用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學
樓主: Danieldaddy
go

Urgent!! 蔡繼有VS九龍塘小學 [複製鏈接]

我是路過的, 我覺得你真是大言不慚。

照你所講, 可以坐得定的, 又乖又專注又聰明的小朋友如果讀傳統學校/名校就等如坐監, 咁香港的傳統學校咪應該全部執晒粒? 又或者傳統名校會唔會是你吃不到的葡萄呢? 問心啦!

原帖由 wingsma 於 10-8-18 12:36 發表

教育心理學家也需要註冊的。
我很難想像教育心理學家會說有人不應該讀cky或是優才這類學校。這類學校正是依從兒童學習心理來設計課程。真道也屬同類學校,真道就聘有多名教育心理學家註校。
除非這位心理學家明知某小 ...

Agree!

原帖由 Chewy 於 10-8-19 11:34 發表
我都係路過...唔啱聽唔好插...
如果大家終極目奪都係上大學, 其實傳統係一個好好嘅根基, 當然培養擉立思維都好緊要(平時家長下一点苦功) ..我中學巳经係加拿大讀書(算係非傳統)...上College..轉大學.. 去到大學有D  ...

Agree!

原帖由 Christi 於 10-8-19 23:59 發表
我也是路過.不喜勿插.

讀CKY考IB,如果唔主動,就算畀佢收咗,唔代表冇問題.須知IB好睇考生的主動性,就算學校肯收肯教,學生唔主動,到考完IB會死得好慘.

呀.....邊個牙,

你錯了!!! 小兒都是讀傳統學校的, 雖然他坐不定, 但老師們很有耐性和愛心, 耐心地敎導及包容小兒, 令小兒非常喜歡上學, 現在, 頑皮的學生已變成了乖巧的成績優異生, 而且小兒亦從來都沒有上些什麼補習班, 絶對不是你所說的"經常被責駡,壓制,不能正常發揮"及"傳統學校的學生都要去補習"。我相信活動式敎學的學校也會有不少人去補習吧, 難道你又要說因這些學校敎的有所不足, 所以學生們要去補習嗎? 做人不可以這樣的, 你喜歡的活動敎學模式你可以給你的小朋友去讀, 所謂各有所好/所需, 但你不喜歡的敎學模式也不必要踐踏得這麼勵害吧!

話說回來, 其實就算真的因父母要上班不能跟功課或有其它原因而要去補習, 也不足為奇, 你又何必用補習呢樣嘢來大造文章呢?

至於你話我"思維方式有問題!人云亦云,不懂獨立思考分", 又一次可以証實你真的是大言不慚了! Yeah!!!

其實明眼人一看就知你才是個思維方式有問題的人, 你才是不懂獨立思考分析, 人云亦云, 順我這生的人, 你不喜歡的敎學模式就全世界的人都不應該或不可以喜歡嗎? 你永遠都只可以活在你自己的世界裏, 醒吓啦!

你既然咁唔激動, 咁心平氣和, 點解你的分析力又會咁差勁ge? 唔通你仲未瞓醒? 醒吓啦!

原帖由 wingsma 於 10-8-19 03:43 發表

路人W
你太激動了,激動影響你的分析力。
      我指的是很傳統,[坐定定聽書]的學校,這些學校當然也包括一些傳統名校。這樣的學習,會使學生失去學習興趣,減低學習效率,於是家長便要找方法補救,你不見很多傳統學校/名校的學 ...

好奇一問, 你而家或以前做的工作是否要坐在office做架?同埋係咪每日都要坐8至10個鐘架? 咁你有冇想死呀? 如果有的話, 你可能係唔適合做傳統式的office工作了, 我建議你不如去做D活動式嘅工作啦!

以上純屬個人意見, 不喜勿插!

原帖由 wingsma 於 10-8-22 00:58 發表
很高興分享到你的經驗。
隨著小學生人數減少,大學學位增加,現在的小學生應不再視進入大學為終極目標罷!特別是如KTS,CKY,SFA的學生。很同意你主張家長要下點苦功來培養小朋友的獨立思維,但是如果學校也出點力不是更好嗎?

...

吓? 點解你咁強調只有初級文員才需要坐定定工作嘅? 你又唔講吓那些高層人員亦需要返office坐的? 敢問一句, 你到底有冇出過來社會工作架? 就算你冇, 憑一般常識都應該知道事實唔係你所講咁啦! 如果你做一份文職工作都可以想死的話, 這完完全全是你的問題, 唔係份工作嘅問題呢! 你真係要檢討吓喇!

仲有呀! 你以後都唔好再咁強烈踐踏某種敎學方式唔好喇, 原來問題並不是出於那種敎學方式, 而係出於你嘅性格有問題, 唔能夠適應, 才咁出力詆譭, 居心叵測! :;pppp:

原帖由 wingsma 於 10-8-25 14:19 發表

很認同你的見解,不過office工也分基本的案頭工作,例如一般初級文員,和需要多點心思,需要做策劃、統籌、分工、監督等的office工(這種分類過於簡化,只作舉例)。如果是做前者的,慚愧講句,真的想死。做後者的會充滿挑戰,多點滿 ...

乜唔係你失控咩? 乜唔係你謾罵咩? 踩完敎學模式, 又踩office的工作, 每個喜歡傳統敎學的人都給你話, 每個做office工作的人都給你話, 你唔係失控係咩呀? 唔該你控制吓你自己啦! 唔好咁任性啦! 請你聽吓人地嘅忠告啦! OK!

原帖由 wingsma 於 10-8-27 00:46 發表

很多人都怕做office工(不論高低級),我怕做office工又有何出奇,是工作的問題也好,是本人的問題也好,究竟有甚麼東西令你這麼失控呢?
如果我真的立心不良的話,便會見你越失控,越謾罵,就越覺過癮,你明嗎?你估你不明?
...
‹ 上一主題|下一主題