想揾補習老師, 請問大家有沒有好介紹?? ...

下個Tue考英文Oral啦, Picture Descriptions 唔知有幾多幅圖呢? 1幅定4幅呢? 係咪都好似中文Oral咁有4 幅圖, 講1分鐘呢?

Read a poem, 係咪Storyland Phonics書入面果D poems呀?

而Phonic Knowledge, 係咪老師會比a, b, d, f, m......D小朋友, 叫佢地讀D sounds 出來呀? 謝謝!!!

是廿一世紀現代數學網嗎? 密碼已經派左好耐啦!果張紙是彩色的, 有埋閱讀越有趣及網上電腦書密碼果張紙呢!

原帖由 jujumama 於 09-11-3 01:07 發表
但老師沒有派過密碼喔, 怎樣申請?

yinsinmama,

Literature 的考試範圍是Super Grandad (whole book) & Somewhere in the World (whole book), 但唔知會用什麼形式來考呢, 請問可否分享吓去年是用什麼形式來考的呢?

另外, 你知唔知道Eng. Listening 及 Chin. Listening 是考什麼東西的, 及考試形式又是怎樣呢? Thanks!

原帖由 yinsinmama 於 09-11-3 18:11 發表
其實每天各位家長必須查看e-class內的功課外,首頁(Home page)中間部份的 "Latest Campus News" 都常常要查看有些特別資料會放在那裏的,例如之前大仔小二下學期就曾將Literature之考試範圍及方式通知各家長,但今年到現在 ...

MinnieMinnie,

I've just checked the Reminders on Literature Exam from the Latest Campus News and printed it out right away.
Thank you for your help.

原帖由 MinnieMinnie 於 09-11-4 16:49 發表
Wynma,

I just found that teacher already put the "First Term Literature Examination Reminder" on the 1st page of the intranet (the page after you login, under "Latest Compus News".  You can check the ...
‹ 上一主題|下一主題