用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛升S1,其實要唔要補習打底
樓主: whywai
go

剛升S1,其實要唔要補習打底   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-9-1 10:20
有時真係好鬼把火不如叫阿大去補習,唔好買咁多書塞住晒間屋,反正結果都係一樣
...

補習會教技巧,邊啲詞要記、寫作技巧、數學拆題技巧... 我覺得會對提升分數或多或少都有幫助,如果覺得可以再等些時間,最理想梗係唔洗補啦。

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:27
同意, 要讀得好, 一定要對果科有興趣至會讀得好, 我女就對英文冇興趣, 所以讀極都只係級中間, 從未躍升過,  ...

咪好似我仔咁囉,點都對中文無興趣,只偶然對某一、兩本中文小說有興趣,成績一直都係未躍升過。

妹妹頭    發表於 20-9-1 10:36

妹妹頭 發表於 20-9-1 10:33
中一都已經咁, 中二仲辛苦, 阿女中一都仲ok, 升上中二, 9月尾已經叫我幫佢搵補習補數學啦
...

我覺得中一同中二嘅數嗰Gap係大啲。
相比我當年,我覺得有啲topic, 仔呢一代係教快咗我哋一年。

little_yolky 發表於 20-9-1 10:38
中文其實又美麗又有深度,點解唔鍾意

你問下阿女點解覺得三角形唔beautiful就知   

我見到佢哋啲教科書,真係頭都痛埋。以前我睇小說,一定會飛晒所有景物描寫;武俠小說啲動作描寫,我完全想像唔到,又點會鍾意中文呢。唔懂,又點愛? 因為懂,先會愛。
啲中文,我都係叫仔問老公。我老公係好鍾意詩,我話得幾個字,我唔識欣賞。

little_yolky 發表於 20-9-1 10:34
數學唔等得了。我30年前D數都仲記得,佢都唔識計!我係文科生喔!

有次見佢計三角同角度果D,諗返中學時 ...

我仔對三角形嘅敏感度都係唔好,佢最憎做deductive geometry三角形部分。

YolandaTam 發表於 20-9-4 12:43
我嗰個:睇書+睇戲:計數+chem
嘅時間就係 2:8

其實...我都想我仔咁熱愛計數+chem

little_yolky 發表於 20-9-1 14:05
份卷真係turbo手都做唔切!

你地mc卷同questions卷係咪分開? 有冇計過平均一條可以有幾多分鐘時間計算?
‹ 上一主題|下一主題