用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

今朝我和其他媽咪都咁啱無帶手機, 所以我地等到好耐下,
先至借其他人的手機打俾保母, 才知道發生甚麼事。 我還是打的來回呢, 因要趕返工。小朋友倒沒有遲到。

忘記拿receipt, 不知可以claim嗎?
原帖由 KooKoo 於 09-9-3 09:53 發表
tomdog, 今朝C2校車死左火, 你囡囡有冇遲到呀? 我地和富上車個班, 要夾埋搭的士返校(分左3架車), 好彩趕得切冇遲到, 同埋有得claim番校車公司 , 舊年架車都未試過c火, 有位家長話直頭搭左幾年都未試過, 希 ...

我老公總是說佢自己會教囡囡游水, 唔肯俾佢出面學。 好處是囡囡真係非常喜歡"去游水", 因為有Daddy陪玩, 壞處是到現在還是玩玩下, 未識成個頭浸落水。希望第三學期前, Daddy可以教到佢唔驚浸個頭落水, 我就可以好放心由佢自己上堂了。

好像去年剛開學Koo Koo也遇過類似事件, 除自己向校車公司反映外, 可以through intranet 告訴PTA校車監察小組.

我相信會的…有次家人遲左去接囡囡放學, 保母便call我手提, 問我家人係唔係就快到, 否則佢準備車埋囡囡走, 因為車不能停太耐。  我一時都不知怎辦, 幸好同站有位家長提出幫我睇住囡囡, 直至家人到埗, 十分感激!

我囡囡話老師說校服須襯黑鞋, 不能穿白波鞋, 是否今年改了呢? 你們會給仔女帶甚麼顏色的冷氣褸? 我好想換掉那件深藍色毛衣.

視藝(通常拍住音樂課)、音樂單元、早操、參觀...我都給囡囡著運動衫, 小棟樑未上過所以唔係好清楚, 不過我估要.

原帖由 KooKoo 於 09-9-15 10:55 發表

舞蹈、戲劇、武術都要穿運動服 :)

H1N1真是愈來愈common, 如果病過, 唔知會唔會有番多少抵抗能力?

我開頭仲同囡囡講今年學校會去大埔, 原來我忘記她已經不是一年級了. 有機會我都想一齊去.

功課量不算多, 除非自我要求高, 我覺得在這裡要學得好, 很著重小朋友自發性和思考, 不過小女在這方面真係麻麻, 正在頭痛中。

聽你地咁講, 似乎老師無係上堂時講要黙書, 我尋晚仲責備囡囡無留心聽老師講, 同埋check e-class tim .
唔知是否背黙, 係都幾長, 不過囡囡話佢地已經識背.

我尋晚同同囡囡say sorry, 佢話:唔緊要啦.

How about this:
幫佢借書番屋企睇+俾佢去跑步跳繩

iwff & Chloe ma,
Check this out:
http://www.hkugaps.edu.hk/display.php?l=cht&id=11
親子便利

安排了暑假活動沒有? 上完游水單元, 囡囡好鐘意, 想問各位前輩去邊度學架?

原帖由 KooKoo 於 10-6-7 15:29 發表
哈哈....話咁快, 仲有一個月就放暑假 lu

Charlotte Mom,
我都想知....

iwff,
仔仔有無好番d呀?

剛看到P3書單, 下年中文要寫毛筆字, reader有老鼠記者! Sounds like fun.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-30 10:08 發表
各位關心7月車費既家長, 請CHECK PM........

P3今天公佈分班了
‹ 上一主題|下一主題