用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文59分 數學57分 p1留班好?還是 轉校好? ...
go

中文59分 數學57分 p1留班好?還是 轉校好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我知道了!

通常大考差少少,都可以靠測驗拉均番/ 有情講的。

不要太擔心,又不要俾自己太多壓力。

RELAX!

呢種邊緣屬高分,大把師姐都係咁試升班,總之,下年努力D,找好方法,一定有進步的!

另CHECK PM!

原帖由 dora媽 於 11-6-20 19:53 發表
您好啊!多謝您的回覆!
1女兒讀的是名校,好深。
2女兒很喜歡這間學校,不捨得同班同學。
3女兒幼兒園時都教的好深。
4校長 還沒有見。(不過學校一科不合格都要留班)今天才派的成績。我們一家已經非常擔心了!!
是活動性去目標性 ...

醒目開學勳章

回復 1# kc1016 的帖子

好多私校都係有咁GE規定,好少事!

不過,官津小學的留班位則比較鶩貴,因為要納稅人的錢,扶坐該同學讀多一年課程。
(普遍位好少, 有很多名津都會利用留班位來收插班生啦)

今時不同往日了,有一條龍辦學的機構,為了同學能順利銜接到中學的教學模式,留班位多了。呢個係好事!

醒目開學勳章

TMMA,

津校英小唔多,MARYNOLL CONVENT?

中英數常音 五科中, 四科不合格,仲要係好低分。

我估就算老師唔搵您朋友,您朋友都要主動搵老師商討問題。

叫您朋友搵班主任老師LA!

原帖由 TMMA 於 11-6-22 14:32 發表
我想問下,其實留班是否會有幫助?
如是,高小幫助大d or 低小幫助大d?
聽聞小學只有兩次留班機會,是真的嗎?

因我朋友個女p.1,除了中文(上學期都唔及格,下學期final 終於僅僅及格)外,英、數(英數)、音樂、常識(英文教)等都十 ...
‹ 上一主題|下一主題