用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2010/11 小一新生請進
樓主: HTM3008
go

2010/11 小一新生請進 [複製鏈接]

大家好, 我囡囡都會今年9月入讀協小小一, 希望大家多d交流一下

係喎! 我都想知邊款書包適合小一學生?

Stephanie_T,

我諗今個星期六新生家長日, 可能都會講下小一書包大約每天要帶甚麼回校, 再唔係, 當日都可以問下老師

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-8 02:22 發表
唉! Stephanie都系一樣, 自細縱鬼壞咗偏食到不得了. 依家先得果40磅左右, 身高就有接近1.2米, 瘦到成條騰條甘, 就是擔心佢唔知點揹得起個書包返學.

想請問各家長知唔知協恩小一學生通常要帶什麼回校? 我 ...

Melody媽 & Stephanie_T

我都係返學校買書, 諗住方便d, 唔想花時間去書局買書, 欠個兩本要到開學先有

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-9 01:34 發表
我都有呀, 因為若果是自己去書局買的話太花時間了, 而且一樣未必搵得齊.

HTM3008,

好似小三開始會有其中一班係用普通話教中文, 睇番書單都見到小三個價錢有分兩個價錢, 一個係for普通話教中文既課本

原帖由 HTM3008 於 10-7-9 10:47 發表
很快地望望她的新書內有聖經課本 ,
原來英文書內有教phonic太好了, 不需外找 ,
大家知不知道中文是否用普通話教呢?

Stephanie_T,

我囡囡都係一甲班, 係藍社

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-10 14:26 發表
今早回校迎新會, 問過班主任Miss Ho話不要買太大個的書包. 雖然工作紙是F4 size, 但是可以對摺放入書包的, 所以書包A4呎吋左右就已經足夠了, 另最好兩邊有網袋的設計, 可以方便放水壺.
我囡囡被編了入小一甲班及紅社 ...

我相信就算我地既囡囡同班與否, 好快都會認識

原帖由 HTM3008 於 10-7-12 10:46 發表
Stephanie,琛琛,andykwan:
太好了 妳們囡囡都是同一班.

我女編入1C班, 幸好遇見幼稚園的隔離班同學.

hi 各位,

尋日無帶囡囡(琛琛)返學校選學樂器, 因為本身琛琛已經學緊鋼琴, 每日都要練琴, 我驚再學多一樣樂器, 到小一時又未知多唔多功課, 加上又要適應, 驚到時無咁多時間練習, 睇下開學後, 會唔會有其他興趣班選擇, 而唔需要返屋企日日練習既, 或者比琛琛玩下, 至於樂器, 遲d先再諗

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-12 21:33 發表
Hi Melody,

我是一甲班的Stephanie Tang. 今天有沒有回校選學樂器? 老師幫我揀了圓號, 我覺得它的外形很有趣, 就像一支波板糖, 希望不會太困難.

HTM3008,

我無同囡囡報"林慕德"個phonics班, 因為本身已經學緊phonics, 同埋一早已安排好晒暑期班,
咁有報名既小朋友, 你地覺得呢個phonics班好嗎? 當日家長會就好似講到唔錯, 但唔知真正好唔好

同埋, 我想問下我地係唔係只係等9月1日開學, 至前唔會有其他學校活動?

原帖由 HTM3008 於 10-7-29 12:42 發表
大家有無報讀"林慕德"個phonics班呢?
你哋覺得教得好嗎?
會繼續報讀嗎?

k1A班家長, 請問夏令時間係唔係只係逢每星期四先著運動衫, 其他日子都係著校服裙? 到冬令時間就連星期三都要著運動衫? 謝謝!!

亞囡問咗班主任, 只需要在體育課當日先要著運動衫, 即星期四,

而我剛剛check過小一家長備忘, 冬令時間, 逢星期三設早操課, 學生須穿運動衫回校

原帖由 minniemouse 於 10-9-7 21:27 發表
Wed - sport uniform

各位,

不經不覺開咗學差不多兩星期, 大家個囡囡適應嗎? 下星期正式返冬令時間, 我囡囡會係學校訂飯, 唔知你地會唔會呢?

amyleechan,

我囡囡都係讀P1A, 囡囡要坐校車, 所以係學校訂午餐, 而我無報名做義工, 但學校家長學堂既活動, 我有參加其中幾個活動

原帖由 amyleechan 於 10-9-14 22:12 發表
小女讀P1A,有冇同班同學的家長係到?我們住得近,會送飯。有冇家長會做義工(看食飯)?

maggiechu,

15分可以話無乜機會,因為好多20分都抽唔到

原帖由 maggiechu 於 10-9-15 22:27 發表
你們好!可否請教各位家長,你們大多是自行分配定係大抽獎抽到?有15就抽到嗎?好担心的我,好想了解,謝謝你們回覆。

我囡囡就坐第4行第2個位, 每朝早讀都會睇書, 小息時囡囡話都係周圍行下, 有時都會留係課室, 同同學仔傾下計

amyleechan,

大部份課外活動都係星期六, 我囡囡星期六已經有其他興趣班要返, 而游水(星期五)又唔可以跟校車返屋企, 所以得番中文班可以考慮, 我比囡囡自己諗,

另外, 我想問下你地功課問題, 我囡囡話今日英文功課 (PLE Ex) 只需要做首兩條, 其餘3-4題不需要做, 我想問下係唔係? 我見手冊又無講做邊幾題?

原帖由 amyleechan 於 10-9-18 01:09 發表
我囡囡坐第一行第三個位,叫Sabrina。今個星期有好多通告,你哋囡囡會唔會參加課後活動班呀?

amyleechan,

唔該晒, 我諗英文功課真係做兩題 ^_^

我同囡囡傾過, 中文班無得玩 (比起其他興趣班唔算係玩), 都係唔參加, 等出年先再諗下會唔會參加其他興趣班

唔好意思, 我想問問 " 成長列車"這本書, 是不是留在學校, 阿囡今晚執書包時屋企無咗呢本書, 佢有少少印象 (唔係好肯定) 話本書係學校 , 希望有人可以回答到我呢個問題, 因為明天要上 生命教育堂..唉!!

回復 1# rrvvmama 的帖子

rrvvmama,

謝謝你!! 今日囡囡放學話我知, 本成長列車本係老師keep咗, 囡囡真係無乜記性....唉!

jaimechu,

Please check pm

原帖由 jaimechu 於 10-10-14 16:09 發表
H&A:

Please check pm
‹ 上一主題|下一主題