用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想製作一份portfolio,唔知大家可否幫忙嗎? ...
go

想製作一份portfolio,唔知大家可否幫忙嗎? [複製鏈接]

可以先按孩子的長處和家庭培育方式定一個大綱, 再篩選有關的照片想幾個標題。 Graphic layout 方面我個人就認為user friendliness最重要。見過別人只用一張生活相片放大做Background, 上面加bullet point大大隻字幾句, 頁數很少, powerpoint做的非常簡單。
我自己也是在製作中, 大綱係:
1.
個人簡介
2.
內向性的優點

3.
外向性的優點

4.
簡介家庭栽培

5.   主要的証書
做這種手作仔都幾好玩架 , enjoy!

不敢賜教, 我都係閉門造車而已。
我縮細哂d 証書, d字尚可看到。
甚麼"內向性外向性優點", 是我老作的terms, 其實應該說是那方面的培養而不是優點。
向外: 運動, 旅行, 社交, 見聞,表演, 公益環保,....etc.
向內: 學術, 自理, 語言, 美勞, 音樂, 宗教修養...etc.

[ 本文章最後由 TomDog 於 07-8-23 13:43 編輯 ]

你們有看生果日報叩門信sample那個topic嗎? 那條link可以轉去另一頁, 有講點做profile, 仲有相睇, check it out。
‹ 上一主題|下一主題