用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區 [複製鏈接]

醒目開學勳章

冇可能食日日SET LUNCH 架!  因為一來佢要同好姊妹同學共同進退,二來佢要儲錢。

原帖由 Yanamami 於 11-9-19 14:20 發表
Agree!  但我暫時$600/month (午飯+零用, 車$另計).  估佢唔會日日禁乖去食個set lunch.

醒目開學勳章

回復 487# Yanamami 的帖子

我上年有去。非常好彩!  遇到同屆兩位小學家長加一位同班同學家長,有傾有講時間好易過,午飯時我們去左飲茶,有冷氣好好多!

今年阿囡都叫我唔好去,都係話冇同學仔家長去為理由。

事實今年我真係行唔開呀!  本想陽奉陰違都唔得!

醒目開學勳章

Yanamami,

上年校方安排家長到家長專用觀眾席,家長要"登記"入場。

坐位方面 - 通常越後排就越涼爽(冇咁曬)。

如果您地互相留下手電,到時互CALL就好易搵到。

原帖由 Yanamami 於 11-9-21 10:39 發表
點相認呢? 各位.

醒目開學勳章

回復 506# 心心媽 的帖子

DEAR ALL,

我上年都係街市買家政用品。

另外,HTC 校網有 Featured Videos,有得睇原創音樂劇 + MRS. OR's kitchen呀!

醒目開學勳章

凍奶茶,

今年囡囡有D唔開心,佢話今年TERESA HOUSE 未必攞到全場總冠軍。佢話人地個HOUSE未比賽先超前百幾分!  無論如何,佢都報左三項比賽。雖然今年囡囡冇玩CHEERING TEAM,但係呢個星期成日係屋企唱CHEERING TEAM D 歌,佢真係好愛自己個HOUSE(完全看得出!)

另外,無論小學/中學都會幫囡囡做比賽準備,去附近運動場跑下,佢DADDY勁喜歡玩SPORT,理論多多,好認真咁!

其實社際比賽不單只有ALTHLETIC MEET, 還有學術方面都有得鬥。

TERESA HOUSE MEMBER 加油呀!

原帖由 凍奶茶 於 11-9-23 12:43 發表
大家好,最近出trip比較頻密,所以上網時間很少很少,再回來看發覺多了很多新朋友在這裡交流,很熱鬧。

我個女去年S.1已有參加啦啦隊,今年也不例外,這兩個星期放學很多時都要留校練習,星期日D高FORM師姐又會約埋佢呢類低FORM的 ...

醒目開學勳章

DEAR ALL,

給参賽同學的溫馨提示

跑步熱身和拉筋
http://forum.hkhappy4u.com/viewtopic.php?f=33&t=6015#p120655

運動後拉筋
嘉賓:香港 2009 馬拉松半馬賽事季軍紀嘉文 , 香港長跑代表陳家豪

--------------------
運動前後同樣須要做拉筋

「拉筋」的正確名稱為「伸展運動」,是運動前的一種熱身活動。伸展運動能夠引起肌肉反射性的放鬆,有利大腦去控制劇烈的肌肉活動,以保護肌肉在進行劇烈運動時避免拉傷。可是,很多人卻忽略了運動後的「拉筋」,它可以有效促進肌肉恢復,加快肌肉內的乳酸及廢物離開,促進血液回輸的過程,是一種良好的運動後抒緩活動。
舊式的拉筋動作是採用彈動形式進行。最新的研究顯示,彈動式拉筋增加肌肉拉傷的機會。所以現代的熱身運動,都改用了靜態式拉筋,它不會傷害到肌肉纖維,不會消耗太多能量,而且熱身的效果較為理想。

撰文:香港電台第一台《十項全能》主持雷雄德博士
浸會大學體育學系副教授

醒目開學勳章

我緊係記得啦!

加油呀! 同學仔(同媽咪)!

原帖由 凍奶茶 於 11-9-23 15:02 發表

YUKYUK:
我個女都係TERESA HOUSE,佢都成日唱住CHEERING TEAM的歌。

醒目開學勳章

JuenJuen,

除了潤喉及湯水補番外,防曬要做足,因為CHEERING TEAM 成日留守最前線呀!

原帖由 JuenJuen 於 11-9-23 18:18 發表
YUKYUK:
我個女都係TERESA HOUSE。 明天1點至4點要練習。每一次練習完,回家第一件事,就係念慈UMM !

醒目開學勳章

小沖,

聽聞人地個HOUSE LEADER要求每位MEMBER都要報3個項目(冇攞名次都有3分),人海戰術呀!

上年TERESA 就攞左全場總冠軍,囡囡看見學姐喊又跟埋一齊喊,連我都被感動到有點兒眼濕濕呀!

原帖由 小沖 於 11-9-23 21:49 發表

Yukyuk:

人地個HOUSE未比賽先超前百幾分, 何解呢? 我囡囡都好想自己個社(TERESA HOUSE )攞到全場總冠軍.

醒目開學勳章

小沖,

係LAW!  報左冇蝕底,攞得一分得一分!

原帖由 小沖 於 11-9-24 11:02 發表

Yukyuk:

唔怪得前排有學姐打電話比佢要佢報多d項目啦!

醒目開學勳章

Dear all,

除了賽前賽後拉筋外,替女兒按摩都是很不錯的親子活動呀!  輕輕力已足夠!

醒目開學勳章

回復 554# JuenJuen 的帖子

Dear all,

8 SE 烈风之下,做完防风措施后,大家可以继续睡觉。

保重!

醒目開學勳章

我囡囡話明天是DAY 5,而緊接的星期一是DAY 6。

醒目開學勳章

回復 566# flor.au 的帖子

对!跟school calendar. Day 4

醒目開學勳章

回復 574# Yanamami 的帖子

囡囡话要留意announcement 同埋地下noticeboard / 柱都有可能 / 内联冈(我估)。

醒目開學勳章

回復 599# 小沖 的帖子

我家大小姐高小三年都没有穿school jacket(因为old style不够暖)

上年中一,去到校服店,突然话件school jacket logo 好靓,好想要!

醒目開學勳章

回復 610# 小沖 的帖子

小沖,

是日創校校長劉修女瞻禮, SCHOOL OPENING MASS & INTERNAL PRIZE GIVING CEREMONY,不用上課。  

每逢不用上課的日子,校曆不會列出DAY 幾(ie. I, II, III, IV, V or VI)。

醒目開學勳章

回復 612# 小沖 的帖子

唔駛客氣!  

我明白"不用上課"對於學生一定好開心,但對於要上班父母可能是擔心!

醒目開學勳章

好消息!下年各社都要继续努力,再创佳绩!

原帖由 凍奶茶 於 11-10-21 17:22 發表

St. Teresa HURRAY, HURRAY, HURRAY  

醒目開學勳章

回復 654# 凍奶茶 的帖子

同意!

HOMEWORK CALENDER 好有用,由assigned 到 deadline 都即時看到。QUIZ & TEST 都好清清楚楚!

‹ 上一主題|下一主題