用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

Congratulations to all of you!  Maryknoll is really a very good school and both my daughter and I are enjoying the school life.  

Don't forget it's only a new start, there will be lots of hard work to keep up.  But you will be rewarded with lots of surprises.  And after all, I think most girls are happy and confident, and that's the most important!  

Welcome to our big family!

"比比和朋友" 是一個 EQ 課程, 用遊戲形式教小朋友相處之道和控制情緒.  但名額有限, 要抽籤的.  我個女抽唔到...

原帖由 clarachel 於 10-6-16 17:36 發表
謝謝妳詳細的解答!另外,想請教誰是比比?妳女兒或其他學姊?

Yes, most school notice will be posted in intranet.

P1 students already have daily Chinese and English homework using internet.  That's why I brought a new computer for my daughter last  year (since I don't want her to open my own computer everyday ).

原帖由 ACYW 於 10-6-19 21:09 發表
By the way, does most of school notice post in intranet?

Will P1 student needs to do any homework at intranet?

The Reading Scheme for P.1 already included a list of Chinese and English story books (20-30 of each of the Chinese and English books) which are circulated in the class throughout the year.  In addition to the class library books, the girls are required to borrow other books at your choice (min. 20 pages) from library and fill out the Reading Records.

其實開學後學校都會比好多合適嘅 Magazines 比家長訂購, 所以都唔需要太早準備.  而且7/8 月, 學校都會寄書單比你地.  好似有3-6本中英文書係要喺開學前睇完的, 所以都有排忙....

原帖由 Smilesun 於 10-6-24 10:36 發表
咁學校會唔會有book list俾我地參考?

課室有甚麼 magazines? 我想開始幫佢訂來看看,暑假可以看看有咩可以訂,唔會重覆...

主要係筆劃唔同唶..., 但英文老師對眼真係好犀利, 一點一劃出咗界都會捉到..., 如果默書冇用到 Maryknoll handwriting 係會扣分的.  所以學期初佢地會花好多時間由 A-Z 學起..

原帖由 Smilesun 於 10-6-24 10:38 發表
我知mcs的英文寫字字體會不同...唔知有咩唔同呢?

另外,同咩教科書...我知有d學校一開學英文已用1b...

一二年級的ECA係比較少, 因為唔係一定要參加.  到三年級就一定要參加ECA, 所以會多啲選擇.

一年級主要都係 "比比和朋友" (EQ 課程), gymnastic, ballet, 中樂 & 西樂等...

二年級會加多 badminton, 圍棋, 中國舞, 田徑等...

三年級以上應該會再多啲選擇.

原帖由 jade1213 於 10-6-26 14:57 發表
請問為何ECA只得咁少項目?
因為我在教统局的小學概覽內見MCS有很多課外活動選擇的e.g.繪畫,勞作,烹飪,管樂班,弦樂班,跆拳道,童軍,球類,瑜珈等約六十組。
...

ECA 應該是開學後才派通告的, 有啲係要抽籤, 如 "比比", gymnastic 就唔係好記得要唔要抽籤.., ballet 和中西樂只要唔撞時間, 可選多過一樣.

原帖由 clarachel 於 10-6-28 11:29 發表
請問幾時先選ECA,開學前還是九月?是否到時才睇到一年級所有課程同時間?另外是否每人只可選一樣課程,之後再抽籤有無份?謝謝!

我個女有喺學校學中樂.  當初見佢平平地就比佢試吓, 好似大約 $1,600 - 1,800 學成年 (10月-6月, 一星期一堂), 一班大約8人左右.  唔知同出面係咪差唔多, 可能要視乎你有冇喺出面學開, 因為喺學校始終要就番成班同學進度.

同意mmak所說, 睇吓你住得遠唔遠啦, 見到有啲同學仔住得好遠, 有時都會聽到佢地話辛苦.  

我自己就住近學校, 喺學校學嘅好處就係佢地有幾個同班同學仔一齊學, 比較開心.  上星期學校舉辦的concert她們也有份參與中樂隊表演. 對學校會比較有歸屬感.

但如果純粹學樂器, 喺出面學可能時間和進度都可以較彈性.

原帖由 Smilesun 於 10-6-28 22:54 發表
咁樂器班係唔係都同出面學差唔多?

mmak, 果1小時好快過的, 好多時會同其他家長去喇沙利道果啲茶餐廳食早餐, 又或者坐喺 covered playground 度傾吓計, 1小時好易過..,

原帖由 mmak 於 10-6-29 22:24 發表
jjbaby0307

我囡今年有在學校報中樂, 會學琵琶....
我都煩緊到時去邊度hea 1 小時 ???

佢就係想同同學仔一齊上堂, 屋企附近有 1:1 學, 佢厭悶...
佢又唔諗吓我, 我要等佢放學我夠悶啦 ~~~

...

哎呀, 講錯咗, 應該唔係covered playground, 係近正門(望住界限街)的covered area先啱.  都有好多長櫈比家長坐喺度等.

不過上星期剛剛發現喺明愛賓館有間更好的茶餐廳, 你可以試吓.

原帖由 mmak 於 10-6-30 21:52 發表
jjbaby0307,

我都唔知喇沙利道有茶餐廳tim

哦~係咪可以入去學校covered playground 等???

我都好鐘意同其他家長傾吓計

每星期有兩日著運動衫, 我以前就買了兩條裙加兩套運動服, 已很夠用的了。

原帖由 clarachel 於 10-7-16 17:41 發表
我幫囡囡買咗2條裙(每色各一),另一套運動衫. 因為唔知每星期有幾多堂運動堂,所以買住一套先.

另外,如有不合身的校服送出,請pm本人,以作後備之用,謝謝!

...

喺齡記買完書可以配埋書套.  他們已pack 好晒成套啱size嘅書套 for 每一年級嘅書, 好方便的.

原帖由 nama 於 10-7-21 13:38 發表
請問有冇 fit D書size的透明書套賣(唔係包書膠),在那裏可以買到?

學校唔比帶多過10蚊零用錢的.

原帖由 yingying媽咪 於 10-8-3 09:18 發表
我個女Livia入左1E

尋日我係學校申請左大新,瑪利諾信用咭, 我覺得張咭好靚,但唔係好多人申請, 唔知點解?

我想問下一年級小息係咪可以去小食部買嘢食? 你地會俾幾多零用錢? ...

If I remember correctly from last year, you are expected to finish reading and doing all excercises for the chinese readers this summer.

原帖由 scotia.nova 於 10-8-9 00:04 發表
No need to buy this one.  It is not on the "Booklist" and the one on the memo was crossed out.

But I want to know if our girls need to finish doing these chinese readers, or just reading it.

Thanks
...
‹ 上一主題|下一主題