用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? ...
go

小朋友測驗、考試要有幾多分...家長先覺得滿意?? [複製鏈接]

原文章由 00adafan 於 07-12-11 18:12 發表
佢有溫的,就算不合格都沒所謂,因為有盡力!

唉!都係果句:邊個做父母既唔想自己既小朋友名列前茅?當然係愈高愈好.

為乜?最終咪都係希望佢地響競爭中建立自信,愈讀愈有趣.

但係,假如家長剩係睇分數俾評價,冇細心留意到小朋友既努力,咁咪即係引導小朋友去做分數既奴隸...到佢大個時,冇人俾到分數佢,佢又咪變咗金錢既奴隸,又或者俾外人冇厘頭既評價牽住鼻子走咯

--自信唔係由心度發出黎,學習興趣係靠高分黎維繫,都幾易俾不可預知既變動打殘(起碼小朋友到咗反叛期,會問點解要咁時,就會好煩 )...連家長都對佢地自己個囝囡冇自信,佢地點樣可以培養自己既自信?唔怪得而家d大學生成日俾人話係高分低能兒

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-12-11 19:24 編輯 ]

原文章由 Nymph_ 於 07-12-12 11:29 發表
我會睇番小朋友嘅能力,不過會着重佢有冇盡力同睇埋佢嘅讀書態度.
:) :) :) :) :)

以下摘自今日頭條網:

幸福摩天輪——打在兒身
2007年12月12日

潘麗瓊

永遠忘不了這一幕,那是明媚的六月天,我拖大女兒的小手離開學校,但全身都憤怒得在發抖,我努力壓低聲線說:「乖女呀,媽咪不會鬧你的啊,下次俾心機囉!」語音剛落,我又被盛怒戰勝,突然發起瘋地說:「你有冇搞錯,考尾三?你點解咁懶?媽咪和爹返工那麼辛苦,你為甚麼不好好努力!」眼淚流了滿面,我大聲叱喝:「你伸出手來!」

女兒低下頭,顫抖抖地伸出手來「受刑」,看她的小手,我渾然忘卻出生僅有兩磅的她,當年是可憐地瑟縮在深切治療病房的暖氣箱,我是何等義無反顧地向上天發誓,承諾即使女兒智障或殘障,我都會照顧她,連事業都可拋棄。怎料到她熬過生死大關,健康成長唸上小一後,我竟狠狠揮手打在她比一般小孩瘦小得多的手板上,一下一下,也不管路過同學的好奇眼神,女兒羞愧的臉……

打在兒身,痛在母心。我發現每一下女兒承受的痛楚,都像回力刀一樣,反擊在自己的心上,其實,我不過是在發泄,她只會變得反叛、失去自信,更加恨我,成績卻沒丁點兒沒進步。終於有一天,我向女兒道歉並許諾以後,不再打手板,連罵也不會。     

三年下來,我絕不體罰,雖然有時控制不了脾氣會罵她,但心痛得很,必須向她道歉才能入睡。放棄暴力,改以愛相待。女兒的成績反而好起來,數學還是在肥佬邊緣,但最近三次英文默書卻拿了滿分,最令我感動的,是她變得緊張起來,拿默書紙要我幫她溫習。

分數不重要,重要是她內心的動力,而非外在的暴力,我快樂得舉起她的小手,吻了又吻呢!

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-12-12 12:58 編輯 ]

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-12-12 12:07 發表
其實我不嬲都覺得小朋友盡咗能力就ok, 但有時d同學太勁或者學校程度比較深, 咁問題就唔係自己小朋友身上.  無奈嘅就係自己雖然明白呢個道理, 但始終小朋友都要同同學仔競爭, 而家小二仲未覺有問題, 但去到小四之後.. ...

寶貝豬媽咪:

您有冇覺得,小二生要響中英科考高分,就算背默晒d課文,都係未必做到?

而家跟教改條路行,我諗間間學校考卷都會偏重課外野,著重理解同消化.好似我囡間學校咁,小二默書佢攞97(平均)分,級排名已經係50過外,但係中文卷一只得78分,級排名卻有34--呢個情況,聽講愈到高年級愈嚴重,很多小朋友響中英默都攞到95分以上(包括10%unseen部分),not a big deal,但係考理解既卷一同考應用既卷二,要80分以上都幾難

--以咁睇黎,分數既野,真係幾唔可靠...

bk有個幾另類既家長Eviepa,佢話響囡囡初小階段,絕對唔鼓勵佢去溫書,而家佢個囡好似已p6,成績唔錯,幾乎肯定可升band1咁話.佢介紹我去睇返佢地以前既討論,去睇過,幾有啟發.

您小朋友才小二,仲大把時間打好個底.香港個塘咁大,我地小朋友將來仲要同內地班精英競爭,俾學校d分數牽住鼻子走,真係唔係咁值得 .小朋友既分析力和自信的培養,係講長線既,Eviepa對自己好有信心,所以佢堅持到俾個囡行愉快而有效既學習路,您得閒不妨參考吓:

溫書是一種高投入、低回報的活動
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=627534&extra=page%3D1&page=1

p5的英文及數學科
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=457151&extra=page%3D1&page=8

原文章由 ZZdaphne 於 07-12-12 23:40 發表
如果阿女要溫習兩個鐘會得到100分,
咁我寧可佢溫個半鐘得85分,
有半個鐘休息,或安靜下。
除了讀書,生活還有很多很多。。。。。。。

原文章由 嫦娥一号 於 07-12-13 02:55 發表
我們別忘,什麼是教育?難道你認為拿了100分就是學習的終點?可悲!

原文章由 manman06 於 07-12-13 08:28 發表

昨天晚上收到囝囝的中文卷分數, 唔合格!! 但我想起你們的話, 我都平常心去回應囝囝, 因他平時很緊張d分數, 可能他見到我反應(沒有責罵), 他不但沒有唔開心, 重好開心地玩耍!! 但令我最頭痛的是怎樣教他處理班中的 ...

manman06:

我囡響小一,到現時小二時,中文都係最弱項 .小一,係默書差,剛升小一既兩個月後,就要應付過百個字範圍既中默考試,我地真係投晒降 .後來漸適應默書,輪到讀本,都係點都上唔到,總響6-70分徘徊(難為我同老公都係靠中文搵食 ).

我地都諗過好多蹺,包括迫佢做我之前唔係咁like既補充練習,有空玩時間地點人物等等,後來發現,最慳力同有效(雖然要長d時間先見到)既方法,除咗默書幫吓佢外,就係導佢睇書/漫畫.

我囡睇書既習慣,自小都比較蹊蹺--幾個月甚至更長既時間內,佢只係睇一兩本書,就算聽我地讀到識背,都係果本--絕非廣泛閱讀.到小一下學期,佢開始肯自己攞漫畫黎睇,都係咁.所以我地都對鼓勵閱讀呢個方法冇乜信心.

不過,同d媽咪講既一樣,人大咗,其實我地都冇乜做野,佢自己就會突然開竅少少.舊年導佢睇既漫畫,佢今年仲係會不斷睇(同一套 ),偶然會跟我提起有關書既內容同評價,另一方面,我地發覺佢識字量慢慢會多咗,做閱讀理解功課,都可以讀出大部分既字.理解能力亦慢慢強咗...

到而家,佢中文成績都係未達到我地共同定既要求(80分),但同我之前所講,可能卷深咗,其他同學都退步咗,佢不退就好似叻咗好多咁.

我囡讀既,係傳統學校,所以唔似得Eviepa囡囡咁幸福,放學首先要完成功課.小朋友都係集中唔到精神既,通常完成到,仲有時間坐響度食親飯都已算唔錯 ,每日練琴對我囡來講,算係奢望 .但係當佢有機會”偷雞”時,都會隨手攞起碰到既漫畫/書/雜誌靜靜睇,催促佢做功課時,佢會要求睇到xxx..

--其實我響度偷笑,因為深信,無論佢而家鍾意睇既,係《老夫子》定係日本漫畫好,只要佢有書緣,有睇書既欲望,到咗高年級,大概都會有更進一步既空間 .因為我自己都係咁.自小鍾意睇雜書,唔鐘意溫書,中學成績唔見好,但睇書既累積,在大學要做paper時就出倒黎.到而家,我既前上司其實都有研究生幫緊佢手做野,但係都迫我做唔到全職家庭主婦,就因為語文表達同分析力,係要累積既,且似乎一代不如一代...

所以,參考吓Eviepa既教囡方法--去到中學,冇邊個成績頂尖既小朋友係唔鍾意睇書既.要語文好,唔可能靠做補充練習,一定要培養閱讀習慣,就算而家見唔到明顯實效,將來都會現形.俾d信心同耐心,努力發掘d佢感興趣既書撻著佢,相信係最慳力既溫習方法(您仲可以參考嫦娥一號個仔既方法).

大家一齊努力吧!

原文章由 manman06 於 07-12-13 13:10 發表
csy_ma:
謝謝你的分享. 其實他比起k3時已有不同, 起碼他會留意四周的廣告,大廈通告, 常問我d字怎樣讀,點解等等.不過d重組,改寫,擴張句子等都好弱    ...

重組,有媽咪提議過話可以玩字卡遊戲:將名詞、動詞、時態、地點片語等製成不同顏色既咭,然後同小朋友輪流作句.不過我地未實踐過(倒是英文有玩過類似既,效果都ok)

至於改寫同擴句,其實有d係純粹機械式既練習,您小朋友唔得,可能係智力年齡未到而已--我囡以前都係咁,我留意到,相對起比佢細、但成績好過佢既同學仔,我囡連諗野都天真d--佢未必分辨到同學仔講邊d野係認叻,小一時又冇乜個人擁有權既概念...呢d野,惟有耐心等,急唔黎既
‹ 上一主題|下一主題