用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享? ...
go

呢個暑假,有無做過咩有趣和有建設性的活動值得分享?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 20-8-11 09:06
悶極無聊,我練習左手寫字,話會激活右腦wor。

呢樣我以前都有試過
仲有試過用左手打羽毛球

YmOra 發表於 20-8-11 09:46
跟"鄭多燕"跳舞,我同阿女瘦咗好多,連續跳咗1個月,阿女終於洗去肥妹仔稱號了。
...

嘩 good ar

我哋就敗家,用八百幾買ring fit做運動。

b3410 發表於 20-8-11 09:11
我仔竟然拎出本城南舊事開始睇推薦了幾年,終於開始。希望可以引佢睇多D文學作品。

一套大富翁, ...

好開始呀! 我仔某日都攞咗本城南舊事睇,不過睇唔夠十五分鐘就放低咗
依家翻睇修煉咋。

Jane1983 發表於 20-8-10 17:53
睇fb,來來去去都係睇書、打機、煲劇、煮嘢食、做運動。有無人有d特別的活動分享吓?
...

我仔來來去去都係做功課、睇書、寫game 、睇YouTube、砌模型,同佢報咗嗰寫roblox嘅 course 同老師用zoom上。

我發覺用zoom上堂一般都冇乜問題,但如果幾個學生一齊上電腦課程,就會出現問題。 例如,如果其中一個同學唔識, 或者唔知啲button喺邊個位置,就唔能夠有效咁解答,因為可能要花時間share screen to show where the button is or the progress.

回覆樓主:

如果煲韓劇,介紹大家睇“如果是精神病也沒關係”。

2jkidsfather    發表於 20-8-11 12:06

fefemom 發表於 20-8-13 10:02
就係有跟開時事才報這活動,議員好有心,社工話疫情之後,議員想安排原班小朋友再去立法會參觀。
另外都報 ...

我同仔曾經有探訪過劏房戶,對孩子來說應該係震撼。

LeeCC 發表於 20-8-16 06:49
我一向暑假都系青少年中心報好多活動,有參觀,義工訓練,體能,野外,宿營,咩類型都有,但今年的活動都取 ...

還好有網絡,返工嘅、讀書嘅都可以利用網絡工作,學習及娛樂。如果當年沙士係咁,真係好似整個世界停頓一樣。 除此以外,疫症未過,好多人都會顛咗。
ps: 當然,依家仍有不少人未能受益於網絡資源

fefemom 發表於 20-8-14 10:24

第二次報探訪劏房户了,上次入咗院去唔到,今次又遇上疫情 ...

真係好可惜。

呢段期間,我不時想起那些劏房主戶,地方狹窄,冇冷氣,大人都辛苦,那些孩子更慘,冇學習資源(冇電腦上堂), 冇娛樂(因為經濟及地方有限)。我探訪那家,二個成人+三個孩子,擠在兩張上下格床,最大娛樂應該係那小小的電視櫟。

littlehei2008 發表於 20-8-17 08:22
仔鍾意打 roblox, 寫 games 難唔難?可以推介我?

你仔幾多歲呀?
我仔12,最初都係跟YouTube寫,主要用lua寫, 不過佢係左抄右抄,冇咩系統,睇/跟咩video 就視乎佢想整咩。
可能有興趣,我又未聽過佢話難,好有耐性咁揾,呢個video唔啱,整唔到就揾第二個video學,我見佢有興趣,但又冇咩系統,就揾咗嗰course比佢跟老師學,老師講英文,順便揾人同佢講下嘢,要佢開下金口。

Jane1983 發表於 20-8-18 18:06
去買咗砌圖回家,和亞女一齊砌。練耐性、觀察力、空間感。好耐無砌過,原來300塊都ok。
...

puzzle 好好玩 我都好鍾意。

Jane1983    發表於 20-8-22 12:36
‹ 上一主題|下一主題