用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 安省大學
go

[加拿大] 安省大學   [複製鏈接]

wyh:) 發表於 21-4-7 16:05
想請教如果有兩個conditional offer, 您們會唔會兩個都接受,定係只hold 1個呢?
...

經OUAC 申請的,只可接受一個 offer。若想改變主意,可取消之前accept 嗰個,之後再accept另一個

wyh:) 發表於 21-4-8 07:58
謝謝回覆啊!

女兒的兩個offer

如果係兩個唔同省份,照理就可以兩邊都 accept,係洗多少少錢啫。因我女是公民,申請學簽方面就不太清楚,希望其他谷友可解答

twkcck 發表於 21-4-8 00:33
回覆 J-smama 的帖子

如果自己直接向學校申請,就可以accept 多一個offer?

以我所知,安省嘅大學只可經 OUAC 統一申請,乜可以直接向大學申請咩?

yy13 發表於 21-4-8 07:53
我仔今年year 1
以前我都以為UT 係好多學生嘅dream school
但原來唔係

同意你所講,UT 唔係 local 學生嘅 dream U。 以我土生土長嘅親戚為例,成績非常之好,大學俾哂 scholarship 也寜可去 Western ,佢話 UT易入難出,大壓力喎。相反,我覺得海外學生偏向UT,因名氣比較大,若然將來回國,張證書都多人識

小時了了 發表於 21-4-8 14:30
唔該晒. 因為 U of T 國際學生學費係我提嗰幾間大學中最貴, 兌換港幤貴 ~十幾二十萬一年, 四年就會貴~80萬 ...

Western 嘅 Ivey Business School 係出名嘅

而Waterloo 同Wilfred Laurier 有一個合辨嘅 business administration and math/computer science double degree 都好好

UTSG嘅 Rotman School of Management 係非常之出名,要求分數亦係非常之高

而想讀完書留喺度工作、移民嘅話,我係建議揀co-op program。而 co-op program 做得最好嘅就係Waterloo,其次就得UT Scarborough。據我所知,UTSC 讀 Management 係比其他科貴。雖然UTSC 有專責部門教學生搵工,但都唔係個個咁好彩,有聽聞可以去 KPMG 做 audit,亦有聽聞搵唔到工最後放棄讀 co-op program

小時了了    發表於 21-4-8 22:30
‹ 上一主題|下一主題