用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學家長Part 2
樓主: JP
go

英華小學家長Part 2 [複製鏈接]

Hi! 各位姨姨你地好! 我係Mavis妹妹  我係唔係好似男仔丫  十個姨姨/叔叔, 十個都話我似係男孩子丫! 唔好睇我笑得咁開心, 其實我現在仍是喊包來的.... 媽媽話我係"大小姐"喎

係丫, 測測吓都會習憤的! 唔好發這些夢, 不如發吓六合彩會開咩number

原文章由 LV77 於 08-3-31 23:05 發表
Hi all,

証明真係發下白日夢,返到屋企就見到4月18日
如期舉行評估之通告

Hi! 各位,

好耐唔見啦, 大家好! 很久沒有上來了, 看看英華家長前輩們好嗎?!

LV77,
你真係大眼啦, bk出晒通告話要將教育討論區抽離, 而且獨立開一個新網, 所以, 當佢地set up緊的時候, 會同步將新舊的教育討論區放出來, 跟著, 當新的教育區set 好,可以抽離bk時, 便是一個獨立個體的新網站了! 現在你便是用新的出post了!

以下是之前的教育網站, 你試吓看看能否找返你之前的post!

http://forum.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=191

由於初時很多人不為意, 還在舊的出帖, 所以形成了部份posts在這個教育網不見了!

總之, 為安全起見, 不要再在舊的出posts! 做book mark用這個新就好了!

原帖由 LV77 於 08-9-2 23:52 發表
Hi all,

激死:tongue: 唔知點解我係"另一個英華小學家長part 2"
回應唔同呢個,我和010/大鴨媽/JP傾過下句既,唔知
點解呢度唔見 個邊已傾到NO#"1038"呀嘛,呢度
仲係1016" 去返以前 ? 有兩邊又唔連貫,唔怪得
果 ...

mayc,
我的小公主還是得少少的髮毛咋 不過, 我都沒有理會, 照給她一隻小夾夾在髮前, 等人一望佢, 知佢係女仔來的 , 如果佢一唔夾, 人人都話佢似男仔 佢好大隻, 人人見佢都話佢似歲幾 (我都想.... 因為可以慳返奶粉錢, d奶粉加價加得好犀利丫 )

係丫, d仔真係開心, 今星期只返半日, 今天才正式上堂, 我都可以好輕鬆  

下星期, 佢地返全日, 我終於可以睡午覺啦! 現在真係好忙, 阿女夜晚成日醒, 攪到我現在參不多24小時on duty , 如果每日比我瞓返個午覺, 咁就直係好囉  (我等咗這個日子很耐了!)

現在很忙, 真係"為仔c, 為女忙", 不過, 日子倒過得很開心, 沒有像以前一樣, 忙完工事, 又怕d仔做漏嘢, 又怕屋企有嘢未買齊, 現在只集中對住屋企, 覺得個人簡單咗好多 !

係呢......都唔見你地, 你地很忙嗎? 你個女女間學校功課忙嗎?

男孩子對d武俠小說真係幾著迷, 如果佢愛睇, 又安排到自己的時間, 都係一件好事來的! 我都想我個仔對看小說感多些興趣, 睇書比睇電視好的多

原帖由 mayc 於 08-9-3 14:10 發表
JAMmama:
大家好!妳的公主長出長秀髮了沒有?

今年開學好似幾Happy喎!返足一星期半日,我個仔仲好似暑假一樣"刨緊"笑傲江湖!
不過我見又未教書就算啦,不過巳經警告過佢,今天便要還晒圖書館d書,好好預 ...

細女通常都會比多d時間, 我估我第時都會放阿女在先  (nine女nine心肝)!

吓, 有媽咪陪又點會自卑喎, 你想多咗定啦! 你返來多d啦, 係都淨返這年, 到佢上中一, 你更加無藉口返學校ga啦.....(到時佢真係話, 阿媽你唔好跟我返學啦 )
我剛收到通告, 阿仔上開的小號班改咗星期六, 所以往時星期六我唔會返校, 現在都要回校了! 你返吓來, 等我地請教吓你多d嘢

原帖由 mayc 於 08-9-4 13:57 發表
JAMmama:
係呀!我現在好少返學校(saturday),因為阿女話要學溜冰,所以星期六早上陪了阿女!
加上越來越少高年級的家長返學校,(連JP個仔都甘叻甘遠都自己返學放學),我怕個仔會自卑仲要阿媽陪,所以咪....
阿女學 ...

csk,
你好嗎? 真係好耐無見了, 忙了很多, 上網已成我的奢侈品不過, 兩個仔開咗學後, 多返d時間!  所以, 你想見我, 不如約時間出來飲茶

b女又真係好得意, 佢成日都笑, 又撩人玩 (不過, 人撩佢, 佢又唔玩, 真係比佢溵死 ), 肥肥地, 可能全職揍佢, 同佢玩得多, 佢真係一個開心b來!

放心啦, 你地d仔咁叻, 一定無問題 到返轉頭, 你還可以安心做自己想做的事! 羨慕死人才真!

你依依不捨係個仔大個仔, 還是小學的生活丫? 突然想有本書 - 捨不得你長大, 都幾好睇ga! 可能你便有作者媽媽的心情, 下次見到你, 比你睇吓! 可能你都可以著返一本書!

上次同你講, EF帶團, 本來係MR. LAI(唔知我有無記錯佢個姓) 帶我個仔嗰團, 點知到最後因為佢屋企有事, 沒有去, 你如果見到佢, 你問候吓佢啦!

原帖由 csk 於 08-9-4 14:23 發表
JAMmama

好耐無見,囡囡一定好得意

阿囝上了高年級,留言都少了,因為好多東西開始定型,惟有用順其自然這一招。明年如無意外上書院,現在我也有點依依不捨的感覺了!

mayc

阿囝去完旅行已暫停睇金庸,再睇要等長假 ...

又會咁啱, 今日同朋友講起, 送仔過英國讀書, 佢話18歲前過去, 讀HIGH SCHOOL無咁貴, 跟住過返香港讀"U", 排條隧會靚d!

前幾天, 讀報紙時, 在專欄看到, 話過英國讀"U", 要小心選科, 唔好諗住見到英國就真係"香"d, 佢話"醫生"/ "法律會計師"等專業, 讀完返來, 可能條路比在香港讀"U"仲長, 要仔細思量!

英國GCSE高考拿A, 本地大學收生時, 視作"B", 本地高考成績很好的學生, 獲英國錄取, 易如反掌!

專科英國醫生不能回香港執業, 英國法律畢業生須回港攻讀PCCL, 會計學生如在英國考不到CA, 回港考試不會像本地會計大學生那麼容易!

所以你不用那麼傷心英國學費貴, 留港讀"U"其實還好些, 叫阿仔努力d (我都係想阿仔努力d), 可以幫你慳唔少!

做全職c奶, 現階段, 我都好enjoy ga! 因為唔使好似以前咁, 放工嗱嗱聲要check功課, 簽通告.....現在多了時間, 人都無咁緊張

唔緊要啦, 你係在職媽咪, 你得閒咪放吓假, 等我地認識吓你 (010應該有話你知, 我地P.2 & P.3靚太有幾多ga 啦 ), 一齊八吓囉

原帖由 LV77 於 08-9-4 14:40 發表
JAMmama / mayc,

見你地唔駛返工,咁輕鬆真羡慕 又可以
瞓晏覺,又有長短週咁::" />:" />:" /> 囝囝一開學,我星期一
至五日日都要朝六點半,夜晚十二點至有得瞓,
到星期六日又要帶囝囝去課外活動,真係好鬼累呀
真希望四五 ...

係喎, 因為轉咗334, 還有些國家未承認新的學制資格, 我忘記了   !所以, 朋友們在為高中謀出路都難怪!

但其實佢都係P.2仔來的! 佢媽媽已經為d仔每月儲100英鎊, 將來讀書用  我覺得佢好勁, 好有遠見.....! 不過, 我叫佢儲Euro, 升值能力高D, 博英國遲D入埋歐盟區我都會效法吓佢, 不過每月儲10蚊Euro

係呀, 我都係2005年在書展買的, 見個書名好touching, 所以都買來看吓, 看完後.....我都有份失落, 怕自己都會係咁丫   (但係我無作者簽名喎 )

小孩上了中學, 樣樣嘢自己來, 都會是一種training, 好事來的......你個小朋友咁掂, 放心, 佢會自己好快懂的! 中學部同小學部咁近, 咁你咪叫阿仔得閒回小學部帶吓d小學弟, 回味吓做小學生的生活都唔錯ga

我個仔到英國遊學, 目的係想佢自理能力好d, 樣樣嘢自己上心, 去學處理! d人話我咁勇, 小二升小三就放佢過去, 我就覺得, 自理能力應該越早懂處理越好! 學唔學到英文是其次, 反而只係想佢在孤單中, 如何令自己懂溶入陌生的環境! 我有三個小孩, 總不能樣樣可以呵護備至, 只希望佢明白, 能自己處理, 勇於嘗試!

阿仔頭幾天在電話中, 都有哭, 哭著說很掛住我們......但電話以外, 佢都可以跟著一大班小孩一起玩, 一起上堂! 日子都過得開心, 佢地會去博物館/出外看吓, 沒有父母在身邊, 在陌生環境, 真係對佢來說係新挑戰!

反而最有趣便是, 佢去大英博物館, 夠膽睇木乃伊, 近距離影相! 但我和細仔自己去大英博物館時 (我這個暑假, 帶咗細仔歐遊, 唔使在香港心掛掛大仔), 我唔夠膽睇, 細仔不停在旁問 :點解會變咗木乃伊? 點解會係咁? 係唔係死咗就會變咗咁? 這一大堆問題, 我真係唔識答和唔想答, 嗱嗱聲走人了事!

所以, 得出一個結論, 就係沒有我在旁去影響佢地探究, 可能會更好

在這個行程, 原來阿仔有很多嘢係可以自己做到, 處理到! 聽返個帶團兩位老師說, 阿仔好乖, 好懂事, 雖然年紀細, 但係在團中是最齊整的一位, 所以選咗佢係男子組的leader! 係我意料之外.....如果佢在香港, 在家都能做到這樣, 我跟本就唔使shine錢比佢出去 。
所以, d仔在家和在外, 係真係兩個樣

都有得著, 起碼, 回來後, 同佢講 :自己去英國都試過, 好多嘢, 佢應該都做到的! 現在push佢去試去做, 唔使shine好多氣力, 叫佢都會去試!

昨天, 帶佢去踏單車, 叫佢試兩輪, (好耐無踏啦!!以前都係三個輪) 佢夠膽去學, 自己踏吓踏吓, 學懂了!

所以, 只要自己肯放手, 其實我們的小孩原來係可以的......  

原帖由 csk 於 08-9-6 00:04 發表
JAMmama

得閒約飲茶慢慢傾,約到時間通知我

捨不得你長大那本書我也有,是2005年在書展買,還有作者簽名買回來便立即看了一遍。

我是捨不得小學,因為阿囝在這兒好開心,我亦沒有甚麼壓力,反而上到中學,樣樣要靠自己,老師再不會像現在樣樣為你安排好!

暑假時,我們和幾個同學也有約阿Sir出來聚舊,他因為家裡有事臨時不能帶隊也感到好可惜,他也想知道你囝囝覺得旅程如何?

關於去英國那條隊,我和有些家長也考慮過,讀兩年預科用A Level成績回來報香港的大學。不過,太多unknown暫時未計劃到點行!至於讀醫或律師,阿囝都唔似會咁勁,所以我唔擔心!但係334高考真係好可怕有媽咪去聽高中講座,話英國和澳洲大學未承認高考資格,如果想用香港高考預科成績直接入當地大學,便要搜集多些資料了。幸好,你囝囝地仲細,起碼多幾年經驗參考。

讀書講天份, 講後天努力, 我非常認同! 只係成日想, 我們越幫佢地, 越想佢地能做好, 佢地越懶懶行

去外國讀書, 想佢地見識多些! 如果可以讀香港的"u"一兩年, 再做交換生去外國一兩年就最理想

你現在都唔使煩中學, 只要比心機keep住阿仔d成績, 你的退休大計好快實行到的   放心

我知010見過你, 我都聽過佢講過! o.k.啦, 等下次有機會, 佢做中間人, 介紹吓, 好快就認識到的! 我夠八 怕嚇親你

原帖由 LV77 於 08-9-6 23:58 發表
JAMmama/csk,

我就梗係想過仔讀得掂,直入香港既大學
但讀書既野都係靠佢自己天份及後天既努力,暫時都
係未知知數:idea:點解會咁早諗,皆因舊校唔係一條龍,成
日諗定入唔到band one英中要點做?若派得唔好,最
後著就唯有去外國讀書咁囉 而家起碼中學個關
唔駛憂心,希望囝囝保持到成績好,咁到中三/四先至諗
都未遲

因果晚同010見面時好夜,傾得一陣,不過佢都有話有
時間再介紹你地班靚太我識 其實,我都黎左呢
度三四個月,好多位靚太都有幫過我架

我地這裡個個都係好人來的  不過, 唔係我話比010知, 係長老講的!

上次在門口撞到你, 原本想住送完仔入門口再同你慢慢傾, 點知你走得咁快!  下次一定要捉住你傾餐飽

每天我送完仔就得閒, 如果你有時間同你食個早餐

剛剛做完午飯媽媽, P.1d仔全部都好醒, 又食得快, 又企理 等我明天過去你個仔班, 幫你"望"吓個仔食成點  

原帖由 EvaFong88 於 08-9-8 15:12 發表
010,

我都係到諗你可能冇入嚟, 所以先要係到叫你check pm, 因為你平時會好快覆 !真係唔該晒報料比你的好人 !
EvaFong88

太太,
功能係一樣, 但係抽離咗原先個bk, 係一個新網址來的! 所以, 你會發現你來個教育網要重申login! 所以你個pm
都係獨立ga!
因為好多入來YW的家長都係book mark咗舊嗰條link, 所以唔為意囉! 我無book mark到, 係sneezy比返條舊link我先知, 慢慢咪估到咁多囉

原帖由 010 於 08-9-8 15:00 發表
JAMmama
嘩嘩嘩!!!真係作1死,你咪話LV
我呢個舊人都唔留意要係呢面先出到post
我完全唔知呢面dPM係獨立...搞到好多PM無看到
唔係長老通知我...我諗我有排都唔會摸到呢面.

等我追返d post 先

EVAFong
我收到你PM,我頭先上左內聯網 ...

太太,
我想問你, 你幾時做咗王國長老ga? (羨慕中的JAMmama)?

唔緊要啦, 做唔到, 得閒話返比你知咪得囉......不過, 今年d仔好醒, 又好乖! 有禮貌! 都真係好o.k.ga! 基本上, 佢地都唔需要我地%姨姨幫, 自己攪掂  (我只係行行企企咁咋)

原帖由 010 於 08-9-8 15:52 發表
JAMmama
我都好想看d小一仔...可惜無晒假啦,
頭先計埋下年d假,差d唔夠用...
都係你做全職媽媽好!
羨慕中的010

吓! 我咁耐先見過Eva一面咋! 都唔知係唔係真係約到  不如, 你約我先啦, 我等人date我等咗好耐ga 啦

原帖由 010 於 08-9-8 15:56 發表
約EvaF食早餐...記住叫埋我啊!

吓, 上星期六,有位男仕就是你老公?  我有同你老公傾計, 佢好盡力呀.....帶d小朋友去厠所, 我地叫佢地d男士做厠所爸爸呀!

真係估唔到, 原來同你地咁有緣

食唔晒d嘢, 唔緊要啦! 老師會先望咗佢地食咗幾多份量先準交個盤比工友姨姨ga! 所以佢唔會餓親ga! 或者, 佢小息時, 食得嘢多咗d, 所以唔肚餓呢?

你今晚問吓個仔, d嘢好唔好食先, 如果好味, 可能真係飽先食唔落啫! 我見好多小朋友都清盒的, 應該食物好合佢地味道, 放心!

原帖由 EvaFong88 於 08-9-8 16:04 發表

JAMmama,

我要趕住返工, 不過唔緊要, 星期六Daddy返咗去做義工, 代我返咗嚟八卦咗!
明天你有時間都幫我望吓阿仔, 不過佢巳經講咗今日食唔晒d野!

EvaFong ...

當然啦  不過, Eva話趕住返工喎......咁你出來, 我陪你吃

原帖由 mcheung 於 08-9-8 16:05 發表
can i join it??.......

你又真係忙咗d, 又要返工, 又要返bk份工(仲要兩份tim), 又要返靚媽份工, 又真係好忙  (我都係返兩份咋 ), 不過, 唔怕啦, 能者多勞ma!

原帖由 010 於 08-9-8 16:01 發表
我明...但又要人家再login再check PM
佢PM個功能有少少唔同...
我地工作媽咪只能開細細個視窗偷看...
所以搞到我摸一輪囉...
咁而家咪要我3面走1,作死....

...

唔係, 還有一位男仕, 係三年級的! 佢講得可憐d, 博你"呵"返, 你記住返去 返你相公幾鍚呀

係丫, 星期六in 嗰d仔, 好多都好smart, 始終佢地都係剛剛升去K3, 細細個, 咩叫interview都未係攪清楚! 所以, 我地同小朋友講, 上課室玩, 老師有好多嘢同佢地玩囉! 之後問佢地好唔好玩, 佢地都話好好玩喎

今年有好多P.1媽咪來幫手, lunch媽媽唔駛講啦, 上星期六都有好多.....最攪笑就係我問其中一個P.1媽咪: 舊年時有無想過今年會在這個位置幫手......

諾諾會唔會有好多茶點吃? 又或者佢真係唔肚餓......最緊要佢係飽就得ga啦, 不用擔心! 我明天過去, 幫你望吓個飯盒   

原帖由 EvaFong88 於 08-9-8 16:17 發表

JAMmama,

Daddy返到去先知得佢一個daddy, 不過佢都話d仔好得意, 有d仲喊! 佢又同d仔傾計 !
頭先諾諾同我講咗, d野食唔晒,佢話太多喎!

EvaFong88

我個仔唔係3C, 所以唔同你同班, 下次見地你, 講你知係邊班

三日兩夜....阿仔知道咁快返屋企又在香港, 又真係當係去旅行, 係唔係還有朋友仔陪佢去先? 如果係, 佢更加happy啦!

勇? 都算係! 因為表姐都過去, 叫有個拌, 加上我要相信佢- 能!! 其實英國個團係要八歲, 佢去完返來過幾日先叫八歲, 不過, 都o.k.啦! 個團有個更細的妹妹, 個妹妹都應付到! 我地叫"眼不見為乾淨!"

咁啱, 我出年都plan咗d仔去星加坡, 因為就細仔, 7歲只可以去星加坡, 到時約埋一齊, 有個伴都唔錯喎! 星加坡個遊學多姿多彩d, 佢地住resort, 日日都可以出去shopping, d小朋友好開心ga! 我姨甥女舊年去星加坡, 相比今年去英國, 佢話有點悶喎  

原帖由 LV77 於 08-9-8 12:43 發表
JAMmama,

依,你大仔小三?我仔係P.3C,會唔會同班呢
你又真係幾”勇, 八歲就俾囝囝參加英國遊學團
我一來唔捨得俾幾萬銀,二來去到英國又真係遠左
D,所以安排個三日兩夜香港camp俾囝囝,皆因
又係想佢提升自理能力及陌生環境下之應變能力
諗住今年香港團,下年就星加坡,後年就到英國
或美國,遂步黎,俾錢時唔駛咁肉痛呀嘛

佢今次都好滿意個CAMP,玩得好開心,開心到
無打過電話返黎俾我(佢話無MUG野,覺得
唔打都得喎:;pppp: ),俾我”產”到飛起

Yes, madam

係丫, 可以做半日, 我地做義工, 好flexible, 唔使介意自己做到幾多, 有做到, 我地d家長個個都會好appreciate大家ga! 我來緊的星期六, 都只係半日, 因為大/細仔都要考童軍!

原帖由 EvaFong88 於 08-9-8 16:34 發表
JAMmama,
就唔水啦, 下次知道原來可以做半日, 做半日就冇咁辛苦 ! 你聽日望到有咩就話我知啦Thanks!

EvaFong88

等你攪埋個早餐團啦

原帖由 EvaFong88 於 08-9-8 16:57 發表
咁多位靚太,

要明天先再講啦, 我要閃人!
byebye!

EvaFong88
‹ 上一主題|下一主題