用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

hi, 應該只係默金句, 到了高年班先要默埋章節的.
原帖由 fi-fi 於 09-10-2 08:38 發表
童童媽咪,

我之前都好似你咁諗,無理由咁深,應該係默"天父造天地",跟住喺度買過....但chanst上次答我話"只默金句,不用默章節",跟住班主任又喺網上功課欄度註明"只默金句,不用默章節".....咁我就直接理解係默書本內的 ...

小二果邊好靜, 所以來了這邊八八 份G.S. 應該係幾頁中, 幾頁英. 英果PART 唔駛串字, 但就要識解....一般有填充, 是非題和圖...
原帖由 龍柱 於 10-5-20 13:21 發表
我諗真係唔需要串wor!  只要好似英文story quiz咁, 識得認識得解, 就ok架喇!

龍柱~~唔駛客氣, 我會將我知的嘢盡講你哋知..其實, 之前我PM 過比MAGGIE 定YVONNE嫁...不過, 唔知係咪PM 有問題收唔到呢??

小二果面真係好靜, 可能放暑假時會旺場D卦??!!
原帖由 龍柱 於 10-5-31 12:53 發表
Hi save,

多謝指教!

係囉! 點解小二果邊咁靜呢????  我以為你地轉左溝通方法tim!

yvonnebaby77 ~ 你開了pm 未呀??
原帖由 yvonnebaby77 於 10-6-1 22:39 發表
你講pm係唔係yahoo個E-mail呀?掂係BK呢個呀?

maggie/龍柱 ~ 天呀!! bk 的pm 又short 了...但我又唔想係樹講......
原帖由 maggie2008 於 10-6-4 22:02 發表
Hi! save,

我同龍柱、 Yvonnebaby都好熟下架,yvonnebaby 個仔同我仔仲同班潻,有料過埋比我啦,先講thank you先!!

mleung2008

yvonne ~ 小二係比小一難, 但我覺得學校都幾顧及小朋友的進度, 佢會慢慢來一步步, 所以深了你哋唔會太覺.

小二上學期中文默書要默的字比小一多(指填濃濃位), 到了下學期就要無濃濃啦. 小二的中文卷, 最尾part 會有3段看圖作故仔, 無記錯每段要20字, 題目又唔係好難, 但要小朋友做得快law, 我囡試過2次唔夠時間做呀..都幾橙, 要扣分....

本來想再打多少少嘢...但bk 唔知做咩個畫面成日閃閃吓, 打得好辛苦又成日跳位
原帖由 yvonnebaby77 於 10-6-8 22:56 發表
我想問由一年到二年時相比,二年級D係唔係突別難.係唔係會開始難更多呢?

你仔仔都好乖喎, 好顧及別人感受

一係你問仔仔, 你同老師講佢睇唔到黑板想掉位好唔好
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-13 12:52 發表
阿仔叫我吾好話比ms知喎,怕個女仔會比人罰.所以我都冇辨法!只有叫佢自己諗掂就算.

如果你小朋友想打波就穿pe 衫, 唔駛理佢果係星期幾.
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-15 14:06 發表
阿仔話佢P.2肯day2可以落操場玩,但原來要當日有著體育衫才可以打波.但佢係day2要著校服.其實係咪都可以由得你著體育衫同校服?

以中文來講, 小一同小二分別都唔大喎, 只係多了4字成語, 你哋有咩唔同呀??

小二英文默書, 主要係默多了句子同默的字多了, 其實大至都係同小一一樣, 同埋係無作句的.
原帖由 yvonnebaby77 於 10-9-18 12:06 發表
不過問開,不如問你英默係咪都有D吾同P.1時,會吾會要用生字來自己作句子呢?因為中默都好吾同.所以英默都吾知會掂.仲有測驗時要吾要作句子呢?
‹ 上一主題|下一主題