用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 性格慢熱的小朋友在選校方面的建議
go

性格慢熱的小朋友在選校方面的建議 [複製鏈接]

首先,慢熱不是罪。樓上有人話咩多數係家長做成,我諗只係你小朋友唔係呢類型,要明白呢個係性格,就等於唔係個個人都鍾意一輪咀同陌生人傾偈咁,唔係咩大不了。

我小朋友都係呢類型,到而家佢都有幾個offer, 雖然唔係咩一線名校,但係係適合佢嘅。我經驗係:
- 唔係間間學校都要揀好鍾意講嘢嘅小朋友,慢熱嘅小朋友反而相對比較守規矩,喺group in 會表現得聽教,都有學校喜歡嘅
- 如果女女學術好,更加唔駛驚,有一批學校單考學術,慢熱小朋友都無問題
- 太活動嘅學校自然會reject, 我又覺得無壞,因為真係mismatch。 但一啲傳統啲又或者新派啲嘅直資都ok, 要睇緣份

最後,幫小朋友報多幾間,其實面試好多都係玩,佢哋開心嘅,試多啲就唔驚。

Mobedon 發表於 15-11-30 22:54
回覆 muimui2 的帖子

請問除了SFA,TSL,還有什麼學校的interview 較多考學術的?禮賢,德雅⋯? ...
TSL 唔係單考學術,慢熱小朋友可能會蝕底少少,但我都唔太肯定,因為我無考。只係有讀緊嘅家長分享過學校入面大部分小朋友都好主動,所以你反而要考慮下係咪適合。
就面試而言,sfa, aps, 禮賢,培道等都有單對單問問題環節,小朋友可能會較易適應。

但我自己覺得,除左面試之外,最重要係睇番學校本身適唔適合小朋友,俾你考到成手offer, 但學校唔適合又係弊,畢竟入讀後先見真章。

因為我小朋友都係慢熱型,我比較喜歡小班教學,有愛心,鼓勵每位小朋友嘅學校。

Mobedon  I see . Thank you.  發表於 15-12-1 22:47

joyjoy5354 發表於 15-11-30 22:34
我女明年先考小一!但她現在一見陌生老師係會大喊,吾係唔出聲咁簡單,請問大家我可以點幫她?

...
我個女k2時見到陌生老師都係唔出聲架,唯有帶佢接觸多啲人,不停鼓勵佢,由少人啲開始,可能係一兩個家庭左右,出唻同人玩多啲,到出年佢再大啲又好啲架喇。
‹ 上一主題|下一主題