用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔讀民小,細佬點選擇?
樓主: ckgoody
go

大仔讀民小,細佬點選擇? [複製鏈接]

大仔讀民小三年班,細佬今年好好彩同時有民生(英粵am)和培正(am)既offer, 而家想問下大家既意見,特別係之前有類似情況既家長,請你地比d意見,謝謝, 以下係我自己既睇法:

首先講民生,雖然最近都好多負面新聞,不過我係用家,知道果d事唔會令到學校質素變差,每間學校總有好和不足既地方,我其實好鍾意民幼語文環境,而家大仔講英文有自信,英文成績都幾好,而民生係一間傳統學校,總會有一d比較守舊做法,呢一點相信間間學校都會,至於唔係100%直上問題,我唔擔心,大仔上到,細佬都冇問題,對於我自己,如果細佬讀民生,接送返學放學係方便d,因為我地住學校附近,而且已有大仔經驗,細佬既功課都會容易跟。

而對培正,因為唔係用家,只可以由其他家長知道學校既事,只知道培正好多方面都好好,學術,品德培養都好優勝,而且培正banding 比民生好,我唯一擔心既係中中,不過好多人都話培正英文唔差,我問過我身邊既家長,個個都叫我選培正。

其實我自己唔想因為大仔讀民生,就要細佬跟住佢,覺得咁樣對細佬唔公平,所以想大家比d意見我,有冇過來人可以分享下,謝謝各位。

1    0    0    0

引用:而家既民幼比你大仔時多好多功課,尤其親子

原帖由 mrschiang 於 14-03-14 發表
而家既民幼比你大仔時多好多功課,尤其親子類,培正功課量應該相對少好多,如果要跟大仔民小既功課測驗考試 ...
一日4—5樣,如果小朋友乖既,响學校肯做功課,其實都可以做左大部份,有d同學可以做晒潻,一年兩測兩考

引用:如果唔consider+阿哥已在民小,+一定揀PC.+

原帖由 chumiguan 於 14-03-16 發表
如果唔consider 阿哥已在民小, 一定揀PC. 但same as 小曵人所講, 返唔同學校有排煩唔同嘅schedule同埋家長 ...
其實到細佬讀小學,哥哥已經中一,佢地既schedule 一定唔同,都冇得就

引用:字裡行間睇得出你想俾細仔讀PC,+但其實如果

原帖由 PrettyPC 於 14-03-17 發表
字裡行間睇得出你想俾細仔讀PC, 但其實如果我係你, 大仔已經讀緊民小, 你對民生冇咩唔like, 樣樣都摸熟哂,  ...
可能响我心目中,或者大部份人既心目中,培正係好過民生,我自己唔想對細佬唔公平,如果只是因為接送方便,容易跟功課就要佢放棄呢個機會,我覺得對佢唔公平。

引用:Quote:ckgoody+發表於+14-3-17+12:22+可能

原帖由 PrettyPC 於 14-03-17 發表
咁其實你唔洗問人, 你自己已有答案

可能我覺得兩間學校既LEVEL差唔多, 唔係差別大到要分開兩間 ...
多謝你

引用:其實樓主個心想D咩都好明顯,敢問樓主,大

原帖由 DCMaMe 於 14-03-17 發表
其實樓主個心想D咩都好明顯,敢問樓主,大仔當年係咪考過PC,但唔好彩未獲Offer,有個情意結?

坦白講我真 ...
我大仔果陣考唔到培正,我諗唔係情意結既問題。

細佬响屋企比較活躍,但係學校好乖,好聽話,佢係慢熱型,小說話,多做事,所以佢d小肌肉發展好好,咁既性格適合培正or 民生呢?

‹ 上一主題|下一主題