用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

係?阿囡放學後瞓咗,而家答唔到您,不過若要假期返校補課,好應該有白紙黑紙既通告格?? 聽日問吓先...

係勒,CCDC(城市當代舞蹈中心)既6-12未來舞士,會響3月開新班,今次時間改響下午1點至2點半,好好多

但係該班要經過考試,參加考試既資格係過去一年有參加過佢既兒童舞班既,即係話,起碼黎緊果期要報名架勒.佢地近排有開兒童踢躂舞同音樂劇舞班,好似都幾吸引.可惜我囡之前因為趕排舞表演,星期六跳兩個鐘,星期日跳兩個半鐘,好攰,根本唔肯再學新野:( .

城當係政府每年用上千萬納稅人既錢養活既舞蹈機構,所以我地好應該盡用呢d屬於大家既資源.佢既好處,除咗質素ok有d保證外,最重要係都有d免費舞蹈節目睇,可以俾小朋友一d薰陶.

原文章由 cookie 於 07-12-11 15:00 發表
CSY MA,
想問下芭蕾舞係12月27日同28日係咪要返去補課呀, 阿囡講到唔清唔楚...
唔該哂
曲奇

原文章由 黃巴士 於 07-12-12 10:03 發表

14/12 今星期五, 我起飛都係填左唔去, 但係聽cys-ma講又想去, 唔知到時就咁去得唔得呢???

黃巴士

多謝您提起:原來後日就係,差d唔記得添.
我諗您去到,斷唔會趕您走掛?不過如果您呢兩日打返到學校,留埋位,大概會更好?

原文章由 wp-bn 於 07-12-12 15:17 發表
哈.. 我重叫我隻仔幫我問下老師可唔可以去, 點知我原來填咗參加, 今日話抽到了, 有通告派返來, 我可以去了

黃巴士, 打返學校問吓啦.
csy_ma, 同你次次都不能相認, 希望到時可以見面吧! 呀, 我仔仔話想同我一齊 ...

係囉,上次本來kswiss都話會幫我介紹,點知後來都走散埋..今次終於可以相認了.親子日營您會去,囝囝當然都要去?

原文章由 Mrssslui 於 07-12-13 11:38 發表
你仔仔真有創意!

我都你咁話

wp-bn:

我之前搞錯咗您既意思添 ,我聽日都會去,仲會帶埋囡囡去添--因為啱啱接到李美珊主任既電話,佢話鼓勵家長帶埋囝囝囡囡去,聽咗之後就可以作即席練習,咁可能仲快咁回饋到個效果添.聽日見

原文章由 sandy816 於 07-12-14 00:29 發表
我就比少爺激死喇..頭先佢地訓哂.我搵左個朋友落街飲奶茶.鬆下氣.真係唔知點算好.考試後四個中默.冇一次過九十分.仲要次次明識都寫到古零精怪.  ...

我都發覺阿囡響試後退步咗,中英默都破咗自小一以來的最低紀錄 ,開始明白有d高年級家長點解講,小朋友學習狀態如過山車,梗有高低潮--惟有咁安慰自己:cry:

不過,讀書係長期作戰,總覺得我地學校d家長對名次之類略為緊張--假如家長伴學既目標,係將子女送上大學既話,咁響而家既時勢,應該都唔係好難,所以有時,都係自己放鬆吓好(好彩今次放完假至考試,大人同細路都有得抖一抖

原文章由 kswiss 於 07-12-14 08:54 發表
你地班咁遲派既?
下星期三又默書啦!都未開始溫,因為呢個星期好忙呀!我地昨日先至中默,又做趣作.

我地班今日默英默喇--都有d麻目.我囡擒日連書都未抄,話眼瞓要休息,結果就瞓到今朝先預默當抄一次,但係都錯得幾多,好彩今次默既生字不算深

原文章由 kswiss 於 07-12-14 09:32 發表
你講哪一課英默? p. 52+55?

係呢個unit,不過係老師派既紙
唔好意思!走咗去睇第d野,返黎先見到您同我打招呼

原文章由 一新丁 於 07-12-21 13:12 發表
大家好!我是新來的,兒子讀小一。
想請問各位:
1.小一請問考試或測驗時,老師會讀卷嗎?
2.你們的孩子是怎樣在家做功課的?自己做?還是你們指導著做呢?要請補習嗎? ...

歡迎您加入仁紀大家庭 ,假如家長不是很計較成績或名次的話,仁紀的學習生活應會很愉快的

1.小一全年都會讀卷,小二開始沒有.

2.這問題,小一時跟老師討論過.老師其實傾向家長不用糾正子女的功課誤差,讓老師更明白學生上課時的吸收能力.
小一生,其實智力年齡差距甚大,例如考試,有些在下學期已情願不讀卷,以便有更多自由的時間作答,有些如小囡般,如不讀卷可能”死梗”,很不一樣.所以很難說要家長指導還是自己做,看小朋友本身的能力.
小囡現在小二,做功課也要我在旁陪.看著她,不因為需要指導,而是要請她集中精神.小一的時候,縱然在安靜的環境,自己慣用的書桌上,但假如不陪她,很可能轉個頭回來,她的功課仍在原地踏步,安然不動.但也有在職家長的叻叻子女,在爸媽下班前已做完功課.到下學期已不用怎麼管.

至於補習,在小一階段,大概也不過請個大人回來督促其做完功課吧?不過,我倒聽說過不少成績頂尖的學生會上街外的鬼佬英文/珠心算/公文xx班,為求快人一步學高一點.看來效果也不錯.

這方面的彈性很大,您不如看看小孩的適應情況再作決定吧.

有一個溫馨提示

仁紀在中英數都有網上功課,很多家長經常說,應付了日常功課已像打仗一樣,沒餘暇做那些沒有硬性規定的網上功課.但其實,網上功課費的時間不多,卻能引起小朋友的興趣,即時顯示的排名榜亦令其有競爭心和滿足感(有些排名榜只列參與量),其實是一個很好的溫故知新途徑(尤其是英文,可聽讀音,又增加閱讀量,打好長遠的基礎),最好還是盡用資源,多參與. (我一年級的時候也沒有上網做,後來才知走寶 ).

原文章由 kswiss 於 07-12-21 12:11 發表
黃巴士,

你都係度,冇去日營?
好似個個都係度喎!

昨日阿囡發燒,喉嚨發炎,本來唔打算去今日既日營.點知佢今朝第一個醒來(昨晚已特地放她看書和跟她玩遊戲至一點幾,以便她今天起不來,誰知計謀失敗),自己探熱,冇燒,吵著要返學,唯有去.

好彩有去,天氣好,三個親子遊戲都勁好玩,係我這幾年去的親活動最好玩的一日.玩遊戲既分組,對著都係唔識、甚至唔同級既家長,真估唔到可以氣氛咁好.就好似某d機構搞既體驗培訓營咁,同組既家長由唔識變有商有量,全程又有導師(老師)旁觀,跟住仲有小組分享等,真似有d出面收費高級既體驗課程feel

不過,就係因為行程緊密,分組又散,都真係冇乜時間同相熟而少見既家長交換情報,倒可以向高年級既家長傾吓--可能接觸既多半係AB班既叻仔叻囡,d高年級家長有話小三功課會多咗,又有補課,但佢地既小朋友都會適應得幾快.

另外,我都見過唔只一位老師針對性咁搵佢地教緊既小朋友家長溝通,交流其上課表現.似乎,d老師都幾細心,仲會留意到小朋友小息時既社交狀況,果然好有心

原文章由 kswiss 於 07-12-20 17:08 發表
英文學會招募會員
呢篇又係,一題4%架!真係好'貴'呀!
Q1問什麼時間舉行
Q2問以什麼名義出 - 小朋友原來估唔到什麼叫 '名義'!
Q3問目的 - 其實就係個 subject heading, 佢地又唔識抄.

原來呢篇文對佢地嚟講係咁深既! ...

wp-bn個囝講得啱,小測唔計分,正好俾機會佢地學d上堂未必講到既野,今次衰咗,自然印象深刻,易入腦d.老師呢條蹺都唔錯

反而係英數,據高年級家長觀察,小測測咗既,考試多半都唔會重複,所以小測淺既話,考試多數會深

而臨放假要交既數學功課咁深(因為老公跟,冇睇到添,都唔知點同佢溫,好彩奧數網講既野幾接近,希望到時仲可以搵返黎做),可能係為蹺奇考試題目鋪路 (聽講舊年總測既數學試卷好需要用腦,今年就淺到暈,怕者考試都可能補返數).

原文章由 一新丁 於 07-12-28 14:07 發表
你所提及的是否中英文科的每日一篇呢?你陪女兒一起上網做練習還是她自己懂得上了?
我真的不能負擔太多時間在他的功課上,但矛盾的我又希望他成績有進步!
希望能在這 ...

各位:

先補祝新年快樂!

不經不覺,假放完,試也考了兩天了,成績為何不得而知.倒聽說同級某些班整個暑假每天都有功課,不多,但老師表列在手冊上,要他們每天跟著時間表溫習和抄寫,原來,小朋友真係會跟著做...

一新丁的矛盾,其實好多家長都有.說實話,我不大喜歡多抄寫功課(因覺其為高投入低回報的項目),頗慶幸不是在那老師代周詳計劃的一班.不過,少功課亦未必受歡迎.聽到功課出名少的家長普遍表不滿,蘊釀擬建議信,促校方施壓增加該班功課.

事緣該班因為學生平均質素好,向被視為一二年級中的精英班,亦素來少功課.但上次總測後,該班好多同學仔的成績均大倒退,老師卻依然故我,少功課,亦少小測,假期非常有空.致該班家長深感壓力重大,希望藉書面反映,能令老師加重功課量,讓小朋友知驚.

事件演成如何,暫未得知.聽講話唔想搞到各家長集體簽名咁大件事,不過意見就肯定會反映云云...

其實,功課係唔係會同成績掛勾,甚至成正比,個人有少少保留.不過,功課少唔等於老師出力會少,好似我地班咁,可能總測後成績見倒退,中文老師響每課之後均安排小測.唔計分既小測,家長幫唔切小朋友溫,可以放棄,但派卷後,老師定家長都一定會解釋.小測唔及格,小朋友都要罰小息再答一次,咁就保證到小朋友可以吸收到

上網做功課,都發現自己班保持呢個習慣既同學比例偏高,幾開心架 .唔知咁會唔會短線反映響成績上呢?不過長遠就應該實有幫助.一新丁問我地駛唔駛同小朋友一齊做,我既情況係同閱讀一樣,最初要陪,慢慢佢有興趣同有信心就唔駛.
我知道有d在職家長好少同小朋友一齊做網上練習,但小朋友自己做既頻率同成績都唔低

老實講,親子時間寶貴,花埋d時間響功課度都幾冇謂,梗係氹掂小朋友速速做完,等父母檢查完一齊玩好過 .對於考試,我向來都係睇一次就算溫咗,不過自己要求唔高(所以至今都未到達每科皆80分以上既目標),情況唔作得準.
我屋企少開電視,又冇遊戲玩,小朋友唔溫書,唔係睇書就畫畫,再唔係自言自語玩扮演遊戲...小學生活大概應該係開心,唔洗咁多煩惱既,真係唔想佢地花咁多時間坐定定”溫書”,所以假期都情願大人同細路都偷懶d好過

希望其他有努力同少努力既細路同家長,響呢次考試都有過得去既成績:)

原文章由 wp-bn 於 08-1-9 22:39 發表
你地班派咗咁多卷哪, 我地只得英默炸

我地擒係派咗三科喇 睇考卷,似乎中文淺咗(不過我囡仍然在上次錯咗既地方重覆犯錯 ,好彩終見8字頭,達到我地由佢一年級開始俾佢既基準 ),最小閱讀理解冇諸如”黑壓壓””怯”等令小朋友怯既字.

英文都似乎幾淺,我地班聽講普遍既成績都唔差,級第一仲攞到滿分添

至於數學,係題目多.佔五分既文字題偏淺.要思考既題目唔算多,似乎今次考試都係幾鬆手

不過仲有卷二同常識,睇到您地講到d題目出黎,真係唔易,幾擔心

另學校搞咗個優秀教師選舉,好開心 .我囡已寫晒12345既排名俾我,剩叫我地幫佢簽名.但係我心目中既好老師,既循循善誘,又愛心關懷,亦啟發潛能,咁響唔同既三項中,可唔可以都選同一個人

kswiss:

原來係咁!囡囡都冇同我講仲有一張 睇黎學校又真係幾民主喎

我諗,太緊張排名既家長心態,會好易影響子女.所以,我近來都冇乜八其他同學考成點,只係要求囡囡進步既科目比退步既科目多就算.

原文章由 黃巴士 於 08-1-10 15:33 發表
又派左英文卷二, 第1篇閱讀理解, 好長呀!!!!

黃巴士

聽囡囡返黎講,老師話卷二既普遍成績唔係太好,幾多人攞7字頭,仲有人唔及格添

原文章由 黃巴士 於 08-1-11 11:08 發表
最近囝囝成日睇"老夫子", 間中睇吓真係無所謂, 但係佢有D因為睇左漫畫, 而無咁想睇"有益"圖書(因為多字).  大家話點好呢??? 希望佢班睇漫畫嘅風氣, 唔好咁勁

係呀!我囡都係,考試進行中已經要我買,又同同學仔交換.不過佢因為好鍾意攞起本書,老夫子塞唔晒佢d時間,所以都不致話唔睇其他(都有漫畫架).

我諗您唔晒咁擔心,之前,我囡好長時期剩係睇一至兩套漫畫(一套四至五集),成年都係咁 ,但後來又會提出d問題,發覺佢終於有睇圖側邊既字.之後,佢響他校小朋友既影響下(多謝位朋友既媽咪出手),開始睇細細本既字多圖少既書,有時又會搵返以前d士多啤梨妹妹同公主圖書睇.考試後,佢就突然翻書架,搵出我以前叫佢都唔睇既非故事書睇,睇到催佢都唔肯瞓添.

細路仔既野,只要肯對住本書,而唔係電視或者遊戲機(雖則都未必唔好),都好好.放心喇,佢唔會永遠睇老夫子既

原文章由 wp-bn 於 08-1-11 16:39 發表
我覺得你嗰仔好盡力, 其實佢識答,需然唔記得點寫, 但會盡量答題 . 我都成日同我隻仔講, 唔好比份卷有空白, 老師睇見你有盡力及有誠意, 扣分時會扣少啲  

...

之前我出咗d模擬試題俾囡囡答,結果囡囡寫晒x或者同音字,就話俾我聽,老師話咁都得,總之盡量寫,可以扣少d分.

似乎同班既黃巴士囝囝好聽老師話噃 ,我囡都係,會答:農曆新年活動:看x花,過年時賀年說話:龍馬晶神,乾電池兩端代表:負x正x ,  又可能溫習時間太緊(星期一先溫),唔夠時間瞓,排序時竟把有句號既B排響第二(不小心向是她的強項,中卷一有類似既排序,佢都會寫BCDB咁)

結果佢常識既分數退步咗幾多,不過近排俾BK網上第間學校既家長教育得多,都唔想咁計較(總覺得考試係考底子既,阿囡都唔係點肯睇非故事既書,好難好,靠操卷操到高分,就幾無謂 ).留前鬥後,總之培養咗佢既閱讀興趣先

kswiss同黃巴士:

好羡慕您地 .雖然我囡都要求我買咗本老鼠記者,但我買時都預知佢暫時唔會讀,遑論非故事既知識書(佢近排睇果本,係我之前介紹過既Longman由名設計師繪既品德書),不過情況已經變好,同志繼續努力

原文章由 kswiss 於 08-1-11 21:00 發表
有一題係看圖判斷,要選出尊重別人的行為,其實圖'B'是什麼意思呢?哪題是對定錯呢?

應該係分享玩具唯一既”對”答案.

我囡既問題題倒在現在未能參加既活動,佢揀咗旅行,因為佢以為係冇家長陪同要獨自參與,我話,羽毛球都要兩個人打嫁喇,佢話可以係兩個小朋友.後來我問,妳係唔係識潛水個潛字,佢話係.

跟住話佢都可以潛水,點解算未能參加?原來,大人既理解同小朋友好唔同.大人直覺就以為係要戴氧氣筒既潛水,小朋友則以為好似佢地玩水咁,鬥潛至泳池水底就算潛水.由於佢唯一接觸過氧氣筒潛水果次,係參觀消防船設備時個潛水員模型,當時唔記得咗係4定5歲,但係佢見到就好驚,立刻要避開(我諗,有時響roadshow都有得播,但係冇同佢講,佢就唔會留意到),所以都好難解釋徒手浮潛同戴氧潛水既分別

其實,而家d學習媒體非常多元.擒日同囡囡溫倫宗,我地一向都係一邊睇課文,一邊搵兒童聖經講返相關既故事就算.講到約瑟重認兄弟果部分,佢就話兒童聖經太簡單,其實之前仲有一個古仔,跟住講出...問佢響邊度聽既,佢話係上堂睇VCD既.

聽講常識堂都有VCD睇,聞說有班老師上堂時仲剩係放VCD,唔講書.我話俾老公聽,佢認為只要小朋友吸收到,老師唔講亦無不當...

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-1-11 22:57 編輯 ]

原文章由 大媽嵐 於 08-1-12 16:45 發表
精英班高低立見!!

各位:

即將知悉子女這學期成績了,心情如何?以下文章抄自宣小一位家長的博客(http://www.baby-kingdom.com/?uid-35057-action-viewspace-itemid-10455),讓大家清清心

在求學時期,分數被認定為孩子獲取知識的能力指標。但這個指標準確嗎?求學時期分數的高低真的和日後的成就有直接的關係嗎?你身邊的成功人士,他們小時候的成績是怎樣的呢?

人類獲取知識的途徑大約可分為三種:
(1)間接由其他人獲得;
(2)別人直接訴說的或教導的;和
(3)自己鑽研、探究或領會出來的。

間接從人家處取得的知識有很多方式,其中包括別人寫書,而我們閱讀書本,從中吸取知識。因此培養閱讀的興趣和能力是十分重要的。

直接的傳授,小時候最重要的能力是專注,能吸收老師的教學內容。長大後,所要求的能力不再是專注,而是懂得問適當的問題和懂得處理人際關系,這樣人們才願意告訴你。

鑽研探究就需要有冒險探索的精神和追求目標的熱誠。要做科學家、發明家,甚至係企業家,都一定要勇於嘗試。

因此這些能力,包括閱讀、好奇、愛發問、人性技能(human skills),願意探索嘗試以及追求目標的熱誠,都是在求學時期應該逐漸建立的態度和能力。分數當然反映不了這些能力的發展,所以亦不能準確反映日後的成就。

可惜宣小沒有中學,分數自然影響著升學。想不理會分數也不可能。「求學不是求分數」在現有的教育制度下,真的不容易做到。

原文章由 csy_ma 於 08-1-12 21:47 發表

各位:

即將知悉子女這學期成績了,心情如何?以下文章抄自宣小一位家長的博客(http://www.baby-kingdom.com/?uid ... wspace-itemid-10455),讓大家清清心

忘了抄文章題目:分數高低不代表獲取知識的能力

為進一步”恐嚇”各位,請您們多鼓勵少比較,再引另一位發言者的言論:

"過份重視競爭,強調彼此的比較,以評量成績的優劣來評斷學生能力與價值,將影響學生喪失自發性的學習動機,並因名次降低而喪失信心與學習興趣。(詹秀美,1989;Davis & Rimm, 1998)。

過於強調團體競爭的結果,許多孩子經常感受到失敗、挫折,因而喪失自信心。

團體比較及外在獎勵,使孩子處處要跟別人比較,要靠成績贏別人來博取師長父母的認同,孩子的學習動機因而是外在的。有的孩子經歷過多的挫折失敗以後,容易認為自己不行,自己不夠好,不可能受到老師父母的讚美,結果外在動力消失了,追求好成績的意願減低了,原有的一些能力也放棄了。

每個孩子能力不同,不能採是否「贏別人」來評量自己的價值及努力的程度。如果過份強調競爭,一定非贏別人不可,才是好學生,結果贏不了的人,很容易喪失學習興趣與動機,即使他們有能力也沒有發揮的動力。

i believe in self -motivation.

(摘自http://forum.baby-kingdom.com/vi ... p;extra=&page=1
mattsmum的言論
‹ 上一主題|下一主題