用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 上中一後..大退步..
go

上中一後..大退步.. [複製鏈接]

好唔開心, 個女小一至六 的成績都中上, 但上了BAND 1 (英文中學)後就大退步, 大部份科目都可以唔合格,問她是否最不上, 她說唔係, 上堂是否明白老師教學, 她說OK啦 但到了測驗和考試就唔識答,我見學校社工, 回答睇定D先,才考慮轉校,及如果再轉其他中學一定入唔到BAND 1 & BAND 2 好學校,
同時這間所謂BAND 1 (英文中學)原來是很少功課, 一個上學期得一測一考, 要自學(即時要自己睇多D書,自己溫功課), 但我個女原來唔會咁做的, 點算??
   0    0    0    0

原帖由  於 10-6-30 12:36 發表
會不會是英文串字有問題? 我個女英文串字都唔得, 我諗住暑假時同佢phonics.

同個女傾下究竟哪兒出現問題! 如果是英文跟不上, 便趁暑假找老師惡補一下! ...

annew1128
多謝妳的回覆, 我已經安排了暑假惡補, 中英數在補習社
IH & SCIENCE 就找補習老師上門補, 希望幫到她啦,

當初我已為是程度問題, 但我問個女其他同學成績如何, 由其係同小學一齊升上同一間中學的, 但都無咁差的, 唯獨是我個女落後很多, 包尾數上有名次, 現在真是唔上唔落, 唔知點算好??

例如小女在小學中文或英文默書是無難度, 100分正常, 9拾幾分已經係好差, 但現在可以零旦都得, 好唔掂囉, 問個女點解咁, 真係接受唔到, 但其實這間中學在 (默, 測,考)除 課本內會加其他你們無得預備的試題,

我個女拍拖就無, 但識D同學影響就好大咯,
近朱者赤,近墨者黑
今年她的轉變都好大
而且好不滿個女識到有些中一同班,原來品行很差的同學,
咁唔好彩, 我都同社工傾這個問題, 社工回答這間BAND 1 比例算少, 如果轉上其他學校, 比例一定多..

原帖由 catcatmom 於 10-6-30 15:46 發表
聽樓主甘講, 樓主會唔會左間地區名校.
我個街坊個仔咪係O甘! 小6全級十名, 入了地區名校, 各科都係剛剛合格. 仲有, 有個朋友讀地區名小學 , 升到果間, 每年都留最後十位同學, 無論任何成績. ...

我個女都係升上聯係中學

原帖由 pineapple0983 於 10-6-30 14:32 發表

咁佢升唔升到班?
中文小學上英文中學最大問題係Volcab同睇題目;連考試問題都睇唔明,咁又點可以比正確答案呢?

未知是否升到, 但個女說學校有試升的
‹ 上一主題|下一主題