用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港書展2017
樓主: huba
go

香港書展2017   [複製鏈接]

bobbob 發表於 17-7-28 18:21
記憶傳承人係咪the giver? 呢套書有4本,我仔舊年睇咗第1集話好睇,不過第2集睇到1半就話好悶無睇落去 ...

係吖,即係the giver,一套四本,我英文唔好,所以只睇係睇咗中文版,亦只睇咗第一本(即記憶傳承人),我大概知道後面嗰幾本嘅內容,我覺得唔啱我睇,所以完全冇睇過後面嗰3本。阿仔明白當中嘅意思嗎?我覺得呢啲書係可以影響小朋友多方面思考,係唔錯嘅書。

MrBeast 發表於 17-7-28 18:38
所以同細路揀書,judge by the cover 便可

Bingo, 至少我嗰個係。
前幾日我幫阿仔揀書,一如以往,阿仔睇第一頁便決定了該書是否啱睇,我問佢點解可以睇一頁便決定到,佢答我睇吓啲vocabulary 就決定到,勁古怪。

bobbob 發表於 17-7-28 20:46
本書英文唔深,阿仔當故事都睇得明,不過深層啲嘅含意就未必清楚。我問開(我無睇過以為係sci fi)先發覺有 ...

Thanks for sharing

bobbob 發表於 17-7-28 20:32
我又唔知有政治意味,內容似啲溫馨小品,而且見適合年齡多數係6-7歲

我都唔知吖,可能我記錯咗。學校另一本reader 係city of ember,  又可能學校揀一深一淺掛。

MrBeast 發表於 17-7-29 06:52
最近借左本~200p的英文書(好鬼新),話唔好睇,於是就chk 下lexile,原來有800,我未看過內容,唔知係咪 ...

睇吓阿女一般睇到邊個lexile, 可能只係口味唔對。
我見阿仔一般睇嘅約680,但最近睇咗本叫lord of the flies 係770,佢又睇到,佢話好睇,可能係口味對。

MrBeast 發表於 17-7-29 13:03
大概都是5-600左右,不過揀書時冇刻意去chk ,最主要都是睇字的密度,因為我借多,唔arm口味就還,no big d ...

某程度上我覺得kindle 可以解決因為字體疏密而影響孩子閱讀興趣嘅情況。

bobbob    發表於 17-7-31 13:08
‹ 上一主題|下一主題