用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節欣賞後感
樓主: AAma_Betty
go

校際音樂節欣賞後感 [複製鏈接]

原帖由 洛婷 於 10-3-26 16:28 發表

咪講笑啦

你仔仔都係彈 109 ???

我個女今日彈咗G.6鋼琴,佢係3X出場,但佢聽一個又一個學生彈既都同自己唔同,今日係daddy同佢去,佢到中間休息時間都同daddy講會照彈,但我諗佢都係比心情影響咗,一開始幾下,就停咗一停中間又亂咗,所以好低分,.
剛轉呢個老師八個月倒,咁依家應該點?:-|

原帖由 AAma_Betty 於 10-3-27 23:53 發表
咁係未即係老師又教錯?定還是只係佢自己發揮不到,以至大失水準?

你個女 ABRSM exam 三首歌高分嗎?果三首歌係反映老師功力,Sight reading 就是反映學生自己的能力。

你自己決定轉唔轉老師啦!不過我係唔會因為只係剛轉完就 ...

亞女只考過一試G.5係07年考,唔係呢個老師教,三首歌24.27.27
依家應該決定轉.
不過煩張樂理証書點處理,係老師同佢報架.

原帖由 miss321 於 10-3-29 00:31 發表
又唔好因為比賽曲目唔同演譯去決定轉老師,你睇多幾方面啦, 要適應一個老師小朋友要時間架~ 例如, 佢有冇心機教, 同你囡囡夾唔夾,有冇責任心等等...

...

唔係演譯問題,係有一部份左手音遲咗一個小節彈,即係有幾句係唔同音出咗黎,咁佢當時聽人地個個一樣就驚咗,其實佢定d都唔大問題既,但始終係小朋友.
我唔開心係因為亞女練咗幾個月既歌,連啱都做唔倒 !
即係亞女彈錯,而老師又唔知 !應該係咁,都唔知點解會發生 ?:cry:

原帖由 洛婷 於 10-3-29 15:16 發表

唔同演譯問題都不大 ops:" />ops:" />

最大問題係連最基本既音同拍子都錯就真係不能接受 !!!

你女女經過今次比賽之後 , 對琴老師有咩睇法 ???
你女女幾多歲 ??? :loveliness: ...

亞女F.1 ,12YR
佢不停話老師好細心教佢架,仲教佢要注重感情咁彈
但我地都唔明點解會咁?
亞女成日都有參加比賽(運動多D)
佢唔怕失敗,佢4X100佢大多數都係第4棒,試過由尾追返第一,但原來之前同學已範規,佢D同學哭因為唔好意思,因佢追得好辛苦(距離好遠),佢仲叫同學唔好哭 ,所以佢冇事.
但呢幾個月都冇彈其他歌:cry:
佢都同意轉老師.

原帖由 洛婷 於 10-3-29 16:34 發表

幾個月都冇彈其他歌 ,
剩係練比賽歌 ???  好似少咗 d :(

如果用幾個月去練一首歌 ,
仲要係錯既 , 又真係幾令人氣餒 ops:" />ops:" />

女女都同意轉老師就轉啦 , 無謂哂時間 ,
希望你快 d 搵到個好老師 , 加油 !!! :lo ...

多謝 !
打算跟朋友個女個亞sir,下個星期去聽下佢上堂.
G.6 1200/4堂
仲有打咗去問有關樂理証書,可可以加$100改地址就得

原帖由 ng 於 10-3-30 10:25 發表

我有一個疑問, 有關"有一部份左手音遲咗一個小節彈", 如果跟譜彈, 應該會發現有錯. 所以閱譜能力可能有問題或只跟老師彈冇自己睇譜. 真係要轉老師. 希望你找倒好老師.GOOD LUCK. ...

係呀,亞女彈錯+老師唔知,但幾個月都專注呢首歌.
唔明白點解會發生
多謝鼓勵,已聯絡朋友去聽佢囡囡琴老師上堂看看.
1200/4堂六級去老師度學
‹ 上一主題|下一主題