用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女仔自選時對林護和英華女校應該如何取捨? ...
go

女仔自選時對林護和英華女校應該如何取捨? [複製鏈接]

揀中學,最重要既因素係咩呢?我諗唔同價值觀既家長,有唔同既取向?

剛翻我囡學校既"家書",畢業生感言中有以下的文字:

剛加入XX那年,我是個十分沉默、內向的人。但因學校有很多機會讓學生演說,如……等,這慢慢地改變了我的性格,使我變得比以前更開朗、健談。

「教育的目的是要喚醒我們的心靈。」XXXX做到了!我在此非常感謝……

感謝上帝,把我帶來了XXXXXX,讓我在當中度過了生命中很重要、很關鍵的七年美好時光!老師們不但把知識帶給了我,更重視我們的品德培育。當中最有影響力的,莫過於把我帶到上帝面前,叫我的生命不再一樣。在上帝的話語和教導中,我慢慢由一個隨心所欲的壞女孩,改造成為今天不再一樣的我……

學校確實提供很多機會「讓學生閃耀」,而我亦有幸參與其中,為我的中學生涯增添不少色彩,如……

度過六年的中學生涯,最大得著,是發現學習真的不是求分數,雖然那是現實的要求準則。

六年間讓我經歷很大的轉變,尤其是中一升中二期間。我由一個非常頑劣的學生,在老師的栽培下,產生了變化--開始著緊自己的成績,著緊自己的將來。我很不捨……

七年間遇上了不少很有心、很有學識的老師。他們擴闊了我的眼界,更令我比七年前更有求知慾,令我很希望接觸更多的事物
……

不太熟悉英華,對林護的學生較認識:我囡學英口語的學習中心,老闆娘的兩個孩子都讀林護,我曾義務幫他們搞中文學習班。哥哥的那班是精英班,上我的課的小朋友,分別有獲中、英文獎學金的,獲地區傑出學生的,獲大學邀請上其先修課程的……他們,無論男孩女孩,都很乖,但可能太忙了,忙得沒有時間來注意身邊發生的。以上的評語,我想不可能發自林護的畢業生。

曾經,有位小朋友要競選社長,夜半在面書上捉住我幫他改競選宣言,但是,獲選後,既沒通知我獲選,自然也沒謝我。不過,他趕功課的時候,會要我深夜兩點後還等他的初稿,因當時他們每一份功課都計分……到他兼顧不來,選擇不上我的小組時,卻從未親自向我交代

另一位,第二個星期要交篇自薦書去爭取學科獎學金,跑來問我應怎寫,我講了意見,然後……我要向其他同學打聽,才得知他最終拿到了,雖然他仍會上我的小組

有時候,他們太忙了,會不上課,讓我白跑,但翌課沒有人會表示歉意……

有個當班長的女孩出席了升中家長的小講座,接受家長問詢第一輪面試的情況(她派位時將林護放得很後,所以肯定自己是第一輪進了的,而小學時她的成績不在三甲之列),有位家長問:妳對自己的升中選擇覺得滿意嗎?她沉默了數秒,答:我想我會慶幸自己進了一間叻既學校,壓力是有的……

基本上,那幫同學都是醒的,碰上我會有禮地打招呼,但可能因為太沒空,我感受不到他們對生命的豐富感覺(除了愛情)。上課的討論,會發現他們對分數的渴求遠遠大於對知識的追求。

林護今年換了新校長,新校長在舊校素有口碑,不過,林護的校風和傳統就是重視學業。因是聯繫中學的關係,我囡很多同學都進了林護。林護的課外活動不多,規定連樂器不超過三項,而一般家長傾向更少,假如不想加入校隊,選擇頗有限。

有同學仔進了集仁立、仁紀、浸聯級第一的精"英"班,非常緊張,要求其母讓他每一科都參加林護學生常去的補習班,包括他所擅長的中文(雖然他曾跟很多F3哥哥姐姐上我的另一班中文學習小組,識字量和推理都贏過那群來自林謢、安柱和善德等的師兄姐);又據聞,我囡原小學曾考級第一的一姐,也早在暑假時已狂上補習班來打底……

假如,您想女兒繼續沉默寡言,更加自律和多給自己壓力的話,選林護可能會頗為適合?

Jackieson  亦同意redkoni的睇法  發表於 12-10-27 09:19
Jackieson  csy_ma 的學校也是我其中一間心儀的學校  發表於 12-10-27 09:18
Jackieson  cychan39的睇法同我的一樣: "我希望阿囡/仔是在愉快的學習中獲取知識,而不是機器,您上面藍色字介紹的這間中學的模式可能更適合我囡/仔"  發表於 12-10-27 09:16
Yanamami  唔怪得你教得禁勞氣.....唔關資質事, 係關.....  發表於 12-10-26 18:00
cychan39  非常感謝!!!!!我想我希望阿囡是在愉快的學習中獲取知識,而不是機器,您上面藍色字介紹的這間中學的模式可能更適合我囡  發表於 12-10-26 17:44

Yanamami 唔怪得你教得禁勞氣.....唔關資質事, 係關..... ...

論資質,大果班真係話頭醒尾(女仔差少少,同佢地既常識都差少少),轉數好快,不過,今年我唔肯教佢地咯剩係同老闆娘講,阿哥可以俾佢既文俾我改(佢真係最乖,起碼有托佢阿媽同直接響面書上PM我,多謝我教到佢作文成績好咗),但係到而家都冇聲氣。都知佢地真係好忙既

Yanamami  見過 *  都怕黑.  發表於 12-10-26 18:13

ohnono 發表於 12-10-27 13:44
世事從來皆兩面,試下咁樣去諗:子非魚,焉知魚之不樂!「十年窗下無人問,一舉成名天下知。」從來讀書都係 ...

我囡都有小學師兄入咗荃官,套用林護第一身家長Kswiss話齋,相對林護往日既cool,荃官warm得多。

位師兄都受功課沉重既壓力,佢小學時好乖,能夠捱到公文英上到頂級,再去接受其他私人補習老師既英文特訓,都毫無怨言。佢阿媽係朝住傳道人方向發展既教會職員,阿囝亦落力參與侍奉,帶小組等,但屬於寡言踏實既類型。升到中學,荃官既功課量都唔嘢少,都一度脾氣暴躁。不過,荃官都有個銳意改革同有理想既新校長。佢令到荃官整體氣氛改變咗。師兄在沉重學業壓力之餘,培養咗自己既興趣:跟NET老師玩結他唱民歌。佢本來自行第一志願係林護,第二志願係荃官,眼看好多同學都入咗林護,佢最初打算第二年考返林護,但後來就取消了轉校唸頭,仲慶幸當日冇放棄到自行第二志願。

官校裡面,其實都多積習,尤其是習慣咗官氣既老師。但果位新校長有魄力,事情上學期解決不了,下學期都會想辦法解決,會讓老師既教學更有同理心。不過,改到老師,但更難改既係家長……

我同師兄同佢家長食完早餐既翌晨,響阿囡校門前分享對荃官間接聽到既消息,提到佢S1唔記得咗有三班定四班係由NET教英文既,仲有頗多認同吧?讓一位家有唸林護精英班長女的家長不憤,就跑過來大聲講:由鬼佬教英文冇用既,我囡F2都有鬼佬教,佢都令唔到佢地考試高分既?有鬼用?呢個可能係頗多林護家長既思維模式?(佢囡當年係我囡師姊,以級第一入林護,亦曾為林護既級第一,但英文稍有滑落,英排名即掉到4X,要"跌"到數精英班。也難怪我囡進了英精英班的同學為何那麼緊張,大概不想掉隊吧?)

林護老師慣用比較和故意貶低有自尊心既學生來刺激他們的鬥志,我將一宗相對過分既個案講俾一位心儀林護既小學生家長聽,佢話,佢既老頂都係咁既,有醫科學生因為佢老頂鬧得金,真係如老師所言咁跳咗樓,不過,佢老頂名氣都好響喎。咁咪係囉,食得鹹魚要抵得渴,假如揀既係小朋友,咁佢要承受結果,但係,如果揀既係家長……其實我會質疑,點解呢個咁大既學習機會,唔係教小朋友自己去判斷同承擔呢?

ohnono 發表於 12-10-27 13:44
如果這個女仔識得用這個角度去諗,我可相信佢一樣可以活得精彩,活得開心。...

聽得愈多朋友既分享,愈發覺童年既經歷,尤其是父母接唔接受自己,對一個成年人影響至鉅。所以我地做家長既,要記住我地而家既行為、心情同要求好可能影響子女既一生,真係要放過佢地,等佢地都放過自己!!
‹ 上一主題|下一主題