用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

伍sir 發表於 18-6-21 12:40
太誇獎了,只是經驗分享罷了,每個人嘅出現同離開都有唔同原因嘅,咁啱有家長問到,我都係分享下經驗希望 ...

態度決定高度,而態度往往係最難教嘅項目

回覆樓主:

伍sir, 去到五、六年級,老師會對學生有什麼期望  ?  例如: 功課、與同學之間嘅相處、對老師嘅態度。 有什麼行為,老師覺得係最難處理?

MrBeast 發表於 18-6-23 09:24
我只能說看過小朋友的課本,有興趣是唔正常

幾時都係課外讀物有趣得多。
課外讀物無限制,五花八門,一定有一本啱你,那怕是一本漫畫、雜誌   

MrBeast 發表於 18-6-23 10:21
睇完有趣的課程書上堂更冇興趣

唔怪得咁多細路唔睇課外讀物,原來係為咗保持對課堂嘅興趣     

Vanadium 發表於 18-6-27 00:37
其實我寫得出就當然係解釋到,我用左好特別既諗法去計,如果你覺得解釋唔到,咁我就算成功,我就係想有啲 ...

我仔就係咁,成日答我唔識寫式,但答案係啱。我真係諗唔明點解識計唔識寫,去到呢個位我通常都會好忟同我仔講“你點計咪點寫囉”。咁其實去到呢個位,我要如何處理?

回覆樓主:

伍sir, 我都有一條數學題想問:
Matthew is pouring 12.5L of milk into glasses of 400mL each.  At most how many glasses can be filled up and how many litres of milk will be leftover?

___________________________ = _________
(number sentence )           (answer)

仔寫12.5L ÷ 400mL
但考卷派回來要寫 (12.5 ÷ 0.4) L

如果呢條係long question, 算式一定係:
12.5L ÷ 400mL
= (12.5 ÷ 0.4)L
= 答案

點解當呢條題目唔係long question時, 就要直接寫轉換咗單位嘅式呢? 這做法係正確嗎?

伍sir 發表於 18-6-27 06:33
可以引導佢畫圖、口述,從而幫佢列式。
但有機會佢係試誤而得的答案,都叫佢寫出答案,因為都有答案分。
...

佢自己有喺draft paper 計, 我知道唔係撞答案,但我實在唔明點解會識計唔識寫。

Vanadium 發表於 18-7-1 15:46
S-Kwok,你這問題我曾多口回了一句12.5L/400mL不一定正確,又引發爭議,覺得有責任再正式講講,看你明白與 ...

明白,受教了,謝謝。
我亦認真再翻揭仔嘅教科書,發現算式確實係冇單位嘅存在。

planetearth 發表於 18-7-1 23:49
之前無追貼。而家睇返條數。
中間的steps
(12.5÷0.4)L 錯誤

死……到我好混亂。
呢條題目係小六題目,小學未有rate and ratio 呢個概念,所以我諗孩子沒有把這概念想入題目中。

最初 孩子考卷返嚟,我認為孩子冇錯,因為題目出現的是12.5L, 400mL.概念一定係12.5L ÷ 400mL, 但在計算過程中, 由於單位不一樣, 便需要將單位轉為劃一單位, 所以12.5L÷0.4L 應該是出現喺過程中而非最初的列式, 但網友提及完以後,我翻開仔嘅教科書,發現最初的列式已經係 12.5÷0.4。 我唔明白點解12.5L ÷ 400mL 是錯。
‹ 上一主題|下一主題