用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 反叛期就是這樣嗎, 點算好?
樓主: Joe媽媽
go

反叛期就是這樣嗎, 點算好? [複製鏈接]

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-16 23:07 發表

試著做好的聆聽者, 不要給任何意見和批評.

因為讀女校,我既初戀來得比較遲,已過了中學階段。果時我已工作過一段時間,但想再考大學,辭咗職單做半日兼職既清潔工。另每星期跟朋友去一個大咖喱啡度度劇本,學點拍戲。
後來,識咗同服務於某大廈既年輕保安同佢契哥。佢契哥同我同年同月同日生,但成長環境同我迥異,識佢果時,佢啱啱響勞役中心出黎冇耐。
可能因為果時我已出黎做過野,返工時會響同屋企相隔半條街既公司做通頂,亦會同夜班同事凌晨食宵夜同響公園傾通宵,所以我開始拍拖後,好快就唔係經常返屋企瞓。。。而我既初戀,係不斷跟男朋友上波樓,同佢一齊去搵樓面做,去街成日俾黑白二道逗。。。佢俾阿爸趕出黎,同人夾份住劏房又遇糾紛,有時會跟只係識一晚既朋友去黑社會叔父既大宅度度宿,亦試過要同佢一齊瞓街。。。

我爸響我最初唔係好返屋企瞓既時候,同我傾過一次。之後,佢叫我帶男朋友上佢公司度見佢,果次男朋友當我面問佢借錢,佢都借俾佢(但要寫借據)。事後,我問阿爸對男友既印象,佢冇咩點講--呢點我好佩服佢 。佢後來話,我果時係盲既,就算話俾我聽前面係石頭,我一樣會照撞埋去,咁講黎做咩呢?
(但之前我其實同阿爸既關係較以前做學生時好,因為大家都唔駛晨早上班,周不時兩父女一齊去飲茶,試過有一次食宵夜,佢講起自己同阿媽既野,甚至冇回避我"咁究竟你有冇愛過佢?"等敏感問題)

結果,有次我返屋企執衫既時候,撞見阿哥,阿哥叫我唔好瞓街,佢負責游說阿媽俾男朋友響屋企瞓(同佢一間房)(果時阿爸出咗差響新加坡)。。。後來,男友都係搬走咗,但我因為聽到家人的半夜歎息,開始慢慢醒,後來接受阿爸既安排下返咗去內地讀大學。。。

至今,我都好感激屋企響當年對我的忍耐,係佢地既智慧同付出,先令我回到自己既世界,唔係我都唔知會去咗邊。。。希望日後我都有咁既智慧去面對阿囡日後既反叛問題

原帖由 ZZdaphne 於 11-8-24 18:53 發表

你父親的是大智慧,
普通人一定用盡所有方法去''捧打鴛鴦''
我都希望大家都有呢種大智慧....

講呢段經歷出黎,除咗提醒自己多謝有咁明理既親人以外,仲想提出一個疑問:中學就談戀愛係唔係絕對係錯既?幾時先叫適合?

戀愛係咩野?除咗青春期既生理變化,令人對異性產生很大的好奇外,戀愛其實係通過另一對陌生人的眼睛,反照自己,讓己重新發現自己的優缺點、潛能和取向等等。青春期對於自己和情人的想像,又往往過於理想化,縱未被大人捧打,初戀總有各種理由不能結果。

人,總係透過失敗同挫折先學得更多。呢D挫折可能為日後走更險更長的路奠下必需準備。我覺得做父母既,可能只能在旁關注,讓其跌時沒有那麼痛,助其爬起。最多,不過是當積極聆聽的角色,引導子女搞清楚自己想什麼,要的是什麼,分清他腦中世界的真偽。
要不然,外力加壓,不過加固青春期富逆反心理的那對小人兒本身模糊不清、十分脆弱的關係,因加得減,很划不來?

原帖由 mattsmum 於 11-8-24 20:43 發表
原來有這樣的故事,這篇文章文風不像你以前的。我猜你父親是受過教育的,所謂是讀書人知識分子?

在BK,我是受惠的多,不常會寫想過才寫的文字,又往往不耐煩送出前覆看,常致錯字連篇。都是衝口而出的,有什麼文風可言?
有點好奇,您認為有啥不同?

老爸成長於抗戰時代,小學斷斷續續讀了幾年,中學好像未唸至畢業。不過,他那年代,沒學歷未必等於沒受過教育。廿多年前讓其社評開天窗、僅見"痛心疾首"四字的《文匯報》前社長李子誦,也不過是唸卜卜齋的。
老爸當年搞工會,又喜唱歌,在老左派混得可以,常跟左報的記者編輯等多所來往,包括筆名梁羽生的陳文統。他主要是做生意的,業餘卻每年有幾次單項的聲樂演出,曾跟留學意大利的女高音合辦獨唱會,七十年代灌錄過唱片,在報章寫樂評,也寫過教人唱歌的書。APA早年成立之初,據說有音樂界朋友打算找他幫忙教學,想不到他竟沒有相關學歷……

您的問題,因為時代的關係,竟那麼難答……

原帖由 MonMonLam 於 11-9-8 17:25 發表
仔仔現在是中一了.... 重溫這個 post 很有感覺.... 我很喜歡這句 :

"試著做好的聆聽者, 不要給任何意見和批評"

我希望我真的可以做到.... 但其實仔仔好少同我講佢既事, 尤其係內心問題, 我也未能做到引導佢講...  ...

積極聆聽是一種溝通技巧,目的是為了清楚向對方反映自己對於他的遭遇產生同感,於晤談期間可運用積極聆聽的方式,更可藉此一方面鼓勵對方表達得更清晰,一方面使對方明白自己的感受。
積極聆聽並不止於默默的聽,反而應適時提出開放式問題(Open question)、 鼓勵(Encorage)、譯意(Paraphrase)、反映感受(Reflection of Feelings)及總結(Summary)

摘自維基百科http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%A9%8D%E6%A5%B5%E8%81%86%E8%81%BD

家長學園:http://www.hkedcity.net/article/parent_tip_child/060207-002/p2.phtml

積極聆聽案例http://www.t-h.com.tw/life-art-b07.htm

第 3 章
积 极 聆 听
事实上,我的关于领导技巧方面的训练开始于我在华盛顿的时候,是从威廉·佩里那里学来的。他是一个很受欢迎的人,各国元首、外交官、国防部长、还有美国军队和兄弟盟军的人都很喜欢他。他之所以能够做到这一点,其中一个很重要的原因就是他非常注重聆听的技巧。无论他的谈话对象是谁,他都会把全部注意力放在对方身上,绝不会左顾右盼。由于他非常注重尊重别人,所以人们都喜欢跟他在一起,这使我意识到:我也应该用同样的方式来影响别人。

[size=+3]積極聆聽(active listening)

積極聆聽是格爾頓(Gordon)主持的教師效能訓練中,要求教師具備的基本技巧之一。
所謂積極聆聽(active listening),是指師生見面交談時,教師除了耐心聽學生訴說之外,並採用一種關心與諒解的口吻復述學生的話,用以表示完全了解學生說的一切,並鼓勵他繼續訴說下去。因此積極聆聽並非沉默不語,沉默不語常會使學生誤會,以為教師對他所講的話没有興趣。

我以前有本家長學堂創辦人的翻譯書,講積極聆聽技巧時,最接近框內文字:簡單重覆對方要說的說話,或者挑起他的潛在話語(說那些話其實想說什麼),只要重覆,不用回答,就夠了。
‹ 上一主題|下一主題