用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

My daughter brought the PTA newsletter home from school before the CNY holiday.  Maybe you can check out her school bag.

原帖由 MCS0910 於 10-2-9 16:22 發表
Dear jjbaby,

請問在哪裏看得到最新一期PTA newsletter呀?我也很想看看呢!

I thought we need to bring starting this Wednesday?  

原帖由 do-re-me 於 10-3-1 00:59 發表
有無人知 Wide Ranger Starters 幾時教?

lola2008 - 恭喜你女女攞了進步獎, it's a big achievement!  應該獎勵吓佢, 下次繼續努力!

至於普通話 , 如果佢抗拒返補習班, 暫時都係唔好太逼佢, 最重要係要佢唔好太抗拒普通話.  如果唔係以後仲麻煩.  或者試吓啲輕鬆啲嘅形式, eg 普通話故事班, 朗誦班, 話劇班, 唱歌班等等, 讓她慢慢地習慣普通話?

我女女term 2 成績都跌了少少, 不過不失啦, 喺女女面前都有讚佢和鼓勵佢, 告訴她相信 term 3 可以再進步少少.  其實望見考試範圍越來越多和越來越深, 自己都有啲緊張, 希望大家一齊努力啦!

原帖由 lola2008 於 10-4-23 08:52 發表
有喜....又有失望,我囡 ok 啦!仲攞到進步獎,有份小禮物咁!but 普通話 NI,其他都幾滿意,我 深果日同佢講話要佢返普通話班,不過阿囡話唔好,yesterday 我再講,佢都話唔制,佢好似抗拒返呢D補習班咁,跟住老公幫口話算吧啦!都已經冇乜時間 ...

啲高年班家長話考完試之後嘅日子都係玩吓輕鬆吓多.  都好吖, 比佢地 hea 吓享受吓冇壓力嘅校園生活, they should have good time!

原帖由 muimuiyan 於 10-6-9 11:11 發表
我回來了, 巳經很久没有上來baby kingdom, 一路都為小測, 默書忙過不停, 終於考完 final exam, 真係鬆了一口氣, 終於可以休息一下。考完試唔係要照常上課嗎?  其實許多課本都教完,咁早考完試又未放假有咪好做呢? ...

我個女打電話比我話派了所有考試卷 (我未放工), 我叫她讀所有分數比我聽, 她讀完竟然問了我一句:"咁即係叫做有冇進步呀?"

其實我覺得未算好好, 但又唔係太差啦.  既然佢咁問到, 唯有話有進步啦.  不過唯一放心嘅就係冇唔合格, 應該唔洗留班.  (因為我之前成日嚇佢再唔溫書出年就讀番一年級)...

唔sure係咪60分就唔合格呢? 好似一科唔合格可以試升班, 兩科唔合格先要留班.

唔知 term 3 成績表會唔會編埋二年級升邊班呢?  Hope we can find out her new classmates before the holiday.

原帖由 kellymami 於 10-6-10 16:35 發表
幾多分要留班?

lola2008,  nice to know your daughter has such a big improvement in PTH.  

You know what, my daughter has said many times that she wants to move to live with your daughter!!!!

原帖由 lola2008 於 10-6-10 23:46 發表
E 班 今日有普通話堂嘛!

多謝你鼓勵吖!不過湊三件都有樣好,工人走後,我瘦咗十幾磅,二十磅都嚟緊,減得快又妥

wow, 真係好唔柢喎.....

原帖由 muimuiyan 於 10-6-11 13:52 發表
我個女被扣分扣得好"YUEN WONG", GE 有一part叫佢地用"there is” and "there are” 造句子, 講出neighbourbhood 有啲 ”mud”, 佢全部都寫得正確, 完全無 grammatical mistakes 可惜無跟題目的1, 2, 3, 4 的圖畫的次序來寫, 所以都當錯, 老師話佢地既 marking sc ...

我女女二年級 ECA 會玩圍棋 club, 有冇同學仔一齊????

係啦, 好似冇晒聲氣咁.....

原帖由 lola2008 於 10-6-29 23:16 發表
大家知唔知訂咗嘅音樂盒有聲氣未?

My daughter is going to P.2C.  Anyone going to the same class?
‹ 上一主題|下一主題